Guia de Catalunya: l’aplicació de mapes de Gencat creix amb nous serveis

imatgegcLa Guia de Catalunya és un servei de mapes al qual s’accedeix per l’adreça www.gencat.cat/guia. Durant aquest any s’ha ampliat amb nous serveis i se n’ha millorat el funcionament. A més de permetre localitzar adreces de tots els municipis catalans, en la nova Guia també podem cercar indrets (topònims, com ara platges o cims de muntanyes) i organismes oficials i equipaments públics d’arreu de Catalunya. La ubicació es mostra sobre mapa, fotografia o format híbrid (cartografia més fotografia).

Cercar el nom d’un servei concret és una opció, però si ho preferim, també podem consultar quins punts d’interès (equipaments sanitaris, educatius, culturals, etc.) estan disponibles en una regió del territori i quins són els més propers a l’adreça que indiquem. Clicant sobre la icona dels organismes i equipaments, n’obtenim les dades de contacte i l’adreça web.

A més, podem navegar pels mapes realitzant accions àmpliament estandarditzades en aquests tipus de serveis: arrossegar el mapa amb el ratolí, fer zoom sobre un punt del territori o fer servir el mapa de referència situat en la part inferior, per exemple. La cartografia, proveïda per l’Institut Cartogràfic de Catalunya, permet analitzar el territori amb un elevat grau de detall i contrastar els diferents elements amb la llegenda personalitzada per a cada nivell de zoom.

View in english

19 respostes a “Guia de Catalunya: l’aplicació de mapes de Gencat creix amb nous serveis

 1. M’he fet un resum de les utilitats de la Guia. Les comparteixo amb vosaltres per si us serveixen 😉

  1. Cercar-hi adreces, cruïlles o la ubicació de municipis, i també indrets (topònims, com ara platges, parcs o cims de muntanyes) i organismes oficials i equipaments públics d’arreu de Catalunya, visualitzant-ne la localització sobre mapa, foto o en format híbrid (cartografia més fotografia). L’Institut Cartogràfic de Catalunya en proveeix la cartografia..

  2. Consultar quins equipaments sanitaris, educatius, culturals… estan disponibles en una regió del territori i quins són els més propers a l’adreça que indiqueu.

  3. Obtenir-ne les dades de contacte i l’adreça web, clicant-hi damunt.

  4. Usar les eines de navegació dels mapes, com ara arrossegar el mapa amb el ratolí, fer zoom clicant sobre un punt del territori o fer servir el mapa de referència situat en la part inferior.

  5. Analitzar el territori amb un elevat grau de detall i contrastar els diferents elements amb la llegenda personalitzada per a cada nivell de zoom.

  6. Editar els mapes segons les nostres preferències, incorporant una marca per destacar un lloc, traçant una ruta o agregant un text en una ubicació.

  7. Desar, imprimir o enviar per correu electrònic el mapa que visualitzem en el navegador.

  8. Incorporar el mapa visualitzat al nostre web o bloc, o bé enllaçant al mapa personalitzat o bé encastant el mòdul del mapa.

 2. La Guia de Catalunya és una eina magnífica que complementa perfectament el mapa acabat d’estrenar en el web del Departament d’Educació: http://www.gencat.cat/educacio/mapaST/index_ST.htm. Aquest mapa d’àmbit comarcal pretén de manera amable i àgil tenir accés a la localització de tots els municipis i comarques per serveis territorials d’educació i d’aquesta manera ajudar al professorat a l’hora de decidir, triar o ubicar el municipi del seu lloc de treball.
  Amb el mapa i la Guia de Catalunya en línia la ciutadania té la informació georeferenciada visualment i objectivament a molt pocs clics de ratolí. Un gran avanç.

 3. Hola Tona,
  efectivament, tal com comentes en el teu post, la Guia de Catalunya disposa d’algunes prestacions que poden ser útils per la comunitat educativa.

  La Guia conté tots els centres educatius de Catalunya. Per consultar els centres disponibles en una regió, cal activar Centres d’ensenyament en l’apartat Punts d’interès.

  Clicant sobre un centre d’ensenyament del mapa podreu consultar les seves dades de contacte i enllaçar a informació sobre el tipus d’ensenyament i especialitats que imparteix.

  Si busqueu un centre d’ensenyament concret o un organisme del departament d’educació (serveis territorials o altres òrgans) utilitzeu el cercador, us posicionarà l’organisme en el mapa i també mostrarà les seves dades de contacte.

  Altres prestacions que ofereix la Guia, aquestes més orientades a administradors de webs o creadors de continguts en l’àmbit educatiu, és la possibilitat d’enllaçar a una visualització específica de la Guia, per exemple, la següent url permetria mostrar directament sobre mapa els centres educatius i Escoles Oficials d’Idiomes del municipi de Tarragona.

  http://mercuri.icc.cat/website/guia/carrerer.html?zoom=3&xy=354790.6875%3A4554357&capes=CES,EOI,&base=m&selectMunicipi=431482

  Per obtenir una URL configurada per obtenir un mapa concreta, cal que primer localitzeu el mapa del vostre interès i seguidament copieu l’adreça web que s’obté en la funció URL, situada en la part superior del mapa.

