Quines plataformes de treball col·laboratiu coneixem?

Presentació: 'EndoBlocLleida: Gestionar i Cocrear Coneixement Sanitari'. Cliqueu sobre la imatge per veure-la

En aquest apunt ens hem volgut posar al dia d’algunes plataformes de treball col·laboratiu que hi ha actualment a la Xarxa. Ens hem centrat a recollir les particularitats i funcionalitats d’algunes d’aquestes plataformes perquè poden resultar interessants per dur a terme iniciatives de treball col·laboratiu a l’Administració.

Ens hem fixat en:

– Google+

– Zyncro

– Google Apps

– Streamwork

– Beezy

Al final del text, hi trobareu l’explicació de les plataformes que hem aportat entre tots. Gràcies per la col·laboració!

– Yammer

– Buddypress

– Google Docs

– Moodle

– FengOffice

– Sironta

– Teambox

– Gobby

– Zoho Apps

– Drupal

En coneixem més? Les afegim a la llista? Per a què les podem usar?

Parlem primer de Google+, una nova xarxa social de Google que acaba de presentar-se com a plataforma que reuneix i integra un conjunt d’eines socials. Una de les particularitats de Google+ és que acota molt més els cercles d’amics i permet distribuir la informació que l’usuari vol oferir només a determinades persones que prèviament ja hagi escollit. La plataforma neix juntament amb dissenys nous per a tots els serveis i eines que fan més visualment factible la integració amb Plus.

Zyncro és una xarxa social corporativa que permet millorar la comunicació i la productivitat de l’empresa. Facilita la gestió dels usuaris de forma centralitzada i la personalització de la plataforma. Es poden crear grups de treball i compartir-hi arxius, crear converses, sincronitzar carpetes entre l’ordinador i la plataforma, etc. A més, té un gestor de tasques i d’actes de reunió i un directori de persones. Així mateix, disposa d’una versió mòbil.

Google Apps proveeix de diverses eines per treballar de manera cooperativa: correu electrònic (Gmail), agenda (Google Calendari), documents (Google Docs) i Google Sites (pàgines web). Són recursos gratuïts per a organitzacions relacionades amb l’ensenyament i sense finalitat comercial, també per a grups i empreses, que en tinguin prou amb 10 comptes de prova.

Pel que fa a Streamwork, de SAP, també disposa d’una part d’accés lliure i una altra per a empreses. Les funcionalitats tenen a veure amb la idea de facilitar la col·laboració entre professionals i afins:

 1. S’inicia una activitat (definir objectius; planificar, definir situació, decidir, aprovar; organitzar reunió, gravar-la; investigar)
 2. Es conviden professionals a participar
 3. Es proposa treballar i comentar documents mitjançant Evernote i Google Docs
 4. S’assignen un conjunt d’accions per fer cada activitat
 5. S’usen eines de suport (votació, valoració…)
 6. Es prenen decisions argumentadament

Vegeu-ne vídeo-demo.

Beezy, de Microsoft, és una mena d’híbrid entre Twitter i Facebook, amb totes les eines col·laboratives clàssiques (fòrum, wiki, repositori d’arxius, etc). També hi ha la possibilitat de comunicar de manera sincrònica mitjançant xat i videoconferència múltiple. A sota d’aquesta capa frontal hi ha les aplicacions de Microsoft Office, Sharepoint, Lync, etc. Vegeu-ne vídeo-demo:

Hi ha altres plataformes semblants, com ara Ning o LifeRay. Aquesta última és més utilitzada per elaborar webs, tot i que tradicionalment se n’han fet desenvolupaments per a llocs col·laboratius.

En coneixem més? Les afegim a la llista? Per a què les podem usar?

Hi afegim les plataformes que heu anat aportant en forma de comentari:

Yammer, útil perquè et connecta amb la xarxa de contactes de la teva empresa.

Buddypress, extensió de WordPress, amb eines com fòrums, repositori de documents, wikis, missatgeria privada entre usuaris, etc.

Google Docs, per treballar documents en xarxa. Exemple de cocreació.

Moodle, aula virtual.

FengOffice, àgil. Permet adjuntar documents, contactes, enllaços, etc. i fer-ne notes i comentaris.

Sironta, s’ha de descarregar, útil per intercanviar arxius grans.

Teambox. Permet gestionar diversos projectes, calendaritzar-los, associar-los a gent, etc.

Gobby, editor de textos col·laboratiu, disseny més senzill que Google Docs.

Zoho Apps, plataforma per a negocis. Més de 20 aplicacions en el núvol, integrades entre si.

Drupal, més semblant a un gestor de continguts però amb possibilitat de crear tasques col·laboratives.

24 respostes a “Quines plataformes de treball col·laboratiu coneixem?

 1. Potser perquè no és oberta a tothom, però si hi ha una plataforma on he treballat col·laborativament (i molt) és e-Catalunya: ofereix totes les eines que s’utilitzen a la majoria de plataformes i permet adaptar les necessitats dels usuaris a les eines que tenim a l’abast.

  http://ecatalunya.gencat.cat: una gran plataforma!

