L’ACTIC, el certificat de competències digitals

acticL’ACTIC és el certificat d’acreditació de competències en tecnologies de la informació i de la comunicació que la Generalitat posa en marxa aquesta setmana. Permetrà a qualsevol persona de més de 16 anys, després de superar una prova d’avaluació, obtenir un certificat emès per la Generalitat que acredita les seves competències digitals. L’ACTIC avaluarà la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació que les persones despleguen en situacions reals per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència.

Constarà de tres nivells: bàsic, mitjà i avançat. Per a cada nivell es posaran a prova vuit competències relacionades amb les TIC. Per obtenir el certificat, s’haurà d’aprovar un examen en un dels centres col·laboradors autoritzats. Aquests centres, adherits a la xarxa Punt TIC, oferiran també assessorament i material als aspirants que es vulguin preparar per a l’ACTIC.

View in english

12 respostes a “L’ACTIC, el certificat de competències digitals

 1. Aquesta és una bona mesura. Em sobta, però, que les pròpies administracions no ho prevegin com a certificació a tenir en compte. Fa dos mesos, a l’administració on treballo s’ha aprovat un Manual de Valoració de Llocs de Treball que podria haver recollit en l’apartat de competències aquesta certificació. No sé quin impacte pot tenir en l’àmbit privat, però potser caldria en el marc de les AAPP implantar-lo d’igual manera que s’ha fet amb els coneixements de català i els certificats de nivell.

 2. Valorar l’aprenentatge per competències (coneixements, habilitats, actituds) i, a la mateixa vegada, desvincular-ho del programari (sobre tot, del programari propietari) és, sense dubte, una de les millors aportacions de l’AcTIC. Des dels Punt TIC de Catalunya ja fa temps que es treballa d’aquesta manera, deixant de banda els “manuals” i afavorint l’aprenentatge significatiu. 😉 Esperem que l’AcTIC es consolidi i que les empreses i les administracions l’acceptin.

 3. Hola Anna,
  En resposta al teu comentari, t’informo que la secretaria de Funció Pública de la Generalitat ha previst que els certificats ACTIC siguin considerats mèrit en la fase de concurs dels processos de selecció de personal de la Generalitat.

 4. A l’ACTIC li seguia la pista des del principi perquè penso que aquests certificats, com el nivell C de català, més val tenir-los el més aviat possible.

  Vaig treure’m el bàsic sense estudiar. Bé, mirant el web i els recursos formatius. Però per al mitjà no hi ha materials per preparar-te les competències 7 i 8. Jo ja sé fer servir Access i Power Point però una cosa és saber-los utilitzar i una altra saber fer l’examen.

  Així que em vaig apuntar a un curs de preparació a un centre privat, que és on vaig fer el certificat bàsic. Em van atendre sempre molt bé i em van explicar molt bé el curs. Finalment, vaig aprovar el nivell mig. Us ho recomano. Ara toca esperar per l’avançat.

 5. Hola!
  Un cop t’has tret el certificat, no sé com firmar-lo digitalment. Algú m’ho pot explicar?
  Intento baixar-me les claus públiques del CATcert, però no els hi va la web??!?
  Moltes gràcies!!

 6. Hola Mercè,

  Un cop l’aspirant ha superat la prova de qualsevol dels nivells de l’acreditació ACTIC, pot descarregar-se el certificat acreditatiu del nivell de competències a través del portal ACTIC, concretament a la secció certificats obtinguts.

  Aquest certificat és un document electrònic en format pdf signat digitalment per la Generalitat de Catalunya. Per tal de poder visualitzar la signatura correctament és necessari instal·lar les claus públiques de la signatura digital CATcert a l’Adobe Reader.

  Per això posem a la vostra disposició diferents tutorials d’instal·lació, segons les versions de l’Adobre Reader, a l’apartat Competències, nivells i certificats del bloc d’informació d’aquest portal.

 7. Treballo d’interina a Educació i no m’havia assabentat fins fa poc de l’ACTIC. M’he vist de cop amb un examen i me l’havia de preparar, clar, són punts. Vaig justa de temps perquè surten les proves ara, sense avís, i no ens n’havien dit res. He fet un curs de preparació a una acadèmia i us ho comunico pel bloc perquè us prepareu abans de fer la prova. Si suspens, t’has d’esperar un mes per presentar-te de nou…

 8. Hola! Vaig provar, a casa, d’imprimir el certificat ACTIC amb color (al meu centre, en aprovar el nivell mitjà, em van donar una còpia en blanc i negre) i he vist que em sortia a l’espai per a la signatura electrònica “validez desconocida”. Llavors he mirat a la
  pàgina de l’ACTIC i a l’apartat de certificats, competències etc., a baix de tot, hi apareixien dos enllaços per saber com aconseguir que et surti una signatura vàlida, segons si tens l’Adobe Reader versió 8 o bé la 9 o posteriors.

  Us adjunto l’enllaç. Trobareu la informació a sota de tot. Us recomano que us ho imprimiu per poder seguir els passos, que són molt fàcils de seguir.

 9. Hola!

  Fem uns breus aclariments resepcte a l’últim comentari d’aquest apunt:

  – El diploma de l’ACTIC es vàlid des del primer moment en què es descarrega de la zona privada de l’aspirant.

  – Inicialment apareix “validesa desconeguda” perquè l’ordinador des del que s’està visualitzant el document no té instal·lades les claus públiques necessàries per fer la comprovació telemàtica.

  – Hem de tenir clar que configurar i comprovar la validesa no genera cap canvi al document pdf del diploma, es a dir, si validem i després tornem a obrir el document en un altre ordinador no configurat, tornarem a veure la signatura no vàlida. La responsabilitat de validar la signatura, més que per a l’aspirant, està pensada per a l’entitat que rebi aquest certificat (Administració, empresa que ho demana, etc….).

  Moltes gràcies per compartir aquesta informació amb tots els usuaris.

 10. He fet l’ACTIC nivell bàsic, però voldria fer el nivell mitjà. Com que pràcticament no hi temari, vas a l’examen a cegues… on ens podem assessorar? És molt diferent?

 11. Al portal ACTIC, concretament a l’apartat ‘Documentació de referència’, tenim penjat el Decret regulador 89/2009 on podem trobar el detall de totes les competències i els continguts segons nivells.

  Actualment estem treballant en el material de formació de nivell 2.

  Esperem que la informació et serveixi d’ajuda.

Deixa un comentari