29a sessió web: 'La georeferenciació a l'Administració'

Jordi López Ramot, creador de Wikiloc, ha estat el ponent de la 29a sessió web: ‘La georeferenciació a l’Administració’. Ramot ha explicat que l’objectiu de la informació geogràfica (IG) és facilitar-nos la vida, en el sentit que permet estalviar temps a l’hora de conèixer un espai i, a més, ofereix informació per tenir una bona experiència del territori. S’estima que el 75% de la informació generada per l’Administració pública és geogràfica. El sector públic és, doncs, un dels generadors principals de la IG però també ho són el sector privat i la ciutadania o el que s’anomena informació geogràfica voluntària (volunteered geographic information, VGI).

Materials de la sessió (els anirem publicant):

Fotografies

Vídeo-conclusions

Vídeo sencer

Síntesi

Presentació

La diversitat de fonts d’informació geogràfica, però, acaba produint desajustos en les dades. Cal tenir-ho en compte a l’hora de consultar un track (ruta) o un point (punt) en un mapa. Per Ramot, la informació de procedència ciutadana (rutes geogràfiques) és “de primera divisió” perquè és de fàcil accés i ús. Per això, cal ser conscients de la responsabilitat que implica compartir-la i convé ser curosos quan ho fem.

Wikiloc és una plataforma de compartició d’aquesta informació geogràfica ciutadana. És a 190 països, rep més d’1,2 milions de visites al mes i té 900.000 rutes i 3 milions de fotos i vídeos. L’afany de compartir dels seus usuaris és, per Ramot, el més important del projecte perquè reporta un gran benefici amb l’esforç mínim de cada persona que hi intervé.

“Que l’Administració obri bases de dades és clau per a la democratització de la IG”, diu Ramot. Un dels reptes que planteja el ponent és que l’Administració i les empreses converteixin aquestes dades en cru en serveis aprofitables per a la ciutadania. Creuant aquestes dades geogràfiques que obre l’Administració s’obtenen resultats de valor afegit, com ara informació de les allaus procedents de l’Institut Geològic de Catalunya. De fet, mitjançant la tecnologia ja s’ha fet un primer pas per a la democratització de la IG gràcies a la utilització de GPS (que permet seguir itineraris creats o bé crear-ne de nous), de Google MapsGoogle Earth i del mòbil.

Una resposta a “29a sessió web: 'La georeferenciació a l'Administració'

Deixa un comentari