Twitter és o no és una xarxa social?

Social network in a course © hanspoldoja CC-BY 2.0

Arran de les declaracions de Laura I. Gómez –experta en internacionalització (disseny de programari adaptable a múltiples idiomes)- en el I Congreso Iberoamericano de Redes Sociales, en les quals afirmava que Twitter no és una xarxa social, ha sorgit una gran discussió a Internet donant suport a aquesta idea o qüestionant-la.

Com que Twitter és una plataforma tan ambigua que s’ha anat construint i adaptant segons les utilitats i necessitats dels milions d’usuaris, acaba complint diferents rols, també dins la Generalitat mateix.

Així, d’una banda, trobem exemples com @gencatpremsa o els perfils amb la previsió del temps comarcal de @meteocat, que generen contingut que s’alimenta de manera automàtica des d’RSS públics. En aquests casos els objectius són difondre la informació a un màxim nombre de persones i que siguin elles mateixes les que la socialitzin a la seva xarxa.

D’una altra banda, Twitter s’usa més com una xarxa social en els casos de @gencat, o de @meteocat, perfils amb els quals s’intenta interactuar amb la ciutadania o escoltar-la i ajudar-la, a més d’informar compartint i difonent missatges. Això permet establir contacte amb els usuaris i, fins i tot, col·laborar en algunes iniciatives.

Com ho veiem? Entenem que una xarxa d’informació se centra en els continguts i una xarxa social en les persones? Quins són els punts de vista proposats? És Twitter una xarxa social o només una xarxa d’informació?

16 respostes a “Twitter és o no és una xarxa social?

 1. És una xarxa de microblocs… no és una xarxa d’informació, perquè depèn del que escriguin els usuaris (que pot o no pot ser informació).

  Segons els seus propietaris, no és una xarxa social (com a xarxa social es molt justeta) a causa de les moltes limitacions que té per interactuar amb altres usuaris.

  La manera de tractar tags i hashtags, i el fet de poder accedir-hi via dispositius mòbils la fa molt útil per integrar-se amb altres aplicacions, de manera que aquestes altres tenen un nou canal de interactuació amb els usuaris.

 2. Crec que no és una xarxa social pròpiament dita. De fet, el primer dubte que vaig tenir en descobrir Facebook, Twitter etc., va ser precisament quina diferència hi havia. Crec que Twitter és més aviat per donar informacions, idees, transmetre a la resta de persones
  el que volem que se sàpiga… però no tant com a xarxa per crear esdeveniments, sinó per conèixer gent, per estar en contacte amb persones tant del passat com de noves que es puguin crear.

  Segur que la diferència és mínima, però pel que fa a la usuabilitat, Facebook, per exemple, és més personalitzat i Twitter és més per informar-se i debatre el dia a dia, això si, acotat a 140 caractèrs!!!! 😀

 3. Crec que Twitter és més una xarxa d’informació oberta ja que per ser una xarxa social pròpiament dita, s’hi hauria de tenir una relació mutua, és a dir, s’hauria d’acceptar una petició d’amistat tal com passa a Facebook.

  Crec que la diferència està en els continguts que publica cada usuari i en la qualitat dels seguidors de Twitter en contraposició a les relacions que s’estableixen a Facebook.

 4. Crec que sí que és una xarxa social des del moment en què connecta persones de la Xarxa. Evidentment, és diferent a Facebook, però el model de Facebook no ha de ser l’únic. Twitter es va reinventant per mig de les noves utilitats que li donen els propis usuaris, i això m’encanta.

 5. Sí que considero que és una xarxa social perquè, tot i que, efectivament, les relacions no han de ser necessàriament mútues, el cert és que majoritàriament ho són. I sí que és una xarxa, perquè al cap i a la fi s’estableixen connexions entre persones que intercanvien idees, experiències, opinions i fins i tot s’estableixen converses entre elles. Encara trobo que referma més la idea de xarxa social la constitució de llistes, on s’agrupen persones (o entitats) segons els seus interessos, tot i que les llistes siguin privades, però es poden compartir. Jo voto pel sí!

 6. Crec que Twitter no és una xarxa social de per sí, tot i que hi ha gent que sí que la fa servir com a xarxa social. Depèn de l’ús que se’n faci. Jo personalment sols la utilitzo per temes professionals i em molesta qui la fa servir sols com a xarxa social i va dient, per exemple, on està o què està fent en aquell moment.

 7. Malgrat que una veu autoritzada del propi Twitter com és Laura I. Gómez, responsable d’internacionalització de Twitter va dir “Twitter no és una xarxa social, no implica tenir relació entre usuaris. És una xarxa d’informació”, jo crec que l’ús per part dels usuaris sí que incopora elements de xarxa social.