 2. Em sembla molt interessant aquesta proposta i cap aquí hem d’anar, però crec que la pròpia Administració ha de predicar primer amb l’exemple.

  Massa freqüentment ens trobem que aquestes xarxes és limiten o es capen sistemàticament, perquè uns quants en fan un ús abusiu personal penalitzant la resta de treballadors, enlloc de fomentar l’ús de les noves tecnologies i la responsabilitat.

  A la Generalitat no es va acabar d’arrencar el projecte del GDocs (docs.google.com/a/gencat.cat/), encara que el trobo molt útil per compartir i treballar en línia ràpidament entre els treballadors (però és un servei de Google amb cost!!!).

  Crec interessant fomentar l’ús de programari lliure a l’Administració i servidors en el núvol, sempre respectant els usuaris avançats, com per exemple amb tractament de dades, on un ús avançat d’Excel no té substitut

  Ànims!!

 3. Gràcies, molt útil (Streamwork i Beezy no els coneixia).

  Jo no sóc cap experta informàtica i no sabria descobrir-vos eines, però puc afegir que em funciona molt bé Dropbox.

  I, naturalment, el treball en entorns wiki, tipus PBWorks.

  Sé d’empreses q internament utilitzen Yammer (mena de Twitter) i n’estan molt satisfetes.

  Estic amb l’Arnau en què l’Administració hauria de predicar amb l’exemple i fer del treball cooperatiu en programari lliure un ús transparent i habitual:))

  Conxa
  @innova2

 4. Además de las que comentáis, os recomiendo mucho Buddypress. Es una extensión de WordPress con un funcionamiento muy similar en su estructura a Facebook. Puedes unirte a grupos de trabajo y dentro de estos dispones de herramientas como foros, repositorio de documentos, wikis, mensajería privada entre usuarios… además se pueden generar posts que puedan ser leídos por todos los usuarios de la plataforma, o bien por usuarios de grupos que se establezcan previamente.

  Espero que os sirva!!

  Un saludo desde Mallorca!

 5. A l’Escola d’Administració Pública fem servir molt el wiki, com a unitat per compartir documents i tenir sempre una única versió. Permet, a més, tenir una plantilla d’estils de manera que tots els documents surten amb el mateix model, cosa que corporativament és important. Internament, també fem servir el Google Docs. També tenim una aula virtual en Moodle que, en certa manera, també utilitzem com a eina de treball col·laboratiu. Jo puc dir que ara he provat el Zyncro i em sembla una bona eina per compartir!

 6. Sóc usuària de FengOffice i m’agrada. Els trets que destacaria: permet enllaçar molt fàcilment objectes relacionats (objectes són els documents, els contactes, els enllaços, les notes), té un bon sistema per seguir diferents versions d’un document i els comentaris associats i té un sistema de notes i comentaris per mantenir converses sobre un tema concret que és molt més àgil que el correu electrònic, sense arribar al punt de la missatgeria instantània, que no sempre és adequada.

 7. Em semblen molt interessants totes les aportacions dels comentaris de la gent. El Dropbox és molt important si has de moure gran quantitat d’arxius amb altres administracions o proveïdors, fora de la xarxa interna.

  Fóra interessant que la Generalitat fes una guia d’aplicacions i recomanacions per tal d’abandonar les tan cares llicències de softwares. Uan part del cost seria per crear nous llocs de treball i l’altra per estalviar (recordeu que l’Excel no té alternativa per ara).

 8. Jo voldria afegir-ne dues, fetes per emprenedors aquí a Barcelona i que a més estan funcionant molt bé arreu del món:

  1: SIRONTA (www.sironta.com). És molt útil especialment quan cal compartir fitxers molt grans, ja que intercanvia només els canvis que fem enlloc de pujar i baixar tot l’arxiu cada cop.
  2: TEAMBOX (www.teambox.com). Molt fàcil d’usar, i accessible des de qualsevol dispositiu mòbil.

  Totes dues valen molt la pena, i no cal anar a Califòrnia quan els nostres emprenedors fan coses tant o més bones, oi?

 9. Us deixem una presentació de Francesca Cañas, impulsora de la CoP EndoBlocLleida, en què podreu conèixer la utilitat de la plataforma e-Catalunya que ja esmentava la Núria.

 10. Molt bo aquest recull d’eines col·laboratives! 🙂 Com a CMO de Zyncro voldria agrair-vos la menció i afegir també un parell d’imatges que nosaltres considerem bàsiques per explicar què es una xarxa social corporativa o fins i tot quin és el ROI que pot donar l’ús d’aquest tipus de plataformes.

  -Què és Zyncro: http://z.ync.ro/5DGT7
  -ROI de les xarxes socials corporatives: http://z.ync.ro/5DGRH

  Des de Zyncro voldríem destacar també el mèrit que suposa que l’Administració faci ús d’aquestes plataformes, ja que considerem que és un exemple genial d’innovació i modernitat a l’actual Administració publica.

