24a sessió web: 'Open data a Catalunya'

connections © LocaJayne CC BY flickr.com/photos/50903457@N00/2283723395/in/photostream

El moviment open data (dades obertes) serà el tema central de la 24a sessió web, que tindrà lloc el proper dimecres 25 de maig a la sala d’actes del CEJFE. Vindrà a parlar-ne Josema Alonso, codirector del Grup d’eGovernment al Consorci W3C i membre del CTIC. L’objectiu de la sessió és entendre les diferents fases d’una iniciativa open data, comprendre les variables que hi intervenen i aprendre a gestionar-les per aconseguir fer-la sostenible en el temps, maximitzant-ne el retorn de la inversió. Ja ens hi podem inscriure a aquest enllaç!

En aquests darrers temps la publicació de dades procedents del sector públic ha augmentat significativament. L’Administració impulsa iniciatives open data per millorar la transparència, donar un millor servei a ciutadans i empreses, potenciar la participació ciutadana, facilitar la interoperabilitat, incrementar l’eficiència interna i promoure la generació de riquesa per part de les empreses. Aquestes iniciatives exigeixen canvis profunds en la manera d’estructurar l’organització, en la legislació existent i, per descomptat, en la infraestructura tecnològica. La sessió web pretén abordar aquest tema per fer-lo més entenedor i intentar acostar-lo a la ciutadania.

A continuació, us detallem el programa de la jornada:

1. Els canvis en les relacions entre les administracions públiques, la ciutadania i les empreses.

2. La importància de la informació del sector públic.

3. Exemples d’iniciatives i aplicacions amb dades obertes procedents de tot el món.

4. Com desenvolupar i implantar una estratègia open data d’èxit cercant l’excel·lència tecnològica.

5. Open data a Catalunya. Antecedents, situació actual i perspectives de futur.

Com sempre, anirem publicant tots els materials de la sessió (síntesi, fotografies, vídeo sencer, vídeo-entrevista…) en aquest mateix bloc.

8 respostes a “24a sessió web: 'Open data a Catalunya'

 1. Benvolguts,

  El link d'”iniciatives open data” del text continua sense funcionar.

  PD: En el món 2.0 no s’esborren els comentaris (de no ser que siguin ofensius), es responen online 🙂

 2. Hola Arnau,

  Tota la raó. Però en veure que funcionava vam actuar ràpidament i vam esborrar el comentari per no confondre.

  Disculpa les molèsties,
  Gràcies per tot.

 3. Només volia remarcar que Josema Alonso és un dels millors experts mundials en aquesta matèria (processos d’obertura de dades públiques: OpenData), us recomano que no us perdeu aquesta sessió web.

  Tingueu en compte que Fundación CTIC –on treballa el Josema Alonso– és una de les organitzacions més actives a nivell mundial, i a nivell espanyol aquesta Fundació ha estat implicada en pràcticament totes les iniciatives OpenData de l’Estat espanyol.

  Aquesta fundació manté aquest mapa on es poden veure les diferents iniciatives OpenData a nivell mundial: 90 portals OpenData dels quals 14 són a espanyols.

  Hi ha molts motius que justifiquen un procés d’obertura de dades públiques: per transparència, per l’accountability, per generar riquesa, per disposar de més serveis públics, per millorar l’administració, …

  Però personalment crec que hi ha un motiu que està per sobre de la resta: Tota dada que s’ha generat amb diners públics hauria de poder ser accessible per a tota la societat sense cap discriminació (excepte les lògiques restriccions legislatives).

 4. Marc,

  Moltes gràcies pel teu comentari.

  Efectivament, Josema Alonso és una de les persones amb més expertesa en temes d’Open Data. Per això, valdrà molt la pena escoltar la seva exposició en què ens revelarà alguna de les claus per entendre aquest moviment i ens plantejarà la importància de l’obertura de dades per oferir un servei millor a la ciutadania.

  Ens hi veiem!

 5. Bon dia,

  No he vist en lloc l’horari durant el qual es desenvoluparà la sessió. Estic interessada a assistir-hi, però la dada que us requereixo és fonamental perquè pugui tramitar la inscripció.

  Salutacions cordials

 6. Bona notícia tenir a Barcelona una de les persones que més en saben del tema, ens donarà l’oportunitat de poder contrastar amb ell les nostres experiències.

  Hi ha un punt que per a mi és important i en el qual estem posant esforços en el cas de Badalona: aconseguir que sorgeixin situacions d’ús real de les dades, aplicacions reals d’ús diari, a través de contactar amb qui pot generar aquest ús.També incorporar eines senzilles perquè els usuaris puguin començar a familiaritzar-se (la festa major la servim en kml des del web).

  Ens agradaria poder conèixer aplicacions reals d’altres llocs, per conèixer altres vies obertes per la resta de grups que estan treballant en aquest tema, per aconseguir inspiració i sortir de la trobada amb idees per continuar amb aquesta línia de potenciar l’ús.

  Salutacions i felicitats per la iniciativa.

Deixa un comentari