28a sessió web: 'Reptes legals de l’Administració en xarxa'

La ponent de la 28a sessió web, Raquel Xalabarder, ha parlat de dades obertes i de la reutilització de la informació del sector públic (RISP) respectant els drets de la propietat intel·lectual i la protecció de dades personals. Per a Xalabarder, el rol rellevant de l’Administració en aquest procés és molt important i remarca que ha de ser el mercat el responsable de reutilitzar aquesta informació, sempre respectant els drets de propietat intel·lectual i protegint les dades personals. Volem saber què més ha explicat la ponent? Vegem tots els materials de la sessió a continuació!

Fotografies

Presentació

Vídeo: conclusions

Vídeo sencer de la sessió

Síntesi

D’altra banda, ha plantejat si l’obertura d’aquestes dades ha de ser gratuïta o si bé, en alguns casos, pot significar una forma d’ingressos per a l’Administració. Segons ha dit, la llei no en diu res de moment i, per tant, el debat és obert.

Xalabarder ha destacat que la reutilització de la informació s’ha de dur a terme tenint en compte unes condicions generals, com ara no desnaturalitzar la informació, citar-ne la font i la data d’actualització i garantir la cessió de drets de propietat intel·lectual. Cal saber, també, que els drets d’explotació es poden obrir i els drets morals no són transmissibles. Així mateix, ha destacat que la manera més habitual i eficaç d’obrir dades és mitjançant l’avís legal i que s’ha de reservar l’ús de llicències de difusió oberta –com CC- en els casos d’obres (dades subjectes a drets de propietat intel·lectual).

La ponent ha insistit en la idea que no cal usar llicències de propietat intel·lectual allà on no calgui, perquè es tracti només de dades, i també que cal no aplicar restrictivament la gestió de drets en les metadades, de les obres i/o dades.

En el cas de les xarxes socials de l’Administració, la conferenciant s’ha apuntat que la Guia d’usos i estil a les xarxes socials de la Generalitat de Catalunya explica com cal gestionar l’autoria dels continguts de l’Administració i de les aportacions de la ciutadania i altres actors.

2 respostes a “28a sessió web: 'Reptes legals de l’Administració en xarxa'

  1. Em sap greu ja que no vaig poder participar en aquesta sessió però gràcies al vostre resum i al vídeo he pogut entendre moltes coses que fins ara no entenia. Jo sóc, des de fa anys, un dels impulsors de les CoP de l’Agència de Salut Pública de Catalunya que ha donat com a resultat més de 30 productes finals que solucionen problemes recorrents dels professionals i aquest és un dels aspectes que ens preocupava: com legalitzar la reutilització d’aquests productes…

    Moltes gràcies!

Leave a Reply