Wiki loves Monuments, un exemple pioner de col·laboració entre l’Administració i Viquipèdia

Torre de Sant Joan (Amposta) © Manel Pons CC-BY flickr.com/photos/patrimonigencat/6395169355/in/set-72157628131549051

Wiki Loves Monuments és un concurs fotogràfic europeu que vol fer créixer la presència d’imatges de monuments a la Wikipedia i difondre aquest patrimoni. En l’edició 2011, la iniciativa ha estat tot un èxit: s’han aportat 8.315 fotografies de 2.008 monuments catalans, amb les quals la Viquipèdia passa d’un 24% a un 70% d’articles il·lustrats sobre aquests monuments. A més, unes 4.000 fotografies amb llicència de difusió oberta s’han integrat a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic. En un món on el coneixement està cada cop més distribuït, us sembla que és la via de futur per mantenir els registres oficials? Quins problemes veiem en aquest model participatiu?

Els organitzadors del concurs a Catalunya, Amical Viquipèdia (l’associació de viquipedistes que editen en català), van treballar conjuntament amb la Direcció General del Patrimoni Cultural per obtenir la llista oficial de monuments catalans. La col·laboració ha anat més enllà, però, perquè una selecció de 4.000 d’aquestes fotografies de llicència de difusió oberta s’estan integrant progressivament en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic. A més, patrimoni.gencat n’ha fet difusió des de les xarxes socials i l’Amical ha coordinat el concurs i l’organització dels resultats a través del Viquiprojecte Monuments.

És el primer cop que material facilitat pels viquipedistes passa a formar part d’un inventari d’un organisme públic de gestió del Patrimoni Cultural. La col·laboració entre Wikipedia i institucions culturals rellevants ha produït exemples destacats arreu del món, però fins ara eren les institucions culturals les que aportaven continguts a Viquipèdia.

Aquest ha estat un primer pas a partir del qual els inventaris oficials s’obren de forma organitzada a la participació ciutadana i es fa amb la col·laboració d’associacions externes.

19 respostes a “Wiki loves Monuments, un exemple pioner de col·laboració entre l’Administració i Viquipèdia

 1. Trobo que és una iniciativa molt interessant. És un senyal que la col·laboració dels ciutadans ajuda a millorar els serveis de l’Administració. Crec que els funcionaris hauríem d’anar pensant en aquesta mateixa línia per trobar altres iniciatives similars.

 2. Em sembla una gran iniciativa! Felicitats.

  Som els ciutadans, les persones, els qui arribem a tot arreu i en tot moment.
  I, en general, els qui aportem i compartim desinteressadament i amb ganes de construir.
  Si l’Administració és nostra, perquè és de tots, quina gran idea que s’obri a les aportacions dels seus ciutadans i també a les de les associacions de tipus Wikipèdia. Tots hi guanyem!

 3. El món del patrimoni ha de sortir definitvament del vell món i endinsar-se sense por en el nou món. Un nou món on el futur de la cultura i del patrimoni és incert a nivell econòmic, així que quina milor manera de demostrar a les institucions que la cultura és un actiu de futur que a través de projectes que fomenten la participació ciutadana i ens marquen el camí cap a una cultura de tots i per a tots. Enhorabona per l’èxit!

 4. Des de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immoble estem encantats amb la col·laboració ciutadana, ja que ens ajuda a completar i actualitzar la informació que tenim dels Inventaris.

  Espero que això només sigui un punt de partida i puguem continuar en aquesta línia perquè l’Administració sigui més transparent i oberta.

 5. Documentar el patrimoni és una de les tasques més importants per tal de garantir la seva preservació. En aquest sentit, la documentació gràfica no només permet de difondre visualment aquest patrimoni sinó que és una eina molt valuosa per facilitar el seu estudi. Iniciatives col·laboratives com aquesta contribueixen a sensibilitzar els ciutadans i al mateix temps tothom es pot sentir partícip en la tasca de conservació dels monuments.

 6. Aquest és un molt bon exemple de per on cal anar.

  M’explico:
  – Demostra que tothom tenim quelcom que pot ser interessant per a la resta de gent (per exemple fotografies, actuals o històriques). Per tant, tothom té quelcom a dir, quelcom a aportar.
  – No esperem que els governs es responsabilitzin de tot. Nosaltres – la ciutadania – també podem (i així ho hem de fer) implicar-nos per millorar el coneixement col·lectiu amb el nostre granet de sorra i, a més, enriquint els arxius públics, els arxius de tothom.
  – Actualment parlar de coneixement col·lectiu és sinònim de parlar de la Viquipèdia. És el lloc de referència que conté el coneixement mundial. No el conté tot, cert, segurament perquè això és impossible. Però és el lloc on hi ha – a nivell general – més coneixement, està més actualitzat i, a més, incloent aspectes/conceptes molt poc coneguts pel públic en general (personalment considero aquesta característica com una de les més importants de la Viquipèdia, i, de fet, el motiu que justifica que tothom hi pot aportar coneixement, per extravagant o minoritari que sigui).

