La tasca preventiva de Mossos en l’àmbit d’Internet

Video games fan © mzacha

L’any 2008 la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) va iniciar la implantació del Pla d’acció Internet segura per a la protecció del menor. L’objectiu del Pla és promoure la seguretat en l’ús d’Internet, en especial per part dels menors i adolescents (i amb afectació a pares i docents). Com es treballa des de Mossos per fomentar la prevenció en l’ús d’Internet?

Principalment des de tres àmbits:

1. Xerrades preventives

2. Correu: internetsegura@gencat.cat

3. Treball transversal

Les xerrades preventives han anat canviant en forma, contingut i estratègia. Com que actualment els joves es connecten a Internet (principalment fent ús de les xarxes socials) quan volen, on volen i el temps que volen, ha calgut dissenyar una estratègia que reforça la responsabilitat, l’autocontrol i l’autonomia del menor.

Pel que fa als pares, convé que aquests fomentin la confiança i la comunicació amb els menors, l’objectiu és que Internet sigui un nexe d’unió i pont de comunicació entre pares i fills i que no esdevingui una frontera que separi generacions.

Dins el Pla d’acció d’Internet segura, es fan presentacions sobre seguretat a Internet i xarxes socials adreçades a infants, joves, docents i pares.

A més, es treballa en l’elaboració d’unes presentacions breus (càpsules) de temàtiques més tècniques i d’una durada d’uns 15 minuts, les quals permeten que, segons la demanda i l’auditori, es puguin escollir els temes que convé tractar (creació de contrasenyes segures, configuració segura de Facebook, configuració del control parental, etc…).

L’any 2012 es van fer 3.252 presentacions amb una assistència de 108.036 persones.

L’adreça de correu internetsegura@gencat.cat és a l’abast de tota la ciutadania. Es resolen dubtes sobre les TIC i es reben informacions que els ciutadans consideren d’interès policial. L’any passat es van gestionar 627 correus.

El treball tranversal amb altres departaments i institucions ha estat clau per a l’èxit del Pla d’acció Internet segura. Cal destacar el suport tècnic rebut pel Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) des dels inicis del Pla, així com el del Departament d’Ensenyament i de l’Autoritat Catalana de Protecció de dades.

2 respostes a “La tasca preventiva de Mossos en l’àmbit d’Internet

  1. Internet representa la sociedad en general y, como muestra de ello, existen contenidos y actores buenos y malos. En este caso, el plan de acción para la protección del menor es fundamental y fomentar la confianza con los padres, como muy bien habéis dicho, es fundamental, además se debe informar al menor de ciertos aspectos como son el no facilitar información propia a extraños o gente que no conozca en persona, explicarle lo que ocurre con el acoso en Internet y que conozca las experiencias reales para prevenirlas.

  2. Molt d’acord amb la iniciativa. Cal protegir els menors des perills de la xarxa. És important educar-los en la prevenció dels problemes perquè per sort o per desgràcia si algú va amb males intencions no li hem de posar gens fàcil.
    Molta sort amb la iniciativa. Salutacions

Deixa un comentari