S’amplia el catàleg d’imatges en obert de la Generalitat amb motiu de Sant Jordi

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el Govern posa a disposició de la ciutadania 704 imatges d’alta resolució en obert relacionades amb la celebració. La Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió ha ampliat el catàleg de dades obertes de la Generalitat amb 290 instantànies d’alta resolució relacionades amb la Diada, que se sumen a les 416 que ja estaven disponibles al web des del 2012. La iniciativa pretén consolidar el Govern de la Generalitat com un referent de transparència i col·laboració ciutadana.

El catàleg d’imatges, organitzat en 16 galeries fotogràfiques, es pot visualitzar i descarregar al portal CliCat Sant Jordi.

Enguany les galeries que s’obren per a la reutilització són les següents:

  • Tricentenari de 1714: 130 fotografies d’espais emblemàtics de la commemoració del Tricentenari de la derrota de 1714 a la ciutat de Barcelona, com són el Fossar de les Moreres, el nou espai El Born Centre Cultural, la catedral de Santa Maria del Mar, el Pla de Palau, etc.
  • Ruta 1888 al Parc de la Ciutadella: 81 fotografies d’edificis i obres arquitectòniques que encara existeixen de la celebració de l’Exposició Universal de 1888 al voltant del Parc de la Ciutadella de Barcelona, com són l’Arc de Triomf, la Sala de Màquines, la Cascada Monumental o el Castell dels Tres Dragons.
  • Recinte Modernista de Sant Pau: 79 fotografies de la rehabilitació de l’antic Hospital de Sant Pau de Barcelona, ara reconvertit en un espai de referència de la ciutat de Barcelona en el qual hi conviuen la història i la innovació.

Les 13 galeries restants estan organitzades temàticament: Imatgeria de Sant Jordi al Palau de la Generalitat (35), Muntanya de Montserrat (112), Racons del Palau de la Generalitat (56), Sales del Palau de la Generalitat (29),  Roses (20), Llibres (11), Figures de Sant Jordi (33), Pati dels tarongers (24), Pati gòtic (13), el carilló del Palau (38), Gàrgoles (21), Escultures (5), i Façana del Palau (14). El catàleg es completa amb un vídeo que fa un recorregut per les sales del Palau de la Generalitat.

L’obertura de d’imatges es va posar en marxa l’abril del 2012 amb un primer conjunt d’imatges relacionades amb el patró de Catalunya, Sant Jordi, i la relació que el Palau de la Generalitat té amb el sant.

L’Executiu impulsa projectes propis per potenciar l’obertura de dades en l’àmbit de Catalunya, com ara un portal de dades obertes que ja ofereix més de 1.400 fitxers de diversos àmbits i temàtiques que es poden descarregar lliurement; i un portal de transparència, que ofereix continguts seguint els estàndards internacionals més avançats.

L’obertura d’imatges permet que ciutadans, entitats o empreses utilitzin les fotografies lliurement citant únicament la font de la Generalitat de Catalunya. Per tant, se’n permet tota mena d’usos: reproducció (còpia), distribució, comunicació pública, transformació i, fins i tot, usos comercials, amb la idea de crear nous productes i serveis amb més valor social i econòmic.

Deixa un comentari