¿Qué plataformas de trabajo colaborativo conocemos?

Presentació: 'EndoBlocLleida: Gestionar i Cocrear Coneixement Sanitari'. Cliqueu sobre la imatge per veure-la

En este post nos hemos querido poner al día de algunas plataformas de trabajo colaborativo que hay actualmente en la Red. Nos hemos centrado en recoger las particularidades y funcionalidades de algunas de estas plataformas para que puedan resultar interesantes para llevar a cabo iniciativas de trabajo colaborativo en la Administración.

Nos hemos fijado en:

– Google+

– Zyncro

– Google Apps

– Streamwork

– Beezy

¿Conocemos más? ¿Las añadimos a la lista? ¿Para qué las podemos usar?

Hablamos primero de Google+, una nueva red social de Google que acaba de presentarse como plataforma que reune e integra un conjunto de herramientas sociales. Una de las particularidades de Google+ es que acota mucho más los círculos de amistades y permite distribuir la información que el usuario quiere ofrecer sólo a determinadas personas que previamente ya haya escogido. La plataforma nace junto con diseños nuevos para todos los servicios y herramientas que hacen más visualmente factible la integración con Plus.

Zyncro es una red social corporativa que permite mejorar la comunicación y la productividad de la empresa. Facilita la gestión de los usuarios de forma centralizada y la personalización de la plataforma. Se pueden crear grupos de trabajo y compartir archivos, crear conversaciones, sincronizar carpetas entre el ordenador y la plataforma, etc. Además, tiene un gestor de tascas y de actas de reunión y un directorio de personas. Asimismo, dispone de una versión móvil.

Google Apps provee de distintas herramientas para trabajar de manera cooperativa: correo electrónico (Gmail), agenda (Google Calendar), documentos (Google Docs) y Google Sites (páginas web). Son recursos gratuitos para organizaciones relacionadas con la enseñanza y sin finalidad comercial, también para grupos y empresas, que tengan suficiente con 10 cuentas de prueba.

Por lo que se refiera a Streamwork, de SAP, también dispone de una parte de acceso libre y otra para empresas. Las funcionalidades tienen que ver con la idea de facilitar la colaboración entre profesionales y afines:

 1. Se inicia una actividad (definir objetivos; planificar, definir situación, decidir, aprobar; organizar reunión, grabarla; investigar)
 2. Se invitan a profesionales a participar
 3. Se propone trabajar y comentar documentos mediante Evernote y Google Docs
 4. Se asignan un conjunto de acciones para realizar cada actividad
 5. Se usan herramientas de apoyo (votación, valoración…)
 6. Se toman decisiones de forma argumentada

Ved vídeo-demo.

Beezy, de Microsoft, es una especie de híbrido entre Twitter y Facebook, con todas las herramientas colaborativas clásicas (foro, wiki, repositorio de archivos, etc). También hay la posibilidad de comunicar de forma sincrónica mediante chat y videoconferencia múltiple. Debajo de esta capa frontal hay las aplicaciones de Microsoft Office, Sharepoint, Lync, etc. Ved vídeo-demo:

Hay otras plataformas parecidas, como Ning o LifeRay. Esta última es más utilizada para elaborar webs, aunque tradicionalmente se han hecho desarrollos para sitios colaborativos.

¿Conocemos más? ¿Las añadimos a la lista? ¿Para qué las podemos usar?

Añadimos las plataformas que habéis ido aportando en forma de comentario:

Yammer, útil porque te connecta con la red de contactos de tu empresa.

Buddypress, extensión de WordPress, con herramientas, foros, repositorios de documentos, wikis, mensajería privada entre usuarios, etc.

Google Docs, para trabajar documentos en red. Ejemplo de cocreación.

Moodle, aula virtual.

FengOffice, ágil. Permite adjuntar documentos, contactos, enlaces, etc. y hacer notas y comentarios.

Sironta, se debe descargar, útil para intercambiar archivos grandes.

Teambox. Permite gestionar distintos proyectos, calendarizarlos, asociarlos a gente, etc.

Gobby, editor de textos colaborativo, diseño más sencillo que Google Docs.

Zoho Apps, plataforma para negocios. Más de 20 aplicaciones en la nube, integradas entre sí.

Drupal, más parecido a un gestor de contenidos pero con posibilidad de crear tascas colaborativas.

23 thoughts on “¿Qué plataformas de trabajo colaborativo conocemos?

 1. Potser perquè no és oberta a tothom, però si hi ha una plataforma on he treballat col·laborativament (i molt) és e-Catalunya: ofereix totes les eines que s’utilitzen a la majoria de plataformes i permet adaptar les necessitats dels usuaris a les eines que tenim a l’abast.

  http://ecatalunya.gencat.cat: una gran plataforma!

 2. Em sembla molt interessant aquesta proposta i cap aquí hem d’anar, però crec que la pròpia Administració ha de predicar primer amb l’exemple.

