Big Bang Data, l’exposició sobre l’explosió de dades del món

Big Bang Data és el nom de l’exposició que es va inaugurar el 8 de maig passat al CCCB, dins la setmana de la Big Data Week a Barcelona. Una mostra sobre la datificació del món que ensenya la immensa quantitat de dades que es generen a cada instant i com, darrere aquesta explosió de dades, hi ha tot un conjunt d’oportunitats tant per a la ciència i l’economia com per a les administracions. Es pot veure fins al 26 d’octubre.

L’exposició aplega una combinació de documents audiovisuals, mapes interactius, projectes artístics, entrevistes o documents històrics amb ciència, tecnologia i art. Com a resultat, grans mapes al terra o d’altres de més interactius on es veuen les zones de Barcelona on més targetes de crèdit s’han fet servir o on hi ha més turistes durant les diferents hores del dia.

També tracta altres temes més polèmics com la producció social de dades. La mostra titulada ‘Què penses, què fas, què sents’, ensenya com en els últims anys les xarxes socials o webs com Google o Youtube han augmentat la producció de dades, sobretot aquelles relacionades amb la vida quotidiana de la ciutadania. Un projecte que hi està relacionat és l’anomenat ‘I feel’ (em sento), que recull totes aquelles publicacions de Facebook que contenen la paraula feel i analitza l’adjectiu que l’acompanya, com pot ser happy o sad.

L’exposició fa una crida a la precaució: remarca que si bé les dades aporten molta informació, també cal tenir present que no són la solució a tots els problemes i que cal ser conscients dels riscos que poden comportar.

La Big Bang Data no sols inclou l’espai expositiu, sinó també l’Estació beta, on tenen lloc una sèrie de tallers, tertúlies i programes educatius, entre d’altres. Algunes de les activitats més destacades d’aquesta agenda són:

Deixa un comentari