Global GovJam dins la Setmana de la Innovació en Serveis Públics

La Global GovJam, un esdeveniment sobre la innovació dels serveis públics que se celebra al mateix temps a 42 ciutats del món, va tenir lloc també a Barcelona del 3 al 5 de juny als locals de l’Escola d’Administració Pública.

El lema de la jam “Fer, no parlar”, és una filosofia que els organitzadors segueixen al peu de la lletra en les sessions. Una forma innovadora de crear serveis en què els participants no es paren a pensar i analitzar, sinó que des del primer minut llancen idees per construir.

El tema global d’aquest any era (T)RUST – òxid / confiança –, a partir d’aquí comencen a sortir idees que després es transformaran en projectes i prototips. Un cop han votat les sis idees que els mateixos participants han trobat més interessants com a punt de partida, es creen els grups de treball. Des de llavors ja es forma part d’un equip amb el qual es treballarà les properes 48 hores i amb qui s’acaba creant un vincle especial. Seguidament, es crea un prototip i un pla d’acció per fer-los realitat.

El matí següent se surt al carrer per veure les reaccions de la gent davant d’un primer disseny i conèixer quina és l’opinió de la ciutadania. El segon dia s’ha de tenir el prototip enllestit i testar-lo. Aquí és on es detecten aspectes que no s’han tingut en compte o d’altres que cal corregir. El tercer dia toca la part més econòmica del projecte i les presentacions. Aquest any es van presentar quatre projectes: Govmen, Co.crea, Co.zoco i Partycipa.

El més important d’aquest esdeveniment, a més de la creació d’aquests projectes, és la dinàmica de treball que es genera en tot el procés. Trenquen amb l’esquema teòric (problema-solució; viabilitat-avaluació), per  actuar d’una forma molt més lliure però amb un objectiu concret: dissenys i plans acabats per fer-se realitat, tot en 48 hores. Aquesta nova forma de treballar comporta una sèrie de beneficis no només per innovar serveis, sinó per crear-ne. Les persones s’impliquen més ja que porten el projecte al terreny més personal i això fa que la motivació es multipliqui. Treballar en equip és ajudar-se, fer nous contactes, compartir coneixements i, sobretot, passar-s’ho bé treballant.

Deixa un comentari