Twitter I: concepto y clasificación de aplicaciones

twitter-website-screenshot-cc-by-sa-2-0Twitter es un servicio en línea gratuito de microblogging, es decir, una red social que funciona con mensajes cortos o tweets de 140 caracteres como máximo, y que permite al usuario informar a sus seguidores sobre lo que está haciendo en todo momento o seguir la actividad de otros usuarios. Los mensajes pueden ser enviados y recibidos a través de la web de Twitter o también mediante dispositivos móviles, y los remitentes pueden restringir la entrega a su círculo de amigos o permitir el acceso abierto.

Twitter reduce, por tanto, las barreras para enviar información en línea y constituye una experiencia más interactiva que otras opciones. Últimamente, ha mentenido un crecimiento exponencial en el número de usuarios. En este sentido, en febrero de 2009 Twitter se convirtió en la tercera red social más utilizada, con 6 millones de visitantes, según Compete.

Las conversaciones se establecen entre los usuarios se pueden localizar y organizar a través de las hashtags o etiquetas. Las hashtags, a su vez, se pueden seguir a través de twubs, una herramienta que permite crear o acceder a las comunidades generadas alrededor de estas etiquetas.

View in english

8 thoughts on “Twitter I: concepto y clasificación de aplicaciones

 1. @jrosell. Gràcies, Jordi. Des de Gencat procurem publicar apunts/posts que ens aportin valor com a lectors. Ja t’avancem que el següent que publicarem, el Twitter II, continuarà amb la mateixa filosofia i ens cenyirem a l’àmbit de Gencat, tot i que serà aplicable també a la resta d’organitzacions. La nostra intenció és conversar de coses que puguem aplicar cadascú en el nostre entorn més immediat.

 2. El món del Twitter canvia a cada minut. Us proposo d’afegir al post 5 aplicacions més que són molt actuals i útils.

  Per facilitar la gestió dels tweets:
  – Mixero http://www.mixero.com
  – Seesmic http://www.seesmic.com

  Gestió de Twitter des de plug-in de Firefox:
  – Power Twitter https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9591

  Per usar des de dispositius mòbils:
  – Echofon http://echofon.com (des de l’IPhone)
  – ÜberTwitter http://ubertwitter.com/ (des de la BlackBerry)

 3. Bon dia!

  Jo n’he tastat alguns i finalment em quedo amb echofon com a apicació “lleugera” per al Firefox (tant per pc com per a Mac) i amb TweetDeck com a aplicació d’escriptori, molt còmode quan comences a seguir molta gent i ja convé organitzar grups.

  També va bé per poder “acallar” temporalment a algú 😉 en cas d’esdeveniment esportiu o retransmissió d’un event que no ens interessa especialment, el muuter http://muuter.com

  Per quan tens molt a dir i no hi ha manera d’encabir-ho en un tuit: http://www.twitlonger.com/

  I per si vols triar des de twitter què publicar també al facebook: http://www.facebook.com/apps/application.php?id=115463795461

  Ens llegim!

 4. Gràcies per la referència al meu blog.

  Només volia afegir que tot aquest món 2.0 està canviant molt ràpidament, el post al meu blog al que feu referència segurament ja està obsolet a dia d’avui, segurament ja hi ha altres eines interessants.

  Tanmateix, felicitar-vos per la iniciativa de donar a conèixer Twitter, crec que és una eina que pot aportar agilitat i rapidesa a la comunicació entre les administracions públiques i la ciutadania.

 5. L’edició de Barcelona del diari ADN d’ahir dimarts 10 de novembre, a la pàgina 15, hi havia l’article “Enganxades a Twitter” http://www.adn.es/pdf/ADN-2009-11-10-BCN.pdf#page=15, referit a l’ús que les universitats catalanes fan del microblogging per comunicar-se i compartir URL de webs, vídeos i qualsevol altre material digital. Destaca el paper actiu de la Universitat de Girona, la presència de la de Barcelona, el caràcter pioner de la Universitat Oberta (UOC) i unes quantes anècdotes que relacionen aquesta eina 2.0 amb el món de l’educació. L’article rebla l’article oferint les dades twitteres: el mes d’octubre 23 milions d’usuaris únics s’hi han connectat i han assolit 144 milions de visites mensuals!

 6. Una excel·lent recopilació. És ben cert que el món al voltant de Twitter evoluciona constantment, així que entrades com aquesta ens faciliten molt anar copsant el que es cou.
  M’ha interessat especialment l’article que enllaça en Jordi sobre l’ús del Twitter per part de les universitats catalanes. Sense desmerèixer el fet de que integrin nous canals en la seva acció comunicativa, crec que hem de fer plantejaments que vagin una mica més enllà.
  L’ús institucional de Twitter es redueix, habitualment, a ser un agregador més de notícies. D’aquesta manera, em temo que desvirtuem la seva filosofia bàsica que és generar conversa. Aquest és un pas més que cal fer: no n’hi ha prou amb tenir presència a la xarxa, hem d’integrar-nos en aquesta. Sabem què es diu de nosaltres? Prestem serveis de valor afegit mitjançant Twitter?
  No fa gaires dies, vaig coincidir amb una tuitera que preguntava sobre Bolonya i els requisits d’accés als màsters. Tenia força dubtes que vaig intentar contestar i, finalment, li vaig proporcionar alguns enllaços d’interès. Aquest és el veritable potencial de Twitter, no només ser un plafó on anar posant -unidireccionalment- les notícies que creiem interessants.
  Tot això cal que s’entengui per poder exprimir al màxim aquestes eines. Però, per suposat, començar d’alguna manera és sempre un bon començament. Tan sols que no ens podem quedar amb les primeres aproximacions perpètuament: hem de ser més ambiciosos.

  Gràcies per aquesta entrada tan interessant i pels comentaris enriquidors.

Deixa un comentari