Ciència a la xarxa

Imatge procedent de DIGITAL.CSIC digital.csic.es
Imatge procedent de DIGITAL.CSIC digital.csic.es

El món de la recerca científica s’ha afegit al món del web 2.0 i s’hi ha instal·lat còmodament. Universitats, centres de recerca, parcs científics i tecnològics, professionals de la divulgació científica… reforcen la seva estratègia comunicativa i interactiva a les xarxes socials, als blocs, Twitter, Facebook, Youtube, etc.

Amb la intenció d’encoratjar els agents vinculats al sistema català de ciència a emprar aquestes eines de tan potencial informatiu i interactiu, l’apartat R+D 2.0 del web institucional d’Universitats i Recerca aplega una selecció de blocscomptes de Twittercanals de vídeos sobre ciència i R+D+I de Catalunya i d’arreu del món.

I és que, tal com va quedar demostrat durant la darrera Jornada Catalana de Supercomputació sobre repositoris de dades científiques (JOCS ‘09), la millora de les xarxes de comunicacions facilita la col·laboració entre els grups de recerca i l’accés a grans recursos distribuïts. Aquest fet dóna lloc a un nou model de fer recerca (l’anomenada e-ciència), que es tradueix en una nova manera de preservar, difondre i reutilitzar les dades científiques, tant de ciències aplicades com socials.

Ens trobem davant d’un canvi de paradigma a l’hora de fer recerca? L’ús d’aquestes eines i els nous programaris estimularan la cooperació entre els grups per millorar la qualitat de la recerca? El debat està obert.

View in english

5 respostes a “Ciència a la xarxa

  1. Gràcies, Xavier. Aquest any he conegut moltes coses de la ciència a la Xarxa gràcies als diversos posts que has anat publicant sobre diversos aspectes de la ciència al 2.0, sobretot els teus tuits-efemèride a Twitter, però també un munt d’enllaços a recursos científics que demostren que l’àmbit de la recerca també ha sortit guanyant amb el 2.0 i que es pot treballar, fer recerca, investigar, elaborar productes o crear (co-crear) col·laborativament gràcies a aquestes eines.

    Enhorabona també per la definitiva consolidació del Recercat! I bones festes 🙂

  2. Ben al contrari, Núria, sóc jo qui t’agraeix les teves amables consideracions. Certament, Internet i les eines 2.0 que la xarxa ens proporciona estan transformant no solament la manera com es comunica la recerca científica, sinó fins i tot la manera de fer recerca, on la cooperació i la compartició del coneixement permeten multiplicar més que no pas sumar. I entre els centres de recerca i els grups que fan recerca a les universitats de Catalunya hi ha molt bons i destacats exemples.

    Jo també us desitjo molt bon any! (I tot seguit vaig a tuitejar l’efemèride científica del dia!)

  3. Volia agrair al Gerard el seu comentari sobre l’apunt, i de pas també felicitar-lo per la secció “Ciència i Tecnologia” del seu bloc “L’Hotel Infinit”. És un bon exemple d’ús de les eines que el web 2.0 ens proporciona per fer divulgació científica de qualitat.

Deixa un comentari