L’e-book, substitut del llibre en paper?

sebookreader-cloudsoup-cc20
JG ebookreader obra modificada a partir de Sony Ebook Reader © cloudsoup CC BY 2.0

El nou format de llibre, el llibre electrònic o e-book, està arribant al mercat català amb molta força. Què en pensem? S’acabarà implantant l’e-book? I si ho fa, què li pot passar al llibre de paper de tota la vida? Podran conviure els dos models?

Si bé el món musical ja fa temps que va aterrar a l’àmbit de les tecnologies i Internet, ara és el torn del sector editorial. L’aparell lector de llibres digitals (e-reader) permet llegir aquestes obres en diversos formats gràcies a la tecnologia e-ink, una tinta electrònica que no cansa la vista. A l’Estat espanyol, ja se n’han venut uns 20.000, tant a Internet com en botigues especialitzades. Els editors preveuen que a finals del 2010 se n’hagin adquirit 100.000, xifra considerada mínima per a la normalització d’aquesta indústria digital. Així mateix, han aparegut els primers webs que posen a la venda i a disposició del lector nous títols per a aquests aparells.

View in english

13 respostes a “L’e-book, substitut del llibre en paper?

 1. No sé com afectarà el boom dels llibres electrònics el món editorial, però que tindrà impacte és clar i no crec que hi hagi ningú que ho dubti. Si la indústria editorial no és prou ràpida per redefinir-se i adaptar-se al nou entorn, segur que patirà i que patirem els lectors… En qualsevol cas, espero (desitjo) que siguin imaginatius i que no mirin de tancar-se en banda amb intents reguladors intolerants en la línia del que va intentant fer dia rere dia la SGAE al món de la música. De moment, això que els DRM limitin el “préstec indiscriminat” ja em sembla preocupant, perquè seria absurd intentar posar barreres al producte en versió digital que no existeixen a la versió impresa. S’ha de regular el préstec? Serà, en el futur, delicte compartir amb els amics aquells llibres que t’han impressionat gratament? Les biblioteques hauran de tenir exclusivament exemplars impresos?
  Bé un mar de dubtes, no tant sobre si els ebooks s’imposaran (crec que sí), sinó sobre quin camí agafaran les editorials… i molt em temo que agafaran el del proteccionisme i la persecució i tots sortirem perdent!
  Salut!

 2. Tinc entès que Kindle també permet llegir pdf.
  És el que diu Amazon.
  Cal afegir-hi dos punts:
  1. Alguns tenen comunicacions (com ara Kindle), I NO CAL CONNEXIÓ A L’ORDINADOR
  2. Poden llegir audiobooks.

 3. En el futur no conviuran els dos models, però el paper potser sobrevisqui durant molt de temps per a llibres de gran format, edicions facsímils, objectes de regal… Pel que fa als dispositius dedicats basats en tinta electrònica que esmenteu, podrien tenir els dies comptats:

  http://www.slideshare.net/badosa/the-future-of-books-digital-literature-market

  Com dieu, és possible que la seguretat d’aquests dispositius sigui “màxima”, que no vol dir que sigui molt gran: és un problema intrínsec del DRM (vegeu per exemple el punt 1 del text clàssic de Cory Doctorow al respecte

  http://craphound.com/msftdrm.txt

  ). De fet, les mesures de seguretat del Kindle van ser trencades poc després que Amazon tragués aquest dispositiu a finals del 2007.

 4. Tot i que per edat i per formació em considero un fidel defensor del llibre de paper crec que el llibre electrònic anirà fent forat a mesura que la relació qualitat-preu (o, més exactament, prestacions-preu) arribi a nivells assumibles.
  En l’actualitat ja hi ha bona oferta en el mercat però en els propers 12 o 15 mesos estic segur que la cosa s’accentuarà. I crec que un dels camps encara per explotar (i que pot decantar molta gent cap a la banda electrònica) és la possibilitat -que jo sàpiga encara no explotada- de servir els llibres amb continguts addicionals, com els extres dels DVD o els bonus track dels CD.
  Llegir un llibre el text del qual es complementa amb una entrevista a l’autor, una guia de lectura, propostes de música de fons, esquemes o apunts previs, etc. serà un bon motiu per abonar-se al llibre electrònic sense deixar de banda, això mai, el plaer del llibre de tota la vida: de paper, amb tapa dura, cobertes de colors… i la dedicatòria personal de l’autor obtinguda un dia de Sant Jordi a la Rambla.

 5. M’encanta llegir, jo no canviaria els llibres de paper per un e-book.
  Un viu exemple és el diari digital, tot i poder-lo llegir en línia, es continuen venent diaris, i a mi m’encanta fullejar-lo cada mati.

 6. Hola,

  Primer de tot, enhorabona per aquest article sobre els llibres digitals, és interessantíssim i ofereix una visió àmplia i transversal, però alhora sintètica, d’aquest fenomen emergent.

  Quan apareix una nova tecnologia sovint ens apuntem al discurs, per mimetisme o per inèrcia, que aquella tecnologia serà indispensable, imprescindible, i que capgirarà el mercat de la qual forma part. Tanmateix, els fets demostren que no sempre és així.

  És difícil dilucidar, a hores d’ara, si el llibre digital serà una moda passatgera que quedarà absorbida o integrada per altres aplicacions, o bé realment es convertirà en una eina que substituirà la indústria dels llibres de paper, diguem-ho així.

  Jo estic d’acord amb el Joan Josep Isern quan descriu el plaer de fullejar el diari cada matí i crec que, a hores d’ara, molts de nosaltres encara necessitem imprimir els documents en un full per para-hi més atenció i, si cal, descobrir i corregir errors que a la pantalla sempre són -en desconec la raó científica- més difícils d’identificar.

  En tot cas, segur que les empreses que dissenyen els mòbils actualment ja estan buscant la manera d’integrar la funció de llibre digital a la seva tecnologia. Qui sap si, en els mòbils del futur, s’obrirà un desplegable -amb textura similar a la del paper, Joan Josep- que ens permetrà llegir com es pot fer ara amb el llibre digital.

 7. Hola a tots,

  Atès el fil d’aquesta discussió no hem puc estar d’informar-vos del que segurament ja sabeu: la Generalitat ha començat una experiènia d’introducció de lectors de llibres electrònics. Tots els detalls de la notícia els teniu aquí.

  Penso també que comencem a veure com enfocar aquesta qüestió en l’àmbit bibliotecari. Partim de la hipòtesi que allò que ens interessa són les col·leccions, no els lectors. Sí que en tindrem un quants per si alguna persona no en té, però l’objectiu no hauria de ser prestar màquines sinó prestar col·leccions. Per això, ja estem redactant un projecte que permetrà descarregar en préstec directament els fitxers amb els e-books seleccionats.

  En fi, ja us ho anirem explicant.

  Salut

 8. Per desgracia, la majoria d’editorials no toquen ni quarts ni hores, i han apostat massivament pel format ePub amb les DRM de Adobe. Poques d’elles donen suport a Mobipocket per exemple, que es pot llegir amb Kindle, un lector molt atractiu i econòmic, i un dels que mes es venen al mon.

Deixa un comentari