El micromecenazgo: una vía de financiación

La Viquipèdia define el micromecenazgo (en inglés, crowdfunding) como “la cooperación, atención y confianza colectiva de personas que trabajan conjuntamente e invierten dinero en otros recursos juntos, normalmente por Internet, para dar apoyo a los esfuerzos iniciados por otra gente u organizaciones”.

En un entorno más próximo, hemos visto como en los últimos tiempos han aparecido distintas plataformas de micromecenazgo para financiar proyectos de interés y contenidos digitales. Una de les plataformas que ha conseguido más reconocimiento es flattr.

Con un simple botón, similar al del icono de compartir en las redes sociales, incrustado por ejemplo en el blog, flattr permite sencillamente a todos los usuarios a los que les haya gustado el contenido ofrecer una pequeña retribución económica al autor.

No small change © XPLANE CC BY-NC-SA 2.0

Un ejemplo de esta pequeña cooperación de grandes cantidades de personas lo encontramos en la campaña electoral del año 2008 de Barack Obama, que obtuvo un récord de recaptación de financiación (122 millones de dólares) gracias a las pequeñas donaciones de distintas personas.

¿Conocemos más ejemplos de micromecenazgo? ¿Lo encontramos útil?

13 thoughts on “El micromecenazgo: una vía de financiación

 1. Realment són notícies molt encoratjadores per als que som emprenedors i necessitem de petites ajudes, però si els exemples que ens trobem (no és l’únic cas el d’aquest post) són exemples del tipus de la campanya de Barack Obama, la veritat no és que ens hi veiem gaire identificats. Donaria més empenta i ànims saber de campanyes d’emprenedors únics o petites empreses que han aconseguit una ajuda a través d’aquest mitjà.

  Roger Seró
  @rogersero

 2. Hola Roger,

  No sé si coneixes Verkami, una plataforma catalana de micromecenatge. Al seu bloc (http://www.verkami.com/blog) probablement hi podràs trobar exemples clars i més propers d’iniciatives d’aquesta mena. Si no sempre podries optar per posar-t’hi en contacte per obtenir més detalls.

  Salutacions!

 3. Per si us pot interessar, des de Trànsit Projectes hem estat implicats en diversos projectes de microfinançament, organitzant el primer festival de crowdfunding juntament amb Compartir dóna gustet, impartint sessions de formació i col·laborant amb la plataforma Goteo. Aquí podeu trobar referències i algunes reflexions.http://blog.transit.es/?s=crowdfunding

  Una abraçada i gràcies!

  Cristina Riera

 4. Amb el projecte de la pel·lícula Sonata para violonchelo, la primera pel·lícula d’àmbit nacional i internacional que parla de la fibromiàlgia, també estem en contacte amb el món dels micromecenatges. Un pas més enrere que Arròs Movie, nosaltres encara estem en la fase de preproducció on impliquem marques comercials i altres entitats que tinguin interès i valors a compartir amb la pel·lícula. A http://www.sonataparaviolonchelo.com hem optat per crear el propi portal de crowdfunding, sense horitzons temporals petits ni limitacions econòmiques que posen les plataformes com Verkami, Lánzanos, etc. Ens donem un any per preparar la pel·lícula i tota col·laboració SUMA, des dels espònsors, les col·laboracions en espècies, les ajudes culturals i els micromecenatges que es veuran sempre recompensats amb els regals de la productora i les marques comercials col·laboradores (aquest mes de juny, per exemple, la promoció és gràcies a Estrella Damm INEDIT). També hem desenvolupat altres canals de màrketing digital com el vídeo amb els actors que ens donen suport (http://www.youtube.com/watch?v=sBpLq6rzN6k), una pàgina a Facebook i també a Twitter (@sonata4cello). Intentem donar a conèixer al màxim la pel·lícula amb el compromís social de difondre la difícil situació per la qual passen els afectats de fibromiàlgia. El rodatge començarà el 2012 amb totes les col·laboracions recol·lectades!

 5. Amb Faèrica vam aconseguir un bon ajut per finançar la gravació del 2n disc, que finalment ens ha editat PICAP. Molt contents de l’experiència amb el crowdfunding i Verkami!

  En podeu veure el resultat parcial aquí: http://www.faerica.cat

  Salut!

Deixa un comentari