Els processos participatius a debat a la VIII Jornada Compartim

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada ha programat dins de la VIII Jornada Compartim, que tindrà lloc el 3 de desembre, la presentació de les millors pràctiques de les organitzacions que han apostat de manera decidida per la participació dels seus professionals i usuaris. Aquesta Jornada Compartim ha de servir per reflexionar sobre com ha de ser el bon govern i el lideratge en aquestes organitzacions. Si hi esteu interessats, us hi podeu inscriure en línia fins al 27 de novembre.

Des de fa més d’una dècada els processos participatius, entesos com a mètodes específics utilitzats per aconseguir la participació activa de tots els membres d’un grup o d’una organització en la presa de decisions, s’utilitzen com a eines necessàries per afavorir tant la fase de recollida d’un bon nombre d’idees i propostes -per contribuir a allò que s’anomena intel·ligència col·lectiva– com en el procés de deliberació i de contrast de perspectives diferents abans de la presa de decisions.

Però ha estat en una època molt recent i coincidint amb l’impuls de models de governança oberts (basats en l’obertura, la transparència, etc.) que els processos participatius recobren actualitat.

No obstant això, sovint es percep que podrien tenir més potencial que el que realment aporten i, de vegades, fins i tot fracassen.

Per què passa això? No ho sabem amb certesa, però podem apuntar algunes idees:

  1. La participació no s’improvisa. Perquè es pugui produir es necessiten instruments, mitjans, canals i molta preparació prèvia. No és mai fàcil i sempre s’ha de fer a mida.
  2. Hi ha plantejaments gerencials que assumeixen les idees dels ciutadans com a suggeriments (i com a tals poden ser admesos o no) i això aboca en moltes ocasions a frustracions i fracàs.

En qualsevol cas el debat està servit i hi ha ja molt bones experiències de les quals podem aprendre.

Entre els principals ponents: Julen Iturbe, de Mondragon Unibertsitatea; Eric Hauck, exdirector de comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya; Carles Agustí, comissionat de Participació de l’Ajuntament de Barcelona; Juan Insua, de CCCBLab; Marc Parés, director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Ricard Ruiz de Querol, de Coperfield for Social Good.

Deixa un comentari