Aportar coneixement a la Viquipèdia des de l’Administració

La versió en català de la Viquipèdia farà 10 anys el proper 16 de març. Sabíeu que va ser la primera versió no anglesa que va editar articles i que és la que millor tracta els 1.000 articles bàsics, per sobre de l’edició en anglès?

La Viquipèdia és un reflex de la bona salut del català a Internet. Un exemple de creació social, lliure, gratuïta i en xarxa. Conté més de 300.000 articles i presenta una de les millors ràtios, entre editors i parlants, que milloren la seva qualitat cada dia i converteixen la Viquipèdia en una de les enciclopèdies familiars del segle XXI.

Quin rol ha de tenir l’Administració davant el projecte de la Viquipèdia? Pot plantejar-se introduir-hi coneixement?

El sector cultural ja fa mesos que ha respost aquesta pregunta. Actualment s’estan iniciant projectes de col·laboració entre Wikipedia i museus d’arreu del món. A Catalunya, institucions com el Museu Picasso, el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) o el projecte patrimoni.gencat (del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) ja han iniciat contactes amb viquipedistes locals. Altres organismes de l’Administració autonòmica, com l’Institut Català de les Dones, es dediquen a incorporar continguts, ampliant biografies de dones rellevants a partir de la informació que elaboren per a altres suports.

Iniciatives com Dades Obertes també són de molta utilitat per als viquipedistes, que les fan servir per actualitzar automàticament informació diversa (dades geogràfiques, censals…).

Hi ha diverses maneres de col·laborar amb la Viquipèdia des de l’Administració. D’una banda, publicant continguts sota llicència lliure, perquè els viquipedistes puguin aprofitar, i, d’una altra, editant-hi articles. Cal tenir en compte, però, que Viquipèdia recomana que ens hi registrem com a usuari únic. No s’aconsellen els perfils institucionals.

I nosaltres… quin ús li donem a la Viquipèdia? Quina versió consultem més? La fem servir professionalment? L’hem editada alguna vegada?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.