43a sessió web: ‘Com la tecnologia transforma la humanitat’

43aswA la 43a sessió web d’avui, ‘Com la tecnologia transforma la humanitat’, el tecnoantropòleg Ricard Faura ha incidit en l’impacte que produeix la tecnologia sobre l’ésser humà. “La tecnologia ha de servir per millorar la qualitat de vida”, ha sentenciat. A continuació us en fem un resum i enllacem els diferents materials amb relació a la sessió.

Faura ha destacat sobretot el que van significar les TIC per a la socialització del consum (electricitat, tv, electrodomèstics, etc.). De vegades, aquest impacte passa desapercebut. Es demostra en aspectes tan quotidians com les emoticones, els processadors de text, els navegadors, etc., que ja formen part de la nostra vida diària de forma natural.

Les TIC provoquen, en paraules de Faura, tres efectes: estruç (no va amb mi), Esplugues city (més decorat que fons) i tsunami (fa por però ha de surfejar-se).

Ha remarcat que no és el mateix ser competents digitalment que ser hàbils amb unes determinades eines. També ha afegit que les TIC comporten abundància d’informació, amb la qual cosa cada vegada són més necessaris els perfils de classificadors de la informació. Un altre contra de les TIC que ha explicat és que transformen i destrueixen llocs de treball, com indiquen determinats estudis sobre la matèria.

Faura ha parlat també de la mobilitat, de la qual ha dit que transforma la manera de relacionar-nos atès que desterra el concepte d’alfabetització digital per accedir a la Xarxa. Els fets demostren que només és necessari conèixer les funcionalitats del dispositiu. Faura ha augurat la mort del mòbil i l’èxit de l’internet de las coses, que formarà part de la nostra vida. És necessari reflexionar, però, sobre qui posarà l’ètica en aquest procés de canvi per determinar cap on anem.

Deixa un comentari