El micromecenatge: una via de finançament

La Viquipèdia defineix el micromecenatge (en anglès, crowdfunding) com “la cooperació, atenció i confiança col·lectiva de persones que treballen conjuntament i inverteixen diners en altres recursos junts, normalment per Internet, per donar suport als esforços iniciats per altra gent o organitzacions”.

En un àmbit més proper, hem vist com en els darrers temps han aparegut diverses plataformes de micromecenatge per finançar projectes d’interès i continguts digitals. Una de les plataformes que ha assolit més reconeixement és flattr.

Amb un simple botó, similar a la icona de compartir a les xarxes socials, incrustat per exemple al bloc, flattr permet senzillament a tots els usuaris que els ha agradat el contingut oferir una petita retribució econòmica a l’autor.

No small change © XPLANE CC BY-NC-SA 2.0

Un exemple d’aquesta petita cooperació de grans quantitats de persones el trobem a la campanya electoral de l’any 2008 de Barack Obama, que va obtenir un rècord de recaptació de finançament (122 milions de dòlars) gràcies a les petites donacions de diverses persones.

Coneixem més exemples de micromecenatge? Ho trobem útil?

13 respostes a “El micromecenatge: una via de finançament

 1. Realment són notícies molt encoratjadores per als que som emprenedors i necessitem de petites ajudes, però si els exemples que ens trobem (no és l’únic cas el d’aquest post) són exemples del tipus de la campanya de Barack Obama, la veritat no és que ens hi veiem gaire identificats. Donaria més empenta i ànims saber de campanyes d’emprenedors únics o petites empreses que han aconseguit una ajuda a través d’aquest mitjà.

  Roger Seró
  @rogersero

 2. Hola Roger,

  No sé si coneixes Verkami, una plataforma catalana de micromecenatge. Al seu bloc (http://www.verkami.com/blog) probablement hi podràs trobar exemples clars i més propers d’iniciatives d’aquesta mena. Si no sempre podries optar per posar-t’hi en contacte per obtenir més detalls.

  Salutacions!

 3. Per si us pot interessar, des de Trànsit Projectes hem estat implicats en diversos projectes de microfinançament, organitzant el primer festival de crowdfunding juntament amb Compartir dóna gustet, impartint sessions de formació i col·laborant amb la plataforma Goteo. Aquí podeu trobar referències i algunes reflexions.http://blog.transit.es/?s=crowdfunding

  Una abraçada i gràcies!

  Cristina Riera

 4. Amb el projecte de la pel·lícula Sonata para violonchelo, la primera pel·lícula d’àmbit nacional i internacional que parla de la fibromiàlgia, també estem en contacte amb el món dels micromecenatges. Un pas més enrere que Arròs Movie, nosaltres encara estem en la fase de preproducció on impliquem marques comercials i altres entitats que tinguin interès i valors a compartir amb la pel·lícula. A http://www.sonataparaviolonchelo.com hem optat per crear el propi portal de crowdfunding, sense horitzons temporals petits ni limitacions econòmiques que posen les plataformes com Verkami, Lánzanos, etc. Ens donem un any per preparar la pel·lícula i tota col·laboració SUMA, des dels espònsors, les col·laboracions en espècies, les ajudes culturals i els micromecenatges que es veuran sempre recompensats amb els regals de la productora i les marques comercials col·laboradores (aquest mes de juny, per exemple, la promoció és gràcies a Estrella Damm INEDIT). També hem desenvolupat altres canals de màrketing digital com el vídeo amb els actors que ens donen suport (http://www.youtube.com/watch?v=sBpLq6rzN6k), una pàgina a Facebook i també a Twitter (@sonata4cello). Intentem donar a conèixer al màxim la pel·lícula amb el compromís social de difondre la difícil situació per la qual passen els afectats de fibromiàlgia. El rodatge començarà el 2012 amb totes les col·laboracions recol·lectades!

Deixa un comentari