Twitter I: concepte i classificació d'aplicacions

twitter-website-screenshot-cc-by-sa-2-0Twitter és un servei en línia gratuït de microblogging, és a dir, una xarxa social que funciona amb missatges curts o tweets de 140  caràcters com a màxim, i que permet a l’usuari informar els seus seguidors sobre allò que s’està fent en tot moment o seguir l’activitat dels altres usuaris. Els missatges poden ser enviats i rebuts a través del web de Twitter o també mitjançant els dispositius mòbils, i els remitents poden restringir-ne l’entrega al seu cercle d’amics o permetre’n l’accés obert.

Twitter redueix, per tant, les barreres per enviar informació en línia i constitueix una experiència més interactiva que no pas altres opcions. Darrerament, ha mantingut un creixement exponencial en el nombre d’usuaris. En aquest sentit, el febrer del 2009 Twitter va esdevenir la tercera xarxa social més utilitzada, amb 6 milions de visitants, segons Compete.

Les converses que s’estableixen entre els usuaris es poden localitzar i organitzar a través de les hashtags o etiquetes. Les hashtags es poden seguir a través de twubs, una eina que permet crear o accedir a les comunitats generades al voltant d’aquestes etiquetes.

View in english

8 respostes a “Twitter I: concepte i classificació d'aplicacions

 1. @jrosell. Gràcies, Jordi. Des de Gencat procurem publicar apunts/posts que ens aportin valor com a lectors. Ja t’avancem que el següent que publicarem, el Twitter II, continuarà amb la mateixa filosofia i ens cenyirem a l’àmbit de Gencat, tot i que serà aplicable també a la resta d’organitzacions. La nostra intenció és conversar de coses que puguem aplicar cadascú en el nostre entorn més immediat.

 2. El món del Twitter canvia a cada minut. Us proposo d’afegir al post 5 aplicacions més que són molt actuals i útils.

  Per facilitar la gestió dels tweets:
  – Mixero http://www.mixero.com
  – Seesmic http://www.seesmic.com

  Gestió de Twitter des de plug-in de Firefox:
  – Power Twitter https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9591

  Per usar des de dispositius mòbils:
  – Echofon http://echofon.com (des de l’IPhone)
  – ÜberTwitter http://ubertwitter.com/ (des de la BlackBerry)

 3. Bon dia!

  Jo n’he tastat alguns i finalment em quedo amb echofon com a apicació “lleugera” per al Firefox (tant per pc com per a Mac) i amb TweetDeck com a aplicació d’escriptori, molt còmode quan comences a seguir molta gent i ja convé organitzar grups.

  També va bé per poder “acallar” temporalment a algú 😉 en cas d’esdeveniment esportiu o retransmissió d’un event que no ens interessa especialment, el muuter http://muuter.com

  Per quan tens molt a dir i no hi ha manera d’encabir-ho en un tuit: http://www.twitlonger.com/

  I per si vols triar des de twitter què publicar també al facebook: http://www.facebook.com/apps/application.php?id=115463795461

  Ens llegim!

 4. Gràcies per la referència al meu blog.

  Només volia afegir que tot aquest món 2.0 està canviant molt ràpidament, el post al meu blog al que feu referència segurament ja està obsolet a dia d’avui, segurament ja hi ha altres eines interessants.

  Tanmateix, felicitar-vos per la iniciativa de donar a conèixer Twitter, crec que és una eina que pot aportar agilitat i rapidesa a la comunicació entre les administracions públiques i la ciutadania.

 5. L’edició de Barcelona del diari ADN d’ahir dimarts 10 de novembre, a la pàgina 15, hi havia l’article “Enganxades a Twitter” http://www.adn.es/pdf/ADN-2009-11-10-BCN.pdf#page=15, referit a l’ús que les universitats catalanes fan del microblogging per comunicar-se i compartir URL de webs, vídeos i qualsevol altre material digital. Destaca el paper actiu de la Universitat de Girona, la presència de la de Barcelona, el caràcter pioner de la Universitat Oberta (UOC) i unes quantes anècdotes que relacionen aquesta eina 2.0 amb el món de l’educació. L’article rebla l’article oferint les dades twitteres: el mes d’octubre 23 milions d’usuaris únics s’hi han connectat i han assolit 144 milions de visites mensuals!

 6. Una excel·lent recopilació. És ben cert que el món al voltant de Twitter evoluciona constantment, així que entrades com aquesta ens faciliten molt anar copsant el que es cou.
  M’ha interessat especialment l’article que enllaça en Jordi sobre l’ús del Twitter per part de les universitats catalanes. Sense desmerèixer el fet de que integrin nous canals en la seva acció comunicativa, crec que hem de fer plantejaments que vagin una mica més enllà.
  L’ús institucional de Twitter es redueix, habitualment, a ser un agregador més de notícies. D’aquesta manera, em temo que desvirtuem la seva filosofia bàsica que és generar conversa. Aquest és un pas més que cal fer: no n’hi ha prou amb tenir presència a la xarxa, hem d’integrar-nos en aquesta. Sabem què es diu de nosaltres? Prestem serveis de valor afegit mitjançant Twitter?
  No fa gaires dies, vaig coincidir amb una tuitera que preguntava sobre Bolonya i els requisits d’accés als màsters. Tenia força dubtes que vaig intentar contestar i, finalment, li vaig proporcionar alguns enllaços d’interès. Aquest és el veritable potencial de Twitter, no només ser un plafó on anar posant -unidireccionalment- les notícies que creiem interessants.
  Tot això cal que s’entengui per poder exprimir al màxim aquestes eines. Però, per suposat, començar d’alguna manera és sempre un bon començament. Tan sols que no ens podem quedar amb les primeres aproximacions perpètuament: hem de ser més ambiciosos.

  Gràcies per aquesta entrada tan interessant i pels comentaris enriquidors.

Deixa un comentari