Com celebrem a gencat el Dia Mundial per Promoure la Conscienciació sobre l’Accessibilitat Web?

Des del 2012 el tercer dijous del mes de maig se celebra el Dia Mundial per Promoure la Conscienciació sobre l’Accessibilitat Web, conegut per les sigles en anglès GAAD (Global Accessibility Awareness Day). Enguany, la celebració és el 20 de maig i l’objectiu de l’efemèride és parlar, pensar i aprendre sobre l’accessibilitat de les tecnologies digitals (webs, programari, dispositius mòbils, aplicacions, etc.) i els diferents usuaris.

Des de la Generalitat de Catalunya treballem per acostar l’accessibilitat web a tothom i per això posem a disposició de la ciutadania eines i guies per conèixer aquesta disciplina tan important a l’hora de fer productes digitals.

  • Pautes d’accessibilitat a les xarxes socials. Els continguts generats a les xarxes socials han de ser accessibles per a tots els usuaris independentment de la plataforma en què s’han publicat. En aquest manual trobaràs hi ha unes regles que apliquen a pràcticament tots els continguts publicats independentment de la xarxa social.
  • Com fer vídeos i àudios accessibles. Els arxius multimèdia han de ser accessibles perquè tothom els pugui consumir, especialment les persones que tenen diversitat sensorial que afecta a la vista i a l’oïda, però també a aquells que tenen mobilitat reduïda. El subtitulat és imprescindible en pràcticament tots els casos, però hi ha més actuacions d’accessibilitat.
  • Dissenyant per l’accessibilitat. Traducció al català de la guia publicada pel Govern britànic que explica què s’ha de fer i què s’ha d’evitar quan es dissenya per a usuaris amb ansietat, amb dislèxia, d’espectre autista, amb poca visió, amb discapacitats físiques o motores, sords o amb dificultats auditives o amb lectors de pantalla.
  • Jornada: ‘No tothom navega de la mateixa manera. Conferència a càrrec d’Eila Vila Delclòs i Irema Ferrez Vega, de la Direcció General d’Atenció Ciutadana, sobre de conscienciació sobre l’accessibilitat web: què és, quina normativa li aplica, a qui afecta i quines són les principals barreres.

I tu, com pots contribuir al GAAD? Fes córrer la veu, revisa els teus productes digitals, llegeix sobre accessibilitat, participa a les activitats organitzades…

Leave a Reply