24a sesión web: 'Open data en Catalunya'

connections © LocaJayne CC BY flickr.com/photos/50903457@N00/2283723395/in/photostream

El movimiento open data (datos abiertos) será el tema central de la 24a sesión web, que tendrá lugar el próximo miércoles 25 de mayo en la sala de actos del CEJFE. Vendrá a hablar de ello Josema Alonso, codirector del Grupo de eGovernment en el Consorcio W3C y miembro del CTIC. El objetivo de la sesión es entender las diferentes fases de una iniciativa open data, comprender las variables que intervienen y aprender a gestionarlas para conseguir hacerla sostenible en el tiempo, maximizando el retorno de la inversión. ¡Ya nos podemos inscribir en este enlace!

En estos últimos tiempos la publicación de datos procedentes del sector público ha aumentado significativamente. La Administración impulsa iniciativas open data para mejorar la transparencia, dar un mejor servicio a ciudadanos y empresas, potenciar la participación ciudadana, facilitar la interoperabilidad, incrementar la eficiencia interna y promover la generación de riqueza por parte de las empresas. Estas iniciativas exigen cambios profundos en la manera de estructurar la organización, en la legislación existente y, por supuesto, en la infraestructura tecnológica. La sesión web pretende abordar este tema para hacerlo más entendedor e intentar acercarlo a la ciudadanía.

A continuación, os detallamos el programa de la jornada:

1. Los cambios en las relaciones entre las administraciones públicas, la ciudadanía y las empresas.

2. La importancia de la información del sector público.

3. Ejemplos de iniciativas y aplicaciones con datos abiertos procedentes de todo el mundo.

4. Cómo desarrollar e implantar una estrategia open data de éxito buscando la excelencia tecnológica.

5. Open data en Cataluña. Antecedentes, situación actual y perspectivas de futuro.

Como siempre, iremos publicando todos los materiales de la sesión (síntesis, fotografías, vídeo entero, vídeo-entrevista…) en este mismo bloc.

8 thoughts on “24a sesión web: 'Open data en Catalunya'

 1. Benvolguts,

  El link d'”iniciatives open data” del text continua sense funcionar.

  PD: En el món 2.0 no s’esborren els comentaris (de no ser que siguin ofensius), es responen online 🙂

 2. Hola Arnau,

  Tota la raó. Però en veure que funcionava vam actuar ràpidament i vam esborrar el comentari per no confondre.

  Disculpa les molèsties,
  Gràcies per tot.

 3. Només volia remarcar que Josema Alonso és un dels millors experts mundials en aquesta matèria (processos d’obertura de dades públiques: OpenData), us recomano que no us perdeu aquesta sessió web.

  Tingueu en compte que Fundación CTIC –on treballa el Josema Alonso– és una de les organitzacions més actives a nivell mundial, i a nivell espanyol aquesta Fundació ha estat implicada en pràcticament totes les iniciatives OpenData de l’Estat espanyol.

  Aquesta fundació manté aquest mapa on es poden veure les diferents iniciatives OpenData a nivell mundial: 90 portals OpenData dels quals 14 són a espanyols.

  Hi ha molts motius que justifiquen un procés d’obertura de dades públiques: per transparència, per l’accountability, per generar riquesa, per disposar de més serveis públics, per millorar l’administració, …

  Però personalment crec que hi ha un motiu que està per sobre de la resta: Tota dada que s’ha generat amb diners públics hauria de poder ser accessible per a tota la societat sense cap discriminació (excepte les lògiques restriccions legislatives).

 4. Marc,

  Moltes gràcies pel teu comentari.

  Efectivament, Josema Alonso és una de les persones amb més expertesa en temes d’Open Data. Per això, valdrà molt la pena escoltar la seva exposició en què ens revelarà alguna de les claus per entendre aquest moviment i ens plantejarà la importància de l’obertura de dades per oferir un servei millor a la ciutadania.

  Ens hi veiem!

 5. Bon dia,

  No he vist en lloc l’horari durant el qual es desenvoluparà la sessió. Estic interessada a assistir-hi, però la dada que us requereixo és fonamental perquè pugui tramitar la inscripció.

  Salutacions cordials

 6. Bona notícia tenir a Barcelona una de les persones que més en saben del tema, ens donarà l’oportunitat de poder contrastar amb ell les nostres experiències.

  Hi ha un punt que per a mi és important i en el qual estem posant esforços en el cas de Badalona: aconseguir que sorgeixin situacions d’ús real de les dades, aplicacions reals d’ús diari, a través de contactar amb qui pot generar aquest ús.També incorporar eines senzilles perquè els usuaris puguin començar a familiaritzar-se (la festa major la servim en kml des del web).

  Ens agradaria poder conèixer aplicacions reals d’altres llocs, per conèixer altres vies obertes per la resta de grups que estan treballant en aquest tema, per aconseguir inspiració i sortir de la trobada amb idees per continuar amb aquesta línia de potenciar l’ús.

  Salutacions i felicitats per la iniciativa.

Deixa un comentari