  Massa freqüentment ens trobem que aquestes xarxes és limiten o es capen sistemàticament, perquè uns quants en fan un ús abusiu personal penalitzant la resta de treballadors, enlloc de fomentar l’ús de les noves tecnologies i la responsabilitat.

  A la Generalitat no es va acabar d’arrencar el projecte del GDocs (docs.google.com/a/gencat.cat/), encara que el trobo molt útil per compartir i treballar en línia ràpidament entre els treballadors (però és un servei de Google amb cost!!!).

  Crec interessant fomentar l’ús de programari lliure a l’Administració i servidors en el núvol, sempre respectant els usuaris avançats, com per exemple amb tractament de dades, on un ús avançat d’Excel no té substitut

  Ànims!!

 3. Gràcies, molt útil (Streamwork i Beezy no els coneixia).

  Jo no sóc cap experta informàtica i no sabria descobrir-vos eines, però puc afegir que em funciona molt bé Dropbox.

  I, naturalment, el treball en entorns wiki, tipus PBWorks.

  Sé d’empreses q internament utilitzen Yammer (mena de Twitter) i n’estan molt satisfetes.

  Estic amb l’Arnau en què l’Administració hauria de predicar amb l’exemple i fer del treball cooperatiu en programari lliure un ús transparent i habitual:))

  Conxa
  @innova2

 4. Además de las que comentáis, os recomiendo mucho Buddypress. Es una extensión de WordPress con un funcionamiento muy similar en su estructura a Facebook. Puedes unirte a grupos de trabajo y dentro de estos dispones de herramientas como foros, repositorio de documentos, wikis, mensajería privada entre usuarios… además se pueden generar posts que puedan ser leídos por todos los usuarios de la plataforma, o bien por usuarios de grupos que se establezcan previamente.

  Espero que os sirva!!

  Un saludo desde Mallorca!

 5. A l’Escola d’Administració Pública fem servir molt el wiki, com a unitat per compartir documents i tenir sempre una única versió. Permet, a més, tenir una plantilla d’estils de manera que tots els documents surten amb el mateix model, cosa que corporativament és important. Internament, també fem servir el Google Docs. També tenim una aula virtual en Moodle que, en certa manera, també utilitzem com a eina de treball col·laboratiu. Jo puc dir que ara he provat el Zyncro i em sembla una bona eina per compartir!

 6. Sóc usuària de FengOffice i m’agrada. Els trets que destacaria: permet enllaçar molt fàcilment objectes relacionats (objectes són els documents, els contactes, els enllaços, les notes), té un bon sistema per seguir diferents versions d’un document i els comentaris associats i té un sistema de notes i comentaris per mantenir converses sobre un tema concret que és molt més àgil que el correu electrònic, sense arribar al punt de la missatgeria instantània, que no sempre és adequada.

 7. Em semblen molt interessants totes les aportacions dels comentaris de la gent. El Dropbox és molt important si has de moure gran quantitat d’arxius amb altres administracions o proveïdors, fora de la xarxa interna.

  Fóra interessant que la Generalitat fes una guia d’aplicacions i recomanacions per tal d’abandonar les tan cares llicències de softwares. Uan part del cost seria per crear nous llocs de treball i l’altra per estalviar (recordeu que l’Excel no té alternativa per ara).

 8. Jo voldria afegir-ne dues, fetes per emprenedors aquí a Barcelona i que a més estan funcionant molt bé arreu del món:

  1: SIRONTA (www.sironta.com). És molt útil especialment quan cal compartir fitxers molt grans, ja que intercanvia només els canvis que fem enlloc de pujar i baixar tot l’arxiu cada cop.
  2: TEAMBOX (www.teambox.com). Molt fàcil d’usar, i accessible des de qualsevol dispositiu mòbil.

  Totes dues valen molt la pena, i no cal anar a Califòrnia quan els nostres emprenedors fan coses tant o més bones, oi?

 9. Us deixem una presentació de Francesca Cañas, impulsora de la CoP EndoBlocLleida, en què podreu conèixer la utilitat de la plataforma e-Catalunya que ja esmentava la Núria.

 10. Molt bo aquest recull d’eines col·laboratives! 🙂 Com a CMO de Zyncro voldria agrair-vos la menció i afegir també un parell d’imatges que nosaltres considerem bàsiques per explicar què es una xarxa social corporativa o fins i tot quin és el ROI que pot donar l’ús d’aquest tipus de plataformes.

  -Què és Zyncro: http://z.ync.ro/5DGT7
  -ROI de les xarxes socials corporatives: http://z.ync.ro/5DGRH

  Des de Zyncro voldríem destacar també el mèrit que suposa que l’Administració faci ús d’aquestes plataformes, ja que considerem que és un exemple genial d’innovació i modernitat a l’actual Administració publica.

