Per a què serveix un certificat digital?

idCAT

Un certificat digital és un document electrònic que permet a empreses, ciutadans i entitats realitzar gestions i tràmits de manera telemàtica i amb la màxima seguretat, ja que  permet identificar-se amb plenes garanties tècniques i jurídiques en diferents plataformes i aplicacions electròniques. N’utilitzeu algun? Quina és la vostra experiència?

L’ús del certificat digital està emparat per la Llei 59/2003 de Signatura Electrònica que permet signar documents electrònics amb la mateixa validesa que la signatura manuscrita. El certificat assegura la integritat de les dades enviades, de manera que la informació xifrada no es pot manipular durant la transmissió per part de cap persona no autoritzada. També garanteix l’autenticitat de la persona signant, amb la qual cosa el receptor té la seguretat que el document que ha rebut és l’original i pertany indiscutiblement a la persona que l’ha enviat.

Segons el perfil d’usuari se n’haurà de fer servir d’un tipus o d’un altre. El certificat digital personal acredita, sempre, una persona física, aquest és el cas el DNI electrònic o de l’idCAT, n’hi ha d’altres que incorporen informació sobre la pertinença a una determinada empresa, que certifiquen un representant d’una entitat o que acrediten persones jurídiques.

Els certificats s’emeten des de diferents autoritats de certificació que tenen la potestat d’emetre, gestionar, renovar, habilitar, suspendre i expirar un certificat digital.  A Catalunya, l’Agència Catalana de Certificació (CATcert) emet el certificat IdCAT, adreçat a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya o de fora de Catalunya que hagin de fer tràmits amb les administracions públiques.

Amb certificat digital, per exemple, es poden pagar les sancions de trànsit en línia a través de l’Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat. Altres gestions possibles amb d’altres organismes són la petició de l’esborrany de la declaració de la Renda amb l’Agència Tributària o de l’informe de la vida laboral amb la Seguretat Social.

N’utilitzeu algun? Quina és la vostra experiència?

3 respostes a “Per a què serveix un certificat digital?

  1. Jo faig servir indistintament l’idCAT i el de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre que es pot demanar al web http://www.cert.fnmt.es, tot i que avui en dia també es poden fer els mateixos tràmits a través del DNI electrònic, encara que has de tenir un lector de targetes per fer-lo servir. Vull puntualitzar que l’idCAT no només serveix per fer tràmits amb les administracions catalanes, jo fa anys que presento la renda amb
    l’idCAT.

  2. Jo fa anys que utilitzo per a ús personal l’iDCat per fer la declaració de la renda en línia i, darrerament, a la feina, tinc el CatCert associat al correu de la Generalitat per autentificar el correu i signar documents i certificacions. Anem reduint paper poc a poc.

  3. Hola Xavi,

    Com veuràs, hem adaptat el text de l’apunt perquè, efectivament, amb l’idCAT no només es poden fer tràmits amb les administracions catalanes sinó amb totes les administracions públiques.

    Gràcies,

Leave a Reply