 4. Una eina genial!! permet moltes opcions de recerca i d’imatge, tant a nivell de fotografia com per recerca de serveis. Al mateix temps ens dóna una informació global que ens permet estudiar la difusió d’aquests serveis i al seva localització en tot el territori i en zones concretes. També ens permet la recerca d’adreces amb una millora en el seu funcionament molt remarcable en comparació a versions anteriors. La incorporació de la cartografia, proveïda per l’Institut Cartogràfic de Catalunya, permet també fer un estudi de nivells molt interessant per diferents usos com l’arqueologia, el senderisme, etc. Molt bona eina de consulta, un 10!

 5. Estic totalment a favor d’aquestes eines ja que permenten extreure molta informació i molt concreta. No només a títol professional sinó també a nivell d’oci i personal.
  Bona feina, bona eina.

 6. La Guia de Catalunya integra un varianter. Això vol dir que es pot buscar noms de carrers en:

  – castellà (layetana, condal…)

  – noms antics (calvo sotelo, generalisimo…)

  – noms amb errors d’escriptura típics (mayorca, rosello…).

  Pròximament també s’integrarà una sistema semàntic capaç de detectar errors tipogràfics, fonètics… i proposar la seva correcció.

  Esperem que us sigui de profit aquestes millores!

 7. Em sembla genial i molt exacte, quan has de buscar un carrer d’una població, la qual no coneixes i gràcies al gencat es fàcil de trobar

 8. Trobo que va molt bé! Genial les opcions de recerca, la imatge genial. Dona una molt bona informació de tot el territori i de llocs molt concrets. Sobretot per buscar carrers.

  Felicitats

 9. Des del meu anterior comentari, des del Departament d’Educació hem treballat per integrar la Guia de Catalunya amb el mapa comarcal dels serveis territorials d’Educació.
  S’assembla a un zoom informatiu.
  L’objectiu d’oferir la localització del servei territorial, les comarques i els municipis l’hem ampliada a visualitzar, gràcies a la Guia de Catalunya, la ubicació dels centres educatius en cada municipi.
  Busqueu, busqueu les llars d’infants, les escoles i els instituts del vostre municipi:
  http://www.gencat.cat/educacio/mapaST/index_ST.htm

 10. Hola a tots o totes de nou!

  tal com us vam avançar en el comentari del passat 21/10, ja hem incorporat en la cerca de carrers i municipis un eina de correcció ortogràfica que aportarà major flexibilitat alhora d’introduir la informació.

  Esperem que aquesta millora us sigui de profit!

 11. A l’apartat “Guia de Catalunya” que apareix a la pàgina inicial de la Generalitat (http://www.gencat.cat/guia), al visualitzar la ubicació al mapa del punt d’interès “Parcs de Bombers” que hi ha al municipi de Cerdanyola del Vallès, i que a la seva fitxa apareix com “Parc de Bombers de Cerdanyola del Vallès” amb adreça “Acc. Ctra. de la Universitat Autònoma s/n”, aquest es troba a més d’un km de distància de la seva ubicació real. Voldria fer una queixa en relació al sistema actual de enviament d’errades detectades a les dades de la Guia de Catalunya. Quan un usuari, com jo, fa l’esforç d’enviar una errada que ha detectat en les dades geoespacial el que no se li pot fer es adreçar-lo a un pàgina genèrica de suggeriments, com és la bústia de contacte, tal com es fa l’apartat “Fer un suggeriment” de la pestanya “Ajuda” de la Guia de Catalunya. Finalment, he tingut que optar per google maps. Allà les dades apareixen correctament. La Generalitat no es capaç de donar les dades correctes de geocalització dels seus parcs de bombers, i en canvi google sí. Enhorabona….

 12. Albert, lamentem que hagueu trobat una dada incorrecte a la Guia de Catalunya. Mirarem d’esmenar-la ben aviat.

  La Guia conté més de dotze mil adreces d’interès. Aquest volum implica que en ocasions hi pot haver alguna imprecisió en la informació, tot i que el nostre objectiu sempre és oferir una informació completa, actualitzada i de qualitat.

 13. En resposta a Cristina Vila,

  Avui és 1 de febrer i encara no s’ha esmenat l’error. Com ja us vaig dir, el sistema de comunicació amb els usuaris que conté la web de la Guia de Catalunya no és prou àgil ni eficaç ni eficient. Desitjo que aquest suggeriment serveixi d’alguna cosa. Ja han passat dos mesos…

 14. Hola!

  Ante todo felicitaros por vuestro trabajo y esfuerzo.
  Y ahora una consulta y sugerencia. Estoy tratando de localizar las coordenadas de unas toponimias y no las encuentro por ningún lado; entiendo que tal vez sean de lugares extremadamente humildes