
La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa el Projecte de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat que la ciutadania, empreses i altres organitzacions puguin reutilitzar la informació del sector públic i generar-ne valor.
Es tracta d’un salt qualitatiu i quantitatiu en la trajectòria que es portava fins ara ja que, des de gencat, ja fa temps que es treballa en aquesta línia. En són exemples l’emissió de nombrosos RSS de serveis, les API generades per l’Institut d’Estadística de Catalunya o el mateix avís legal de gencat que autoritza la reutilització de la informació publicada en el portal.
Com han fet altres governs arreu el món, Dadesobertes.gencat.cat recull ara totes les iniciatives de la institució en un únic catàleg descarregable i afegeix, per primer cop, dades molt rellevants des del punt de vista ciutadà com són els 26.000 equipaments públics de Catalunya, més de 1.000 tràmits i altres dades de serveis que poden ser reutilitzades per particulars, organitzacions i empreses segons les condicions d’ús que s’apliquen en cada cas. Moltes d’aquestes dades s’han alliberat en formats que en faciliten un tractament automàtic i afavoreixen la creació d’aplicacions que les utilitzin com a font.
Felicitats per la iniciativa. Crec que pot ser de gran utilitat pel conjunt de la ciutadania, i en el cas dels mitjans de comunicació, és una eina de gran servei. Això és el que pot oferir una Administració oberta i adaptada als nous temps.
Molt bona iniciativa!!!
Però trobo a faltar que la majoria dels fitxers no estiguin en format excel o similar per facilitar i fer més còmodes les visualitzacions no professionals d’aquestes dades.
Fóra interessant també incloure, quan es mostra el llistat de dades, la informació sobre el format en el qual es troba el fitxer.
Salutacions i enhorabona pel producte!!!
fum, fum, fum….
Enhorabuena por la iniciativa.
Nostros en http://www.ziudad.com buscaremos formas de aplicar esa información en beneficio de los ciudadanos.
Saludos.
¡Enhorabuena! Es una excelente noticia y un orgullo para nuestra administración pública. Pasos como estos deben servir no sólo para estimular el mercado de la reutilización y la industria nacional de contenidos digitales sino, fundamentalmente, para conseguir gobiernos más cercanos y transparentes.
Este esfuerzo en Cataluña, como el que se está realizando en otros puntos del país y también a otros niveles de la administración española, seguro que contribuyen a formar una ciudadanía 2.0 mejor informada, más sólida, más participativa y más madura.
Gracias por este nuevo proyecto. Ahora sólo faltan Andalucía, Madrid, Castilla-La Mancha…
[…] This post was mentioned on Twitter by Carlos Guadian Orta, manu iveco, JoanBit, David R. Jordan, Dani Gàmez and others. Dani Gàmez said: RT @carlosguadian: Sobre el proyecto Open Data de la Generalitat http://ow.ly/36WXj Todo un ejemplo de excelencia a nivel internacional … […]
Gran iniciativa! En llegir el post, m’ha vingut al cap el projecte Apps for democracy (http://www.appsfordemocracy.org). Segur que arran de “Dades obertes” sorgeixen a casa nostra moltes aplicacions tan útils com aquelles!
Enhorabona per la iniciativa!
Enhorabona per la iniciativa, que espero que serveixi de referent perquè altres institucions segueixin aquest camí.
Crec que serà molt important que pugueu anar recollint les aplicacions que es generin amb les dades, per tal de facilitar l’ús d’aquestes dades per part de les persones.
Felicitats per la iniciativa!
Hi ha gent que diu que això és fum…
Jo crec que estem davant d’un dels projectes més transformadors de l’Administració, implica un canvi de model molt important.
Només cal vetllar perquè aquest projecte es desenvolupi adequadament, que no quedi en una flor d’estiu (en aquest cas sí que seria ‘fum’).
D’altra banda, penseu que quan s’hi apuntin altres administracions el valor dels serveis que se’n puguin derivar creixerà exponencialment, crec que el veritable valor està en el creuament de dades de diferents nivells d’administracions: local, autonòmica, estatal, etc.
Hola,
No se si al final podrem fer un clic i tenir tota la informació a l’abast però certament aquest projecte ens ho posa molt més fàcil. He estat donant voltes a les dades que tenim a la nostra unitat i que podríem obrir (tot i que ja les tenim disponibles a internet) i jo us proposaria:
1. Dades del directori de biblioteques públiques de Catalunya (nom, volums, indicadors d’activitat, etc.
2. Registres bibliogràfics del nostre sistema de gestió bibliogràfica, fer que fos fàcil descarregar la referència bibliogràfica en diferents formats
3. Metadades de documents digitalitzats d’interès cultural
En fi, suposo que a mesura que vagi avançant el projecte se’ns acudiran més dades a alliberar.
Felicitats
Josep
La transparència és l’autèntica clau de la democràcia. Felicitats per la iniciativa!
