
Fa temps que s’ha acceptat que l’era digital ha generat grans canvis en els estudis humanístics, però a vegades costa admetre que hagi provocat aquests mateixos canvis en la pràctica periodística.
Poder digitalitzar la informació ha permès crear enormes bases de dades per després contextualitzar-les de manera automatitzada i coherent, i disseminar-les i geolocalitzar-les de manera immediata. Ha generat un impacte decisiu en el què, el com, el quan, el qui i l’on de l’intercanvi d’informació entre individus i per tant en la pràctica periodística. Analitzem quin ha estat aquest impacte.
Ha afectat el què. La capacitat tecnològica de digitalitzar dades, generalitzada als anys noranta del segle passat, ha portat un nombre incalculable d’organitzacions a digitalitzar i organitzar grans quantitats d’informació. Tothom emmagatzema dades, diuen que el Centre de Dades sobre Clima dels Estats Units guarda centenars de terabites, però cada organisme, entitat, empresa o individu tenim uns quants gigabites arxivats.
S’ha modificat el com perquè aquestes dades, a priori desconnectades i sense sentit, es relacionen entre elles per mitjà d’algoritmes complexos o del web semàntic. Les dades deixen de ser simples peces d’informació i es converteixen en coneixement. Un exemple podria ser el motor de cerca del ‘Google Knowledge Graph’.
El quan i el qui és determinat per la tecnologia del social media; els Facebooks, Twitters o Pinterests del moment fan que l’intercanvi de la comunicació es pugui fer no només d’individu a individu, sinó també de masses a masses; en vertical, horitzontal i diagonal; de baix a dalt i en temps real.
I ara sabem exactament l’on ja que els aparells de posicionament mòbil ens permeten geolocalitzar les dades creant cartografies vives de la informació.
Hi ha projectes excepcionals que col·leccionen dades, estableixen connexions semàntiques, en temps real i amb geolocalització en un únic instrument. Un exemple és Tangible Earth, una extraordinària bola del món digital i interactiva, una mena d’esfera de consciència col·lectiva sobre la qual cal reflexionar.
L’era digital canvia el què, el com, el quan i l’on de la comunicació; queda el perquè, l’ànima del periodisme, “la curiositat i l’escepticisme” en paralues de Guy Talese.
Igual que en els estudis humanistes, avui les dades són clau en el periodisme. Els periodistes han de conèixer les tecnologies del què, el com, el quan, el qui i l’on i així poder decidir en cada cas si cal utilitzar-les, o no, per trobar el perquè.
———
Recomanacions: llegim l’excel·lent article de Marta Berenguer: Jo de gran vull ser periodista de dades i un llibre de mà (molt recomanable) sobre el tema: Data Journalism Handbook
En parlarem a media140 “Una panoràmica sobre la situació del periodisme de dades al món” 17 de juliol a les 6 de la tarda a VilaWeb
Aquest apunt ha estat elaborat en col·laboració amb Mònica Garriga, periodista i membre de media140cat.
Yo también quiero ser periodista de datos! ;-9 http://t.co/i5qkqa43
El periodisme d’avui és periodisme de dades http://t.co/nK5MBb5O Per reflexionar-hi!
RT @gencat: Nou apunt: 'El periodisme d’avui és periodisme de dades' http://t.co/oRLm3c24 @mogams @media140cat #datajournalism >> Gràcies!
Noves sortides? El periodisme d’avui és periodisme de dades http://t.co/fmP8Jqol via @gencat
Splendid article Monica – love it! :))
Interessant artícle RT @gencat: 'El periodisme d’avui és periodisme de dades' http://t.co/Y0OkYI7e @mogams @media140cat #datajournalism
La importància de les dades, però la seva interpretació és més rellevant que mai. http://t.co/xuknaCms
RT @XavCap @media140cat @gencat Jo de gran vull ser periodista de dades! http://t.co/Ylbm7pUE qpenses @edufortpienc?:)
Article interessant: el periodisme d’avui és periodisme de dades http://t.co/XfJHrCzT L'evolució del periodisme, periodisme del segle xXI
Alguns intentem aportar reflexió, també. “@gencat: 'El periodisme d’avui és periodisme de dades' http://t.co/tawecXVb”
Hola,
Acabo d’arribar per serendípia en aquest post i volia agrair-vos la menció que feu al post que vaig escriure al bloc de l’Escacc 😉 Salutacions i llarga vida al Periodisme de dades!
Marta Berenguer @toneta
“@gencat: 'El periodisme d'avui és periodisme de dades' http://t.co/RLyC7m7F #datajournalism” I nosaltres ens preguntem: Sempre?