Idescat: ginys i API cap a l’obertura de dades

La invenció del web va suposar una revolució en l’accés als continguts. Gràcies als enllaços, de sobte, qualsevol informació era a un clic de distància. Quasi vint anys després, ¿podem reduir aquesta distància? ¿Podem invertir la iniciativa de la comunicació fent que l’usuari no hagi d’anar a la informació sinó que la informació vagi a l’usuari? ¿Podem, en definitiva, obrir les dades i deixar que viatgin fins a les comunitats d’usuaris, on s’enriqueixin barrejant-se amb altres continguts?

L’Idescat ja ha fet passos cap a aquesta direcció. L’última iniciativa ha estat el desenvolupament de ginys (en anglès, widgets), és a dir, petites aplicacions que permeten integrar en una pàgina web informació externa copiant unes poques línies de codi. Els primers ginys de l’Idescat són els d’Indicadors al dia, que proporcionen informació actualitzada personalitzable per al seguiment de l’economia catalana.

L’Idescat, però, no s’ha reservat el monopoli del desenvolupament dels ginys basats en la seva informació, sinó que els ha construït amb una concepció oberta. Es basen en una interfície de programació d’aplicacions (API) que ofereix mètodes perquè els programes de tercers puguin obtenir la informació de l’Idescat i integrar-la en altres serveis. Per tant, qualsevol la pot utilitzar per desenvolupar els seus ginys o aplicacions.

View in english

Una resposta a “Idescat: ginys i API cap a l’obertura de dades

  1. Felicitats per la iniciativa! Esperem que totes les administracions segueixin aquest camí. Les dades no només han de ser públiques, s’ha de facilitar tant com sigui possible que el ciutadà hi pugui accedir.

Deixa un comentari