Estic completament d’acord amb la importància d’aquesta iniciativa. En Marc Garriga en el seu comentari parla de transformació i canvi de model. Jo fins i tot gosaria parlar de revolució. Particularment rellevants m’han semblat els subapartats dins de Col·labora amb el projecte on demaneu l’opinió sobre dades que caldria obrir i idees d’aplicacions. Un bon exemple, en definitiva, de com aplicar la intel·ligència col·lectiva per aportar coneixement, i continuar desplegant la revolució invisible de què parla Jean-François Noubel.
M’agradaria destacar el fet que l’Open Data no representa exclusivament una oportunitat pels desenvolupadors sinó també per als periodistes.
Una de les tècniques que en pot sortir més beneficiada és el ‘data journalism‘ que fa pocs dies explicava @paulbradshaw a Barcelona
Estem contents perquè l’Administració ja ha fet el primer pas amb l’obertura de les dades. Ara som nosaltres, la ciutadania, qui ens toca utilitzar-les, i donar-hi el valor real.
Felicidades a todos por esta iniciativa y visión de la Administración!!
Ahora, y como se comenta anteriormente, que no sólo sea una propuesta inicial, sino el “principio de una gran amistad” entre las ideas y la vida real y cómoda para los ciudadanos.
Y, como siempre, aparece una duda: ¿qué tipo de control se aplica a la mala utilización de los datos abiertos? Ya sé que están bajo licencias, etc., pero si aún no se está aplicando la ley en el mundo en línea, ¿no es aún dar más oportunidad para los malos usos?
¡Felicidades!
Seguramente descubriréis, como nosotros, que uno de los principales beneficios es interno. Muchos proyectos de la propia Generalitat van a mejorar su eficiencia gracias a la disposición ordenada de datos libres.
Visca la llibertat de la informació!!!!!!!!!!
Hola, felicito aquesta iniciativa que parteix del nou concepte que les dades no són de les administracions, sinó del conjunt de la ciutadania. I això ofereix una oportunitat de millora i eficiència al comptar amb la societat civil com a part participant directe dels projectes de l’Administració i aportar-hi valor.
He seguit altres experiències de projectes Open Data (EE.UU, Gran Bretanya, País Basc, Saragossa,…) que han creat portals d’aquestes característiques molt exitosos.
[…] Marta Continente presentó un nuevo proyecto importante, tanto por lo que representa, como por su impacto. La Generalitat de Cataluña ha puesto […]
@josepet: potser estaria bé que expliquessis per què dius “fum, fum, fum”. És fàcil escriure-ho però potser caldria raonar-ho, no et sembla company?
Estimados amigos:
Desde el Proyecto Aporta queremos transmitiros nuestra más sincera
felicitación por el lanzamiento de esta iniciativa, que sitúa de nuevo
a nuestro país en la punta de lanza de la apertura y reutilización de
la información del sector público en Europa.
Estamos convencidos de que el nuevo Portal será todo un éxito y nos
alegramos de que este proyecto dé un renovado impulso en Cataluña y, por ende, en España, a las políticas de fomento de reutilización.
Esperamos que este Portal de Datos Abiertos constituya, asimismo, un
ejemplo y un acicate más para que el resto de actores potenciales del
sector, tanto públicos como privados, sigan el camino ya abierto a
nivel nacional, autonómico y local.
Muy atentamente,
Proyecto Aporta
Aparte de felicitar por este inicio, yo quisiera lanzar una crítica al respecto. Después de estar explorando los datos, no me atrevería a decir que están en un formato para ser consumido de forma automática. Esto es mejor que tener los datos en un documento HTML (y tener que ‘rascar’ la información) pero en algunos casos la información no deja de estar simplemente encapsulada en XML y se ha de seguir peleándose.
@Luís
Hola,
xml, o rdf según el caso, son los formatos más abiertos y estándares para representar la información, y unido a los esquemas que describen el contenido permiten tratar los datos desde diferentes herramientas de manera bastante automática, unido a que la mayor parte de los desarrolladores se sienten cómodos con este formato. Eso sí, estoy de acuerdo contigo en que requiere un conocimiento avanzado para procesar la información.
Con nuestra iniciativa datos abiertos nos gustaría ofrecer todos los formatos posibles, pero priorizamos aquellos que son abiertos, estándares y que tienen mayor demanda. En otro comentario se habla de publicar los datos en excel. No sé si es a esto a lo que te refieres.
En todo caso, estaremos encantados de recibir tu propuesta.
[…] Catalogne met en ligne son catalogue de données publiques. Autre article et site du projet, […]
[…] Marta Continente va presentar un nou projecte important pel que representa i pel seu impacte. La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa el […]
#asaifib Exemple de governança. El projecte Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya ja és una realitat http://j.mp/c4t9D6 via @AddToAny