37a sessió web: 'Catàleg d’eines digitals per als professionals de l’Administració'

Dolors Reig ha parlat a la 37a sessió web, Catàleg d’eines digitals per als professionals de l’Administració, de Tecnologies, Aprenentatge i Coneixement (TAC) i de Tecnologies, Em[a]poderament i Participació (TEC). Reig, psicòloga social i experta en xarxes socials i innovació educativa ha presentat les principals eines i recursos a la xarxa que poden resultar útils als professionals de l’Administració. Ha mencionat algunes eines de col·laboració, és a dir, xarxes socials corporatives, com ara NING, de la qual ha destacat que és l’única que fins ara es podia habilitar en català, Spruz (més senzilla), Yammer (multifuncional), Zyncro (més nova), SocialEngine (no tan completa com Ning), Elgg (personalitzable i amb servidor propi) i Mixxt. També ha apuntat exemples del que ella anomena entorns personals d’aprenentatge (EPA), una combinació d’eines que permeten filtrar i organitzar informació de la Xarxa amb la finalitat d’aprendre.

Tanmateix, Reig ha reiterat que més important que les eines és saber organitzar les coses en grup i comunicar-les en formats d’història que empatitzi amb les persones.

Materials de la sessió:

Fotografies

Vídeo-síntesi

Presentació

Síntesi

Vídeo sencer

Els EPA solen ser plataformes de fonts RSS, n’hi ha de recerca, com ara Twitter, Google Alerts i Feedly, i de selecció, com Evernote, Instapaper i Pocket. L’elecció d’eines depèn de les compatibilitats amb els dispositius i amb els diferents serveis que usem per compartir, ha dit Reig.

Pel que fa a eines de presentació, ha esmentat Bunkr, que agrupa informació recopilada en marcadors, Prezi, de caràcter més entretenidor, per la qual cosa cal analitzar si és adequat usar-la segons el públic al qual ens dirigim, Powtown, per a presentacions de vídeo i Pecha Kucha, amb límit de temps i efectiva només en esdeveniments amb molts ponents.

Amb tot, Reig ha afirmat que, més enllà de les eines, el més important és la creativitat, entesa com a processament d’idees que provenen de l’entorn. En aquest sentit, ens pot ajudar Internet, un espai multimèdia i divers. També ha afegit que és important fomentar l’optimisme i el bon clima entre els equips de treball per aconseguir la creativitat màxima.

Dolors Reig és llicenciada en psicologia per la Universitat de Barcelona, especialitat en psicologia social; màster en criminologia, multimèdia i desenvolupament web.

Des del 2007 és responsable de l’espai web El caparazón (Espai i Acadèmia El caparazón), que ha esdevingut referent en l’àmbit de les tecnologies i l’educació, els mitjans socials i la innovació.

Actualment exerceix de ponent, consultora, professora per a diferents empreses, institucions i universitats, etc. També forma part de diversos comitès científics, editorials, consells d’experts, en àmbits de pensament, coneixement, innovació, cultura, tendències a Internet, etc. a nivell nacional i internacional i col·labora amb diferents mitjans de comunicació. És autora de Socionomía (Deusto- Grupo Planeta, 2012) i coautora de les publicacions Treballa diferent. Xarxes corporatives i comunitats professionals (2011) Los jóvenes en la era de la hiperconectividad: tendencias, claves y miradas (2013), entre moltes altres.

Leave a Reply