Aportar coneixement a la Viquipèdia des de l'Administració

Imatge commemorativa del 10è aniversari de la Viquipèdia

La versió en català de la Viquipèdia farà 10 anys justament demà i ho celebrarà amb una sèrie d’actes. Sabíeu que va ser la primera versió no anglesa que va editar articles i que és la que millor tracta els 1.000 articles bàsics, per sobre de l’edició en anglès?

La Viquipèdia és un reflex de la bona salut del català a Internet. Un exemple de creació social, lliure, gratuïta i en xarxa. Conté més de 300.000 articles i presenta una de les millors ràtios, entre editors i parlants, que milloren la seva qualitat cada dia i converteixen la Viquipèdia en una de les enciclopèdies familiars del segle XXI.

Quin rol ha de tenir l’Administració davant el projecte de la Viquipèdia? Pot plantejar-se introduir-hi coneixement?

El sector cultural ja fa mesos que ha respost aquesta pregunta. Actualment s’estan iniciant projectes de col·laboració entre Wikipedia i museus d’arreu del món. A Catalunya, institucions com el Museu Picasso, el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) o el projecte patrimoni.gencat (del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) ja han iniciat contactes amb viquipedistes locals. Altres organismes de l’Administració autonòmica, com l’Institut Català de les Dones, es dediquen a incorporar continguts, ampliant biografies de dones rellevants a partir de la informació que elaboren per a altres suports.

Iniciatives com Dades Obertes també són de molta utilitat per als viquipedistes, que les fan servir per actualitzar automàticament informació diversa (dades geogràfiques, censals…).

Hi ha diverses maneres de col·laborar amb la Viquipèdia des de l’Administració. D’una banda, publicant continguts sota llicència lliure, perquè els viquipedistes els puguin aprofitar, i, d’una altra, editant-hi articles. Cal tenir en compte, però, que Viquipèdia recomana que ens hi registrem com a usuari únic. No s’aconsellen els perfils institucionals.

I nosaltres… quin ús donem a la Viquipèdia? Quina versió consultem més? La fem servir professionalment? L’hem editada alguna vegada?

17 respostes a “Aportar coneixement a la Viquipèdia des de l'Administració

 1. Hola,

  El 2008 vaig crear a la DGAC un compte amb el nom ‘gencat’. Vaig editar alguns articles, bàsicament per corregir enllaços erronis i per actualitzar el domini d’enllaços cap a gencat, ja que havíem canviat de gencat.net a gencat.cat. Vaig actualitzar els enllaços que apareixien als articles de Generalitat de Catalunya, Palau de la Generalitat, Estatut… Després vaig demanar ajuda a gent de tecnologia per fer un canvi massiu amb algun programa, però no vaig arribar a materialitzar-ho, i aquí es va quedar l’experiència. Va ser interessant perquè un parell de redactors de la Viquipèdia es van esverar quan van veure que algú estava editant articles en nom de gencat. Em van demanar si era algú de la Generalitat i em van dir que no els semblava bé que es fes una intervenció oficial. Els vaig respondre públicament explicant la feina que em proposava fer i llavors van aprovar-ho, fins i tot em van dir que s’alegraven que la Generalitat es preocupés per la qualitat del contingut.

 2. Bon dia, Silvia,

  Aquí tens una guia bàsica d’edició de la Viquipèdia, i aquí tens un llibret d’introducció a la Viquipèdia, que ho explica una mica tot. Espero que et serveixin.

  Anima-t’hi avui mateix, que fem 10 anys!

 3. Des de l’Institut Català de les Dones (ICD) vam veure que podíem aprofitar la Viquipèdia per difondre les biografies de dones que cada any publiquem en forma de calendari. Tot i que alguna de les dones és coneguda, en molts casos es tracta de persones que han tingut poc reconeixement a la seva tasca i per això se les biografia en el calendari. Vam començar a introduir-les a la Viquipèdia, que és tot un món. Primer vam topar amb els drets, vam haver de demostrar que érem realment l’ICD, però després vam tenir propostes de millora per part d’altres usuaris. La Viquipèdia és un bon recurs per fer difusió d’aquells continguts que són inèdits i que s’elaboren amb la voluntat d’arribar al màxim nombre de persones possibles.

 4. No m’estranya que els redactors de Viquipèdia en primera instància s’esveressin davant d’un compte gencat, tot i que l’acció que es proposava fer la senyora Marta Fernández era molt necessària. M’agradaria assenyalar dues questions: la primera és que assumir un nom que designa normalment tot un ens (o sistema, tal com es diu a la Viquipèdia, en un article del qual ara ja no podrem tenir cap dubte sobre l’autoria), per benintencionadament que ho fem és una mica agosarat, si se’m permet. Si en comptes de tractar-se d’un ens públic parléssim, per exemple, de la Coca-cola, probablement la senyora Fernández es trobaria amb un problema legal d’apropiació d’identitat digital o alguna cosa per l’estil. En aquests moments no m’interessa tant determinar quina figura legal es conculca com denunciar un error de bona fe.

