Reutilització de dades obertes

Cliqueu sobre la imatge per veure la presentació

El Parc Tecnològic del Vallès ha acollit avui la jornada El projecte open data de la Generalitat de Catalunya, una sessió informativa on Jordi Graells i Miquel Torregrosa, responsables del projecte Dades obertes (open data), han explicat a un grup d’empresaris el model d’obertura de dades de la Generalitat de Catalunya. Us n’adjuntem la presentació, que detalla de manera didàctica i amb exemples el projecte open data a Catalunya.

Fa uns mesos que la Generalitat va presentar el portal Dades obertes amb l’objectiu que la ciutadania, empreses i altres organitzacions puguin reutilitzar la informació del sector públic i generar-ne valor.

En aquest sentit, la Fundació PuntCAT, amb el suport de la Generalitat, va obrir una línia d’ajuts per a projectes open data destinats tant a nanoempreses (empreses de menys de cinc treballadors i que facturin fins a dos milions d’euros), i empreses autònomes, així com a entitats sense ànim de lucre amb l’objectiu de potenciar projectes que desenvolupin serveis tecnològics per a la ciutadania basats en l’ús de dades públiques en format obert.

A més, durant aquest temps, ja han sorgit algunes iniciatives interessants fetes a partir de les dades que la Generalitat va obrir. Us en mostrem uns exemples.

El primer té a veure amb les dades d’Equipaments de Catalunya. Es tracta d’un canal de realitat augmentada gratuït i lliure de publicitat per a usuaris de telèfons Android i Iphone. Aquesta aplicació dóna informació dels equipaments que hi ha en un radi de distància X a la seva posició actual. Es poden triar les categories que més interessin als usuaris (salut, esport, administració pública, etc.) i ofereix vistes sobre mapa i en llista.

Canal de realitat augmentada 'Equipaments de Catalunya'
Informació meteorològica de Catalunya per a Android

El segon exemple també és una aplicació per a mòbil que mostra les prediccions meteorològiques a tres dies vista, les dades del radar de pluges i la informació de temperatures, vent i pluges acumulades. Tota la informació meteorològica es basa en dades obertes de la Generalitat de Catalunya i el Meteocat.

Rodalia.info

Un cas ja conegut pel ressò que se’n va fer la premsa és el de Rodalia.info, un portal que ofereix en temps real la informació sobre el servei de Rodalies que aporten els usuaris via Twitter i mitjançant hashtags (etiquetes). Està basat en els RSS d’incidències del web de Rodalies pel que fa a les línies dels serveis de rodalia de Barcelona i de regionals. També inclou l’estat del servei de les línies de FGC del Vallès i de Llobregat-Anoia.

Una de les últimes iniciatives de reutilització de dades obertes va tenir lloc per Sant Jordi. Aprofitant les imatges alliberades per la Generalitat en motiu de la Diada, el diari La Vanguardia i BTV Notícies van idear unes aplicacions per visualitzar aquestes fotografies des dels seus webs.

Creiem que són un bon exemple de reutilització? En coneixem d’altres exemples? Tenim idees d’aplicacions?

2 respostes a “Reutilització de dades obertes

  1. Hi ha infinitat de llocs web que, encara que de forma indirecta, estan reutilitzant part de les dades cartogràfiques disponibles al portal de Dades Obertes Gencat. I dic de manera indirecta perquè ho estan fent mitjançant Google Maps. S’ha de tenir present que part de la imatgeria del territori català que ofereix Google Maps ha estat elaborada per l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Deixa un comentari