  Resta clar que Twitter és una eina més senzilla d’emprar que Facebook i això ha provocat el seu creixement ja que facilita tenir informació de diferents orígens, compartir-la i difondre-la de forma eficaç i ràpida. Aquesta senzillesa d’ús també fa que els usuaris comparteixin tota mena de continguts, siguin opinions –recordem que això no és informació, és un tipus de contingut-, fotos, enllaços a blocs… que són les que sumades amb la rapidesa de transmissió comporten un funcionament de xarxa social.

  De fet, observant el timeline es poden detectar filies i fòbies, comportaments honestos i generosos i, malauradament, també usos inapropiats. Tot el que acostuma a passar a una xarxa social.

 8. Debat molt ric i intens sobre si Twitter és o no és una xarxa social! Gràcies a tots pels vostres comentaris. Alguns (Juan, Luisa, Irene i Marta) creieu que no és una xarxa social mentre que la resta (Jordi, Núria, Eladi) penseu que sí. Però potser la clau és definir què és per a vosaltres una xarxa social, ja que les explicacions que doneu difereixen bastant. Com definim xarxa social? Pensem que Twitter s’hi adiu?

 9. Per a mi, una xarxa social es defineix com una estructura social amb arestes (relacions) entre els actors (usuaris) que hi són acreditats mitjançant eines (Twitter, Facebook, Miso, Linkedin, intranets empresa….) que permeten interactuar al nivell que cada usuari decideixi.

  Aquesta definició és el que em fa considerar Twitter com una xarxa social.

 10. Twitter és un canal; i deixem-nos de punyetes 😉

  Tothom el fa servir com més li agrada o com més li convé. Segons com definim xarxa social ho serà o no. Hi ha gent que el fa servir com una xarxa social rudimentària i hi ha gent que el fa servir només com a canal d’informació… Però no creieu que això és el de menys? El que importa és que és una eina potentíssima per comunicar-nos i relacionar-nos.

  @jordir

 11. Twitter és una infraestructura de telecomunicacions (basada en una xarxa -Internet- i una API oberta). Els usos que se’n faci d’aquesta infraestructura (p.e., activar remotament el detonador d’un explosiu) no condicionen el que és.

 12. Estic d’acord amb el comentari del Jordi Regincós.

  Per a mi, Twitter és una xarxa d’informació, perquè és així com jo l’estic utilitzant, i crec és un canal molt potent en aquest sentit, però depenent dels usos que li donis i de la definició que fem de xarxa social, també podria considerar-se una xarxa social. Això sí, en aquest cas, crec que seria més limitada que Facebook, per exemple.

 13. Doncs jo fa uns dies que discuteixo amb uns amics que hi escriuen sovint al Twitter. Crec que alguns fan un mal ús d’aquest servei -des del meu parer, ja que ningú li ha determinat una funcionalitat concreta-. Jo tinc Twitter, però pràcticament no hi escric, només ho segueixo. I crec que és així com ha de ser. El fet que jo no sigui una persona de renom que estigui desenvolupant una tasca molt important en la qual una gran quantitat de gent hi podria estar interessada, fa que jo no tingui futur en una xarxa com Twitter. I dic això perquè molta gent s’ho pren com un diari personal -Facebook seria la xarxa més addient- ja que si em llevo el matí i fa sol i estic content ho transmetré als meus amics -que els tinc al Facebook- i al Twitter entraré per conèixer novetats sobre gent importat del meu interès -comunicació, mitjans…-

  Twitter acaba sent una eina professional per a professionals -d’aquí la seva reduïda interacció entre usuaris-. Trobo que -sense ànims d’ofendre ningú- molts haurien d’utilitzar el Facebook enlloc del Twitter per dir certes coses, ja que Twitter et dóna l’oportunitat de buscar els temes d’interès personal entre professionals -que dubto que siguin el si fa sol un matí, o si és hora ja d’anar a dinar-.

  Ara bé, cadascú li dóna l’ús que vol, que per això està fet. Personalment, però, veig que Twitter està agafant aquest camí i sí que se’l podria considerar una xarxa social, tot i que dins del món professional.

 14. Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris. Pel que hem pogut llegir, la resposta a la pregunta que us proposàvem (Twitter és o no és una xarxa social?) és molt subjectiva i depèn molt del que cadascú entengui per xarxa social i dels usos que vulgui donar a Twitter.

  A l’apunt que acabem de publicar en aquest mateix bloc, us enumerem 10 usos que fa la Generalitat de Twitter. Us animem a fer-hi un cop d’ull i a proposar nous serveis que us agradaria rebre!

Deixa un comentari