Millora la presentació de les imatges del Banc Iconogràfic de la Generalitat

La Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió ha millorat la presentació de les imatges del Banc Iconogràfic de la Generalitat de Catalunya (BIG), l’eina que gestiona, cataloga i publica continguts audiovisuals (imatge, vídeo, àudio) als webs corporatius i a les galeries CliCat, i que permet emetre vídeos en directe i en reproducció en temps real, per oferir un millor servei de per a la ciutadania.

A BIG trobarem dos àlbums diferents:

  1. Àlbum públic, que es dirà ‘Font autors’
  2. Àlbum ‘Font Generalitat’. Contindrà materials propis compartibles entre tots els departaments on sols caldrà citar ‘Font: Generalitat de Catalunya’ com ja hem fet amb els Clicat Sant Jordi d’aquests dos darrers anys. Cal tenir la certesa que són pròpies, fetes per la Generalitat.

Amb aquests canvis no es pretén variar les inèrcies dels àlbums amb especificació dels drets d’autors de persones físiques com hi ha fins ara, ni tampoc plantejar com cal contractar les fotos a professionals externs.

Els continguts audiovisuals categoritzats com a ‘Font Generalitat’ són descarregables. Aquesta és l’estratègia de la Generalitat: determinar quines fotos es poden descarregar i facilitar-ne la reutilització tant per la Generalitat mateixa però també per la ciutadania.

Per tant, s’automatitza el que ja es va fer per la Diada de Sant Jordi, on qualsevol ciutadà va poder –i pot– descarregar fotos dels clicats Sant Jordi. Ara s’ha integrat de forma nativa, perquè tothom les pugui descarregar, des del cercador i des de web fetes amb el gestor de continguts propi.

Aquests clicats Sant Jordi han estat un exemple que han començat a seguir unes quantes administracions: Govern de Navarra, Govern Basc.

D’altra banda, per facilitar l’accés a aquest material a la ciutadania, el cercador de gencat afegeix l’opció de trobar fotografies i vídeos mitjançant una paraula clau.

6 respostes a “Millora la presentació de les imatges del Banc Iconogràfic de la Generalitat

  1. Una gran notícia! Imatges per facilitar l’obertura i la reutilització d’imatges des de la Generalitat. I no perquè se’ns permeti usar alguns drets d’explotació o econòmics, sinó perquè se’ns posen a disposició imatges pròpies de la Generalitat, fàcils d’usar i reutilitzar. Sense problemes 😉

    Com aquesta, per exemple, necessito la foto d’un ornament o d’un motiu nadalenc per emprar-la en una web, un bloc o qualsevol altre suport… Al cercador de gencat, hi cerco imatges de ‘nadal’. El resultat és immediat: http://cercador.gencat.cat/cercador/AppJava/index_imatges.htm?q=nadal Hi trobem un bon grapat, d’imatges descarregables i utilitzables.

  2. Doncs me n’alegro molt que comencem a treballar en el tema de les imatges. Tenint en compte que els webs cada cop són més visuals i que la tasca de manteniment diari requereix una aportació continua d’imatges, qualsevol millora en aquest sentit és una grata notícia per als webmasters de la Generalitat.

  3. Sí, Judith, és tal com dius. Però, per fer-ho possible, necessitem que engrossiu l’àlbum ‘Font Generalitat’ del BIG amb imatges pròpies vostres. Cal que tingueu tota la certesa del món a l’hora de pujar-hi imatges i vídeos que siguin de la Generalitat! Gràcies per endavant!

Deixa un comentari