35a sessió web: ‘Viquipèdia i Generalitat, obrint el coneixement’

Àlex Hinojo, director de projectes culturals d’Amical Wikimedia, ha estat el ponent de la 35a sessió web. Hinojo ha explicat com l’Administració pot millorar la difusió del coneixement generat a les institucions mitjançant projectes en línia com Viquipèdia, compartint un espai de col·laboració directe amb la ciutadania.

Els pilars que sostenen aquesta enciclopèdia en línia, ha dit, són la inversió d’esforços per establir una comunitat, la col·laboració entre comunitats que ja existeixen, un creixement moderat del projecte i l’asimetria. Hinojo ha posat alguns exemples de col·laboració entre Viquipèdia i alguns departaments de la Generalitat, com ara Ensenyament, Cultura, Salut, a partir de dades obertes, Territori, Presidència, Governació i Economia. Ha destacat especialment el grup Catalunya Dades, on conflueixen proveïdors (Generalitat, ajuntaments i universitats) i reutilitzadors de dades obertes (Viquipèdia, empreses, etc.).

La Viquipèdia està sempre en beta permanent, ha afirmat el ponent, és una iniciativa oberta i ràpida, autosostenible, que requereix d’implicació i esforç, i que és neutral, perquè fuig de les atribucions de marca. Altres característiques de la Viquipèdia és que se’n pot beneficiar tothom i que opta per la meritocràcia en comptes de la jerarquia. La transparència en l’organització és essencial. Es treballa en equips petits i segons uns objectius ben clars i sempre per consens.

Fotografies

Vídeo-resum

Síntesi

Presentació

Deixa un comentari