30a sessió web: Transparència i accés a la informació

Victoria Anderica ha parlat avui de transparència i accés a la informació a la 30a sessió web. Anderica, investigadora i coordinadora de campanyes a Accesss Info Europe, ha explicat que l’Estat espanyol és l’únic país a Europa sense llei d’accés a la informació. Fins ara només s’ha elaborat un avantprojecte de llei que, segons ella, és deficient perquè no garanteix els estàndards bàsics d’accés a la informació que estableixen les organitzacions internacionals. A més, exclou de l’àmbit d’aplicació algunes institucions i algun tipus d’informació clau. El dret d’accés a la informació és el “dret a sol·licitar informació a les institucions públiques, que estan obligades a respondre i a publicar activament aquestes dades”, ha apuntat Anderica. Aquest dret, ha dit, és també una eina per lluitar pels drets humans que pot aportar eficiència a les polítiques públiques i millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

Anderica ha fet referència al govern obert i ha deixat clar que “no té sentit parlar-ne si no hi ha una llei de transparència”. Transparència, participació, col·laboració, rendició de comptes i noves tecnologies són els ingredients que conformen el govern obert segons Anderica. Sobre el moviment d’obertura de dades, ha apuntat que és important oferir la informació en formats que en permetin el tractament i ha afegit que és un repte que hauria d’incloure la llei que s’està plantejant. La ponent ha remarcat que més enllà d’elaborar una llei que garanteixi el ple dret d’accés a la informació, cal assegurar-se que tant les institucions com la ciutadania la sabran interpretar.

A continuació publiquem els materials de la sessió web:

Presentació

– Imatges

Conclusions (vídeo)

Vídeo sencer

Síntesi

One thought on “30a sessió web: Transparència i accés a la informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.