  A més… ens alegra molt que també estigueu zyncronitzats! 🙂

 11. Nosaltres estem utilitzant Moodle, tant per a fer plataformes de treball col·laboratiu, com per elaborar materials didàctics per programes socioeducatius de presons. En tots dos casos estem molt satisfets: simple, àgil, funcional, clara…

 12. Hola! Article molt interessant, de veritat! Felicitats! He de dir que m’encanta la xarxa col·laborativa Zyncro, però també m’agrada la col·laboració que es pot fer entre Google Docs i Dropbox, encara que no sigui una xarxa pròpiament dita, hi ha moltes possibilitats a explotar! També Yammer, que podria ser una autèntica Intranet de col·laboració totalment gratuïta i, a més, multidioma i molt fàcil d’utilitzar. Totalment recomanada per a Pimes que tenen grups o equips repartits per diversos llocs, empreses internacionalitzades, etc. Ens permet la interconnexió i sobretot: la comunicació. Molt recomanades!

 13. Per fer treball col·laboratiu, hi ha un parell d’eines molt bones i que criden l’atenció per la seva facilitat d’ús i practicitat en els resultats, com són: SIRONTA, una plataforma per treballar col·laborativament en arxius d’openoffice, tothom a la vegada, si es necessita, i amb control version. I, una mica més antic però molt efectiu, també l’editor de textos col·laboratiu GOBBY.

 14. Nosaltres a AnimusCRM utilitzem Zoho Apps (www.zoho.com), que inclou més de 20 aplicacions en el núvol, integrades entre si: gestor de correu electrònic, full de càlcul, processador textos, generador d’aplicacions (Creator), CRM (gestió de contactes), gestió de projectes, portal de suport a clients, etc.

  Molt recomanable, supera Google Apps en alguns aspectes clau.

  Dóna accés gratuït per a petites organitzacions amb pocs usuaris, i pots augmentar funcionalitats amb pagaments d’uns 10-20 euros mensuals per usuari.

 15. Primer de tot, gràcies per adjuntar la meva presentació en aquest post tan interessant. Com es pot veure, nosaltres a EndoBlocLleida hem treballat amb eCatalunya i ens ha anat molt bé 🙂 Però el que més importa és treballar amb una plataforma que, si no és coneguda per tothom, sigui molt senzilla d’aprendre a fer anar en les seves funcions “de supervivència”… el boli no ha de ser més important que el missatge i qualsevol plataforma és una eina.

  Les coses no són òbviament, tan elementals, les eines informàtiques tenen un afegit que no tenen les eines del món presencial: tenen un potencial molt important com a facilitadores de la cocreació de coneixement. En aquest sentit, eCatalunya ha estat magnífica, com també en altres entorns en els quals treballo ho són Drupal o un bloc de WP… el més important és que l’eina ajudi en un procés de cocreació a un grup que tingui l’esperit i la metodologia de la cocreació i compartiment de coneixement molt assumida.

  Enhorabona pel post, és una bona relació d’eines en un moment on cada cop és més difícil triar per la quantitat i qualitat de les disponibles.

 16. Jo apuntaria a la llista Huddle.com.

  És un entorn per treball en grup que funciona molt bé. Perfecte per treballar en grup i compartir documents.

 17. Hola! La veritat és que he fet servir bastantes aplicacions de les que comenteu però crec que us deixeu la millor de totes des del meu punt de vista. Es diu Teambox (http://teambox.com ) i està molt bé. Conec gent treballant a Infojobs i també la utilitzen allà. Espero que us serveixi. Salutacions!

 18. Des del curs 2009-2010, el Departament d’Ensenyament ofereix, a través de la XTEC, serveis personalitzats de correu electrònic, xat, llocs web, calendari i documents basats en la tecnologia Google Apps, adreçats al professorat i mestres en actiu, al personal d’administració i serveis (PAS) dels centres educatius i al personal d’un Servei Educatiu o d’un servei de suport als centres. Són més de 80.000 adreces [….]@xtec.cat que permeten comunicar-se i treballar col·laborativament entre tots els docents de tot Catalunya.

  Des de fa més anys, també la plataforma Moodle dóna suport a la formació telemàtica (dins del portal Odissea). Àgora ofereix als centres educatius els serveis Moodle i Intraweb. El servei XTECBlocs facilita la creació i l’ús de blocs al professorat i als centres docents.

  Us convido a passejar per la pàgina de la XTEC: http://www.xtec.cat i a donar un cop d’ull a tots aquests serveis comentats, i d’altres, que trobareu a la dreta de la pàgina.

  Salutacions!

 19. Ja que esteu comentant plataformes que no són OpenSource, la plataforma líder (podeu consultar moltes fonts, i entre elles Wikipedia) es SharePoint de Microsoft. amb la seva integració amb Office 365 no cal instal·lar res enlloc. Crec que hauria d’estar representada donat que les funcionalitats que ofereix estan a anys llum del que ofereixen la resta.

  Per altra banda, hi ha confusió entre plataformes que permeten desenvolupar webs (CMS), com Drupal o Moodle. Ningú nega la seva potència, però per poder emprar aquestes eines com a eines de treball col·laboratiu cal fer un desenvolupament, no es directe, com per exemple ho es el sistema privatiu Google Docs.

Deixa un comentari