Productes cartogràfics fets amb dades obertes

Font: ICC

El receptor de sistema de posicionament global (GPS) s’ha anant consolidant com una eina per a activitats esportives a l’aire lliure com el senderisme, el ciclisme, l’alpinisme, etc. És un dispositiu que permet situar-se en un entorn concret i visualitzar la cartografia, fer-se una composició dels llocs, crear-se rutes, etc. Aquesta cartografia la proporciona, en alguns casos, l’Administració. Són dades obertes que posa a disposició del públic en general i que tant entitats públiques com privades poden aprofitar per generar els seus productes.

Els mapes en paper, tant els d’ara com els d’abans, també fan servir la cartografia proporcionada per les administracions però la facilitat d’accés que dóna l’obertura de dades ha permès la creació de multitud de productes de pagament o gratuïts. Alguns d’aquests productes no només tracten les dades cartogràfiques per adaptar-les al sistema del receptor GPS sinó que, a més, afegeixen informació cartogràfica no disponible en les dades originals i que pot resultar molt útil per als usuaris finals.

Presentem alguns d’aquests productes perquè puguem fer-nos-en una idea. N’hem fet servir algun? Els trobem útils?

Productes de pagament:

˗ Topo España. Cartografia de tota Espanya. Dades cartogràfiques del Centre Nacional d’Informació Geogràfica (CNIG).

Productes gratuïts:

˗ TopoHispania. Cartografia de tot Espanya. Dades cartogràfiques de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

˗ TopoPirineos. Cartografia de tot el Pirineu. Dades cartogràfiques de l’IGN (per a la vessant espanyola). Afegeix informació útil per a la pràctica d’esports a l’aire lliure que no és a la cartografia original proporcionada per les administracions: itineraris a peu i en bicicleta, cims, refugis, vivacs, etc.

Productes amb dades de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC):

N’hi ha uns quants però no estan actualitzats:

˗ Mapes de Dasorsan. Mapes parcials de Catalunya amb dades de l’ICC.

˗ Mapa de Yomismo. Mapa de Catalunya amb dades de l’ICC.

2 respostes a “Productes cartogràfics fets amb dades obertes

  1. El 80% de la informació que avui utilitzem és georeferenciable. La cartografia és la base indispensable de la geoinformació entesa de manera àmplia. La cartografia és punt de trobada de conjunts de dades que en principi semblen dissociats.

    La cartografia és valor per a la nostra societat, i la seva disponibilitat, accessibilitat i usabilitat té un retorn reconegut quan aquesta és difon de forma oberta i interoperable.

    Les smarcities, la societat del coneixement, els ecosistemes de dades i informacions encarats a la presa de decisions i a la intel·ligència aplicada requereixen que les dades, i en especial les cartogràfiques, siguin obertes, d’us públic i si pot ser que puguin ser llegides per les màquines, més enllà de la interpretació humana.

    Bons exemples, cal seguir treballant!

Deixa un comentari