Nou servei de notificacions personalitzades al mòbil a través de l’aplicació gencat

La Generalitat llança una nova funcionalitat de l’aplicació gencat que permet informar la ciutadania a través de missatges personalitzats (notificacions push) sobre comunicacions rellevants segons la seva ubicació. Un primer ús d’aquest canal push és el sistema d’avisos d’emergència de Protecció Civil de la Generalitat. El nou servei és pioner i persegueix informar millor el ciutadà en situacions d’emergència sobre què està succeint, quan, on, i què fer. A més, una novetat del servei respecte experiències existents a Alemanya o Austràlia és que l’usuari pot triar la recepció d’avisos de Protecció Civil segons la ubicació de l’usuari o per subscripció a zones. Un altre cas d’èxit recent en el camp dels mòbils a la Generalitat de Catalunya és el de l’aplicació Parlament 2012. Presentem una infografia en català, castellà i anglès amb les dades de publicació i ús d’aquesta aplicació.

Les subscripcions a les notificacions de Protecció Civil es fan a través de l’aplicació per a mòbils gencat, disponible per a mòbils iPhone i amb sistema Android, a l’apartat de configuració de serveis (WindowsPhone i BlackBerry encara no en disposen).

Codi QR per accedir a l'aplicació gencat

Els ciutadans que s’hi subscriguin rebran en cas d’emergències greus, de les que calgui informar de manera urgent a la població -en tot el territori o en un lloc determinat, per exemple en cas d’un accident químic-, avisos emergents, dels anomenats push, informant del fet, i instruccions en el cas que sigui necessari (tancar-se a l’edifici més proper, no sortir de casa, evacuar una zona, evitar utilitzar una via concreta, etc.). Els missatges s’emeten des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat o, eventualment, des de la Unitat Mòbil de Protecció Civil de la Generalitat.

A banda del servei de subscripció per rebre notificacions, Protecció Civil de la Generalitat ha creat un nou servei web optimitzat per a mòbils que permet estar informat sobre emergències, notícies i consells de Protecció Civil. S’hi pot accedir mitjançant l’aplicació gencat (que agrega tots els serveis de la Generalitat) o per mitjà del navegador web del mòbil.

Codi QR per accedir a l'aplicació web de Protecció Civil

Es tracta d’un projecte d’atenció a la ciutadania promogut per la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió i desenvolupat amb la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, que s’emmarca en les estratègies innovadores de governança oberta, per tal com afavoreix noves formes d’interacció basades en les prestacions inherents als mòbils.

En el camp de la mobilitat, també va ser especialment notori el llançament de l’aplicació Parlament 2012 amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya que van tenir lloc el 25 de novembre de 2012. El Departament de Governació i Relacions Institucionals va estrenar una aplicació per a mòbils en què es podien consultar les dades de participació i els resultats electorals per circumscripció i per municipi. L’aplicació va tenir més de 80.000 descàrregues de 105 països diferents.

Us presentem la infografia en què es presenten les principals dades relacionades amb la publicació i l’ús de l’aplicació Parlament 2012.

5 respostes a “Nou servei de notificacions personalitzades al mòbil a través de l’aplicació gencat

  1. Aniria bé si poguéssiu posar codis QR de les adreces, sobretot via web, per als qui ens costa encertar les minúscules tecles d’alguns mòbils… gràcies!

  2. Em sembla molt interessant!! Afegiria una secció de Turisme i Activitats al voltant de la zona on estàs. Si estic per Figueres, que em retorni el mercat d’antiguitats, dues sales d’exposició i un concert a la tarda (amb els enllaços on ampliar la informació). Totes aquests dades s’haurien de centralitzar des de cada ajuntament perquè proveïssin i validessin la informació.

    • Hola Pere,

      De moment no està previst desplegar l’aplicació gencat per a dispositius Blackberry. Les notificacions són un servei incorporat dins l’aplicació gencat.

      Gràcies.

Deixa un comentari