  La segona qüestió és que per definició la norma de contribució recomanada per la Wikipedia, en general, i les wikis és la de l’anonimat i la neutralitat, i axiò es fa per evitar conflictes d’nteressos o entre persones que es puguin conéixer per trobar-se en el mateix sector. Sobre aquest tema he escrit algun post en el meu propi blog, que és absolutament personal i perquè em preocupa que hi hagi massa intervencionisme per part de l’Administració pública en les xarxes socials, un espai obert i lliure.

  Salutacions.

 5. […] bloc de la Generalitat de Catalunya), un post que en la versión en castellano han traducido como Aportar conocimiento a la Viquipèdia desde la Administración. El post conmemora el décimo aniversario de la Viquipèdia el 16 de marzo de 2011 y apuesta por un […]

 6. Bon dia, Marta Font, primer de tot, moltes gràcies per col·laborar amb la Viquipèdia. Volia fer un parell d’apunts:

  Com es comenta en aquest post, Viquipèdia recomana que ens hi registrem com a usuari únic. No s’aconsellen els perfils institucionals, el que es busca és la millora de l’enciclopèdia. L’altre apunt és que Viquipèdia no és una font primària, els articles sempre han de referenciar una font vàlida de coneixement (publicacions, diaris, llibres especialitzats…). No es pot publicar material inèdit ni amb drets d’autor. Per tot això possiblement us va costar una mica publicar al principi.

  La missió de la Viquipèdia és la difusió gratuïta del coneixement, per la qual cosa és obvi que hi ha molta feina a fer, tant incorporant biografies de dones catalanes rellevants com millorant les entrades referents a conceptes més teòrics relacionats amb la igualtat de gènere. Us animo a seguir col·laborant i us ofereixo el meu suport per qualsevol dubte que us pugui sorgir.

 7. Gràcies, Àlex.

  Havia trobat altres pàgines d’ajuda, el manual d’estil, etc. Però no aquesta guia bàsica que has enllaçat. De moment, a poc a poc i fixant-me molt en com ho fan els altres 🙂

 8. Hola Marta Domínguez,

  Moltes gràcies per la teva resposta. Estic d’acord amb tu, segurament vam errar de bona fe quan vam crear el compte, tot i que repeteixo que la voluntat va ser la de reparar errors als enllaços cap a gencat i afegir enllaços en articles rellevants cap a webs de gencat, evidentment amb l’objectiu d’obtenir trànsit cap al web oficial i de corregir enllaços trencats. Quan el vam crear no érem conscients que hi hagués cap directriu al respecte i vam optar pel nom gencat per ser transparents, per evidenciar que les edicions les estava realitzant algú de la redacció de gencat. En aquell moment, em va semblar inadequat fer-ho a títol personal, ja dic que per desconeixement de la normativa. En qualsevol cas, sí que vam entendre que no havíem de crear articles per promocionar serveis o projectes, ni editar el contingut d’articles sobre la institució. En aquest sentit, vull desmentir això que ja no podem tenir cap dubte sobre l’autoria de l’article de la Generalitat de Catalunya. Si mires l’històric, veuràs que l’article ja existia molt abans (les primeres aportacions són del 2003) i que ha estat editat per autors diferents de gencat, que només van intervenir el març de 2008 a l’apartat d’enllaços externs, modificant l’enllaç al web oficial i afegint altres enllaços a seccions rellevants del web.

 9. Salutacions!

  L’Àlex m’ha fet notar aquesta discussió interessant. Com a viquipedista, vull fer alguns aclariments.

  Els comptes d’usuari són personals per una qüestió d’autoria. No es recomanen els comptes col·lectius per impossibilitat d’atribuir cada modificació a un autor. Els comptes poden ser anònims o l’usuari pot decidir identificar-se personalment. Els comptes fàcilment identificables amb persones públiques, empreses o institucions, en teoria no estan permesos fins que no es pugui comprovar la identitat confidencialment i evitar-ne la usurpació. Una altra qüestió és el conflicte d’interessos: un pot escriure sobre ell mateix o sobre el lloc on treballa, però no està recomanat més enllà d’informacions trivials, ja que fàcilment un no serà neutral encara que hi posi bona voluntat. Parlo de recomanacions ja que les normes són flexibles i se sol aplicar en cada cas el sentit comú.

 10. Què tal, Vicenç? Vas ser un dels viquipedistes amb qui vaig conversar en aquella ocasió, suposo que ho recordes.

  Vull agrair-te els aclariments sobre aquestes recomanacions per fer un bon ús de la Viquipèdia. Són perfectament comprensibles i comparteixo plenament aquesta visió, ara que ha passat un temps i conec una mica més aquest món. Només tornar a reiterar que les edicions amb el compte gencat no van passar de reparar enllaços erronis i d’actualitzar el domini .net a .cat, en aquell moment ja érem completament conscients que no teníem l’objectiu d’escriure o editar continguts per intervenir de cap manera.

