Xarxes socials: nou paradigma de les relacions socials

iStockphoto - Gencat

Les xarxes socials són una forma d’interacció social, definida per un intercanvi dinàmic entre persones, grups i institucions. A les xarxes tenim la possibilitat d’establir contacte amb altres persones encara que no les coneguem, de manera que cada subscriptor aporta nou coneixement i transforma el grup en un de nou.

Des de la seva aparició, les xarxes socials han atret milions d’usuaris, molts dels quals han integrat aquests llocs web en els seus hàbits quotidians, i han fet disminuir l’ús del correu electrònic i la missatgeria instantània. El dinamisme en les xarxes socials s’explica, d’una banda, per la coincidència de les persones en tota mena d’interessos i en l’intercanvi d’idees i, de l’altra, per la facilitat de la tecnologia en permetre la creació de comunitats. Això ha propiciat que més de 700 milions de persones a tot el món, un 60% del total d’usuaris d’Internet, siguin membres d’alguna xarxa social.

Gencat disposa d’una pàgina a Facebook www.facebook.com/gencat que aplega l’activitat de gencat en les diferents plataformes en què actua difonent o entaulant conversa amb els usuaris: Twitter, Linkedin, Delicious, Slideshare, Youtube, Flickr … Les persones que s’hi han donat d’alta com a admiradors en segueixen l’activitat i hi poden fer comentaris. També s’hi publiquen fòrums per debatre, per exemple, sobre el guió i continguts de la 17a sessió web organitzada per Gencat i el Centre d’Estudis Jurídics (Departament de Justícia).

Com a actuacions de la Generalitat a les xarxes socials, destaca també l’experiència a Facebook de la Secretaria de Política Lingüística amb la creació d’un grup relacionat amb la campanya “Encomana el català” (amb 35.000 persones que s’han adherit al missatge institucional!) i de la pàgina Cinema en català, amb més de 2.000 persones que segueixen les novetats i la cartellera.

View in english

11 respostes a “Xarxes socials: nou paradigma de les relacions socials

 1. Voldríem destacar un aspecte de l’experiència de la Secretaria al Facebook en el marc de la campanya Encomana el català. És el fet que les persones, a títol personal, puguin adherir-se a una causa que no és espontània ni procedent d’un col•lectiu civil sinó promoguda des de l’administració. Creiem que aquesta és una novetat que obre tot un ventall de possibilitats i que invita a la reflexió. En aquest cas hi ha hagut 35.000 persones que, amb noms i cognoms, han mostrat el seu acord amb un missatge institucional. A priori, el sistema és un indicador del grau d’encaix de la campanya amb la societat, però creiem que obre una via de diàleg de cada missatge institucional amb persones motivades que poden contribuir a incrementar-ne l’efecte i a buscar els matisos per millorar-ne l’acceptació. De fet, es relliga la institució amb les persones. Probablement, també, obre nous camins que encara ignorem.

  D’altra banda, voldríem destacar que en un dels darrers Òmnibus del CEO, quan es pregunta als ciutadans “Ara li llegiré un seguit d’accions que podrien realitzar-se perquè l’opinió dels ciutadans es tingui més en compte a l’hora de prendre decisions per part del Govern”, la mesura més ben valorada és facilitar l’ús d’Internet perquè els ciutadans donin les seves opinions. En obrir un espai al Facebook, una xarxa en què la gent s’ha d’identificar per opinar, potser no ens trobem encara en un context idoni per a l’exercici d’aquesta expressió ciutadana (és un entorn vulnerable a aportacions descentrades i a cert grau de spam), però sí que ens mostra un panorama plausible per arribar a un model adequat.

 2. Les xarxes socials són un mecanisme de relació entre persones. Una “Encomana al català” seria com una adessió a una “causa”, el més important aquí és la relació amb les persones i no tant les campanyes.
  Els comentaris “no desitjats” haurien d’afectar només als propis usuaris no als debats. Aquesta es una gran aventatge de twitter en front a facebook. L’usuari escriu pels seus “amics/seguidors” sense fer “spam” als grups. Com a molt podrà soroll i seguir indiscriminadament.

 3. @jrossell Certament el Twitter té prestacions que li donen un valor evident, com Facebook en té d’altres. Quant al grup Encomana, les seves dimensions haurien estat impossibles sense l’existència de les xarxes socials i del seu caràcter dialogal. Precisament, la campanya s’ha basat en l’oportunitat que suposa poder proposar als interlocutors de xarxa (“amics”) d’afegir-se al grup. Un diàleg en xarxa social tant pot ser un “m’agrada” (un vot) com afegir-se a una proposta de grup / pàgina (que suposa un compromís personal públic en resposta a la invitació rebuda). El diàleg, doncs, ha estat essencial en el projecte.

 4. Estic d’acord que actualment les xarxes socials és un tema principal per a la societat. Ens comuniquem diariament per internet i es creen xarxes de tot tipus.El nostre músic preferit, ideologies semblants, mateix seguidor d’equip de futbol… És tan ampli! Ens podem relacionar amb tanta gent! Podem adquirir tants coneixements de tanta gent i tantes opinions tant diferents! Crec que ara mateix es la millor aplicació que s’ha pogut crear.

 5. Les xarxes socials és un instrument molt important en la nostra societat, per la comunicació, intercanvi d’informació i relacions personals. També crec que és important que l’Administració participi en aquestes xarxes.

 6. Crec que la xarxes socials per internet són una eina molt bona per coneixer persones amb afinitats comuns i fa que tots estem més propers allò que ens agrada, informar-nos i coneixer propostes noves d’allò que ens agrada i ens interesa.

 7. Trobo interessant el tema de les xarxes socials, però amb el meu desconeixemet profund del tema, penso que hi ha molts aspectes que s’han de regularitzar perquè les persones es puguin sentir còmodes a l’utilitzar aquestes xarxes.

 8. Les xarxes socials una eina nova, innovadora que permet l’accés al diàleg social a tothom, que es diu això vol dir, a qualsevol persona que fisicament no pugui moures de casa, que no tingui en aquells moment temps ja sigui per la seva feina, etc.. També permet el dialeg per escritura ja que molta gent es més oberta i participativa escribint que parlant. Es un mitjar que donar a coneixer un ventall d’opinions de tot tipus.

 9. Estic fent un curs a l’aula virtual de l’EAPC i estem tractant aquests temes de creació de coneixement, xarxes socials, marcadors socials, etc. El que estic veient és que és tanta l’oferta que hi ha que és molt complex mantenir aquests contactes a diferents xarxes. Els avantatges són quasi infinits però crec que encara s’evolucionarà més per facilitar-nos la feina.

Leave a Reply