  A més… ens alegra molt que també estigueu zyncronitzats! 🙂

 11. Nosaltres estem utilitzant Moodle, tant per a fer plataformes de treball col·laboratiu, com per elaborar materials didàctics per programes socioeducatius de presons. En tots dos casos estem molt satisfets: simple, àgil, funcional, clara…

 12. Hola! Article molt interessant, de veritat! Felicitats! He de dir que m’encanta la xarxa col·laborativa Zyncro, però també m’agrada la col·laboració que es pot fer entre Google Docs i Dropbox, encara que no sigui una xarxa pròpiament dita, hi ha moltes possibilitats a explotar! També Yammer, que podria ser una autèntica Intranet de col·laboració totalment gratuïta i, a més, multidioma i molt fàcil d’utilitzar. Totalment recomanada per a Pimes que tenen grups o equips repartits per diversos llocs, empreses internacionalitzades, etc. Ens permet la interconnexió i sobretot: la comunicació. Molt recomanades!

 13. Per fer treball col·laboratiu, hi ha un parell d’eines molt bones i que criden l’atenció per la seva facilitat d’ús i practicitat en els resultats, com són: SIRONTA, una plataforma per treballar col·laborativament en arxius d’openoffice, tothom a la vegada, si es necessita, i amb control version. I, una mica més antic però molt efectiu, també l’editor de textos col·laboratiu GOBBY.

 14. Nosaltres a AnimusCRM utilitzem Zoho Apps (www.zoho.com), que inclou més de 20 aplicacions en el núvol, integrades entre si: gestor de correu electrònic, full de càlcul, processador textos, generador d’aplicacions (Creator), CRM (gestió de contactes), gestió de projectes, portal de suport a clients, etc.

  Molt recomanable, supera Google Apps en alguns aspectes clau.

  Dóna accés gratuït per a petites organitzacions amb pocs usuaris, i pots augmentar funcionalitats amb pagaments d’uns 10-20 euros mensuals per usuari.

 15. Primer de tot, gràcies per adjuntar la meva presentació en aquest post tan interessant. Com es pot veure, nosaltres a EndoBlocLleida hem treballat amb eCatalunya i ens ha anat molt bé 🙂 Però el que més importa és treballar amb una plataforma que, si no és coneguda per tothom, sigui molt senzilla d’aprendre a fer anar en les seves funcions “de supervivència”… el boli no ha de ser més important que el missatge i qualsevol plataforma és una eina.

  Les coses no són òbviament, tan elementals, les eines informàtiques tenen un afegit que no tenen les eines del món presencial: tenen un potencial molt important com a facilitadores de la cocreació de coneixement. En aquest sentit, eCatalunya ha estat magnífica, com també en altres entorns en els quals treballo ho són Drupal o un bloc de WP… el més important és que l’eina ajudi en un procés de cocreació a un grup que tingui l’esperit i la metodologia de la cocreació i compartiment de coneixement molt assumida.

  Enhorabona pel post, és una bona relació d’eines en un moment on cada cop és més difícil triar per la quantitat i qualitat de les disponibles.

 16. Jo apuntaria a la llista Huddle.com.

  És un entorn per treball en grup que funciona molt bé. Perfecte per treballar en grup i compartir documents.

 17. Hola! La veritat és que he fet servir bastantes aplicacions de les que comenteu però crec que us deixeu la millor de totes des del meu punt de vista. Es diu Teambox (http://teambox.com ) i està molt bé. Conec gent treballant a Infojobs i també la utilitzen allà. Espero que us serveixi. Salutacions!

 18. Des del curs 2009-2010, el Departament d’Ensenyament ofereix, a través de la XTEC, serveis personalitzats de correu electrònic, xat, llocs web, calendari i documents basats en la tecnologia Google Apps, adreçats al professorat i mestres en actiu, al personal d’administració i serveis (PAS) dels centres educatius i al personal d’un Servei Educatiu o d’un servei de suport als centres. Són més de 80.000 adreces [….]@xtec.cat que permeten comunicar-se i treballar col·laborativament entre tots els docents de tot Catalunya.

  Des de fa més anys, també la plataforma Moodle dóna suport a la formació telemàtica (dins del portal Odissea). Àgora ofereix als centres educatius els serveis Moodle i Intraweb. El servei XTECBlocs facilita la creació i l’ús de blocs al professorat i als centres docents.

  Us convido a passejar per la pàgina de la XTEC: http://www.xtec.cat i a donar un cop d’ull a tots aquests serveis comentats, i d’altres, que trobareu a la dreta de la pàgina.

  Salutacions!

 19. Ja que esteu comentant plataformes que no són OpenSource, la plataforma líder (podeu consultar moltes fonts, i entre elles Wikipedia) es SharePoint de Microsoft. amb la seva integració amb Office 365 no cal instal·lar res enlloc. Crec que hauria d’estar representada donat que les funcionalitats que ofereix estan a anys llum del que ofereixen la resta.

  Per altra banda, hi ha confusió entre plataformes que permeten desenvolupar webs (CMS), com Drupal o Moodle. Ningú nega la seva potència, però per poder emprar aquestes eines com a eines de treball col·laboratiu cal fer un desenvolupament, no es directe, com per exemple ho es el sistema privatiu Google Docs.

Deixa un comentari