 11. A banda de les recomanacions i normes pròpies de la Viquipèdia, crec que val la pena mencionar l’existència de l’associació Amical Viquipèdia.

  Està formada per editors de la Viquipèdia amb la intenció d’arribar allà on no podem arribar per via telemàtica, és a dir, al carrer. L’Associació mira de donar suport i difondre la Viquipèdia i les eines Mediawiki; entre les diverses actuacions que es fan, s’hi compten: tallers per aprendre a editar a la Viquipèdia, cercar sinergies de col·laboració per dur a terme projectes d’alliberament de continguts i bolcar-los a la Viquipèdia i altres.

 12. Un camp més neutre que la redacció d’entrades, i on l’Administració pot aportar molt, és en l’enriquiment de les entrades ja existents amb enllaços a dades obertes o al text complet de documents o publicacions pròpies. Així ho vam fer, per exemple, quan vam publicar a Internet les 15.000 pàgines del Dietari de la Generalitat de Catalunya de 1411 a 1713 o les 40.000 pàgines del DOGC de la II República i l’exili. Les entrades a Viquipèdia ja existien i amb un simple enllaç les connectàvem al contingut complet de l’obra descrita.

  En aquest desè aniversari, tot i que el post és sobre Aportar coneixement a la Viquipèdia des de l’Administració, no puc deixar de comentar un exemple de com el creuament d’informacions que aporta Viquipèdia, en aquest cas les entrades sobre fets històrics i les seves coordenades, permet crear continguts com A history of the world in 100 seconds de Gareth Lloyd i Tom Martin.

  Molts articles de Viquipèdia informen de les coordenades. El creuament de 424.000 articles amb coordenades i 35.000 fets històrics ha permès a Lloyd i Martin geolocalitzar 14.238 esdeveniments, i així ho han fet sobre un mapamundi que es construeix al llarg dels anys (des de l’any 498 aC fins al 2011).

  El vídeo ha rebut tant premis com crítiques (per què tantes entrades situades a Polònia? per què no hi ha un mapa de fons?). Hi ha un biaix evident en utilitzar la versió anglesa de Viquipèdia, però és interessant de veure com al final dels cent segons, el resultat de l’acumulació de fets històrics és molt semblat a la il·luminació nocturna del planeta. Fets històrics (o qui els relata) i consum elèctric coincideixen: un biaix més!

  I la Xarxa, com sempre, ens dóna més del que esperem: ràpidament un internauta ens informa que la idea d’aquest clip o vídeo és molt semblant a un altre que posiciona batalles també a partir de Viquipèdia, publicat per Jordi Colomer fa més de dos anys: World Battleground, 1000 years of war in 5 minutes.
  Bon aniversari!

  Informació de com ho han fet G. Lloyd i T. Martin (codi inclòs) a:
  Web Ragtag

 13. Més exemples de l’àmbit català. Gràcies a les dades obertes de l’Idescat, estem actualitzant les dades d’habitants a nivell d’entitat de població. Quan ho tinguem preparat es podran actualitzar fàcilment cada any en els articles corresponents. Un exemple actual: gràcies a la col·laboració de patrimoni.gencat, estem elaborant una base de dades de monuments històrics a través de llistes estructurades a la Viquipèdia. Se’n pot veure una mostra inacabada amb Google maps. En una fase següent, engegarem una campanya per tenir el màxim de fotos d’aquests monuments. Com que seran amb llicència lliure, podran ser aprofitades per la mateixa Administració per a la difusió i promoció del patrimoni, objectiu que compartim. La base de dades mateixa serà en codi obert i integrada amb els monuments europeus.

 14. Estic fent unes pràctiques corresponents a un taller virtual de gestió de tasques i competència digital, organitzat per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, i un dels exercicis és deixar un comentari en un bloc. He escollit aquest ja que em sembla de molta utilitat que l’Administració pugui aportar els coneixements que té de tantes matèries i a partir de les característiques que té el web i el bloc de gencat, segur que les persones que esteu treballant amb la Viquipèdia podreu fer unes aportacions molt acurades i completes.

 15. Gràcies, Carme, per interessar-te pel gencat bloc. Ja veuràs que l’objectiu del bloc és convidar a la conversa al voltant dels projectes de la Generalitat de Catalunya a Internet, com ara nous webs, productes multimèdia, aplicacions, eines, solucions corporatives i molts altres serveis, però també sobre diferents temes relacionats amb Internet, innovació, gestió del coneixement i governança electrònica i oberta.

  T’animem a seguir-nos i a participar del debat!

  Salutacions.

Deixa un comentari