  Per tant, un exemple a seguir, espero que en breu mica en mica hi hagi més exemples en aquest sentit.

 7. Com a Viquipedista i un dels impulsors del projecte, he de dir que ha sigut molt gratificant i el resultat de la ciutadania ha sigut espectacular. I a més, ens ha permet descobrir el nostre patrimoni. Un exemple ben peculiar és la Torre de Sant Joan, que il·lustra aquest article, ja que casualment ahir apareixia en un capítol del programa ”Sota Terra” de TV3: http://ca.wikipedia.org/wiki/Torre_de_Sant_Joan

  Hi ha mil maneres de difondre el patrimoni…

 8. Wiki Loves Monuments m’ha semblat una iniciativa molt i molt interessant. Una forma creativa i innovadora de divulgar el patrimoni arquitectònic del nostre país! Participar, col·laborar, compartir… les claus per a una millor difusió dels valors del patrimoni cultural en la societat actual.

  Felicitats!

 9. Documentar el patrimoni, fer-lo públic i aconseguir que la ciutadania se’n senti part és un dels objectius més adequats dels projectes que actualment s’intenten impulsar en el camp del patrimoni. Felicitats pel projecte ja que representa molt bé tots aquests conceptes.

 10. Les institucions públiques han de conservar i difondre el patrimoni, però aquesta visió paternalista està canviant. La gent ja no vol ser només espectadora de la realitat que l’envolta, vol participar, col·laborar, i això és bàsic per la dinamització i difusió del patrimoni. Estic segura que iniciatives com aquesta ajuden a crear noves sinergies i generen nous resultats!

  Viquipèdia també està ajudant als museus a decidir-se a digitalitzar i penjar les seves col·leccions. Com el cas de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú:
  http://www.victorbalaguer.cat/ca/node/1245

  Cal obrir-se a noves formes de participació amb la ciutadania. Les noves tecnologies i xarxes socials ho estan aconseguint, ens permeten escoltar la veu d’aquells que són sensibles a les nostres crides i que estan disposats a fer del patrimoni un agent actiu!

  Enhorabona a Amical Viquipèdia i la Direcció General del Patrimoni Cultural.
  El Patrimoni és cosa de tots!

 11. Un exemple molt interessant de:
  – Com tenir cura del procomú (patrimoni) i com implicar als ciutadans
  – Com gestionar la porositat dels límits entre organitzacions aparentment tancades i ciutadania
  – Com “divulgar” no significa només crear productes de comunicació de recepció passiva sinó que es pot fer implicant processos actius i productius que permeten conèixer (a) contingut, (b) els processos i la forma de treballar d’una professió (en aquest cas les relacionades amb patrimoni).

  Un impacte múltiple, doncs. Felicitats i endavant. Això és un bon exemple de disseny de processos emergents de cocreació.

  Una abraçada

  Ramon Sangüesa & Irene Lapuente, Co-Creating Cultures

 12. Una iniciativa excel·lent, un primer pas que haurà de precedir a molts d’altres perquè recordem que el patrimoni, així com tot allò que pertany a la societat – institucions incloses – són de i per al ciutadà, el procomú.
  Cal que almenys les institucions públiques s’obrin a oferir i compartir continguts amb els ciutadans, que fomentin vies de col·laboració com òrgans participatius o com aquesta interessantísima col3laboració amb Viquipèdia, ja que les institucions són de i per als ciutadans i fomentar aquestas accions fan més nostres les institucions.
  Enhorabona Cultura i Viquiipèdia i endavant, gran exemple! 😉

  Per tant, un exemple a seguir, espero que en breu mica en mica hi hagi més exemples en aquest sentit.

 13. Crec que aquesta iniciativa, que permet que col·laborin ciutadania i Administració, és una excel·lent manera de mantenir els registres oficials. Si ens fixem en el resultat final, és evident que la cooperació entre l’Amical Viquipèdia i la Direcció General del Patrimoni Cultural hauria de ser model i punt de referència per a col·laboracions similars entre viquipedistes i altres direccions generals.

  És un model que s’està imposant arreu del món. Per exemple, en la mateixa línia de col·laboració, en aquest cas fruit de l’entesa entre museus i món acadèmic, és el cas d’obertura de dades en l’àmbit del patrimoni cultural holandès, que es presentarà en la propera conferència anual Museums and the web que tindrà lloc a San Diego el mes d’abril:

  http://www.museumsandtheweb.com/mw2012/programs/sharing_cultural_heritage_the_linked_open_da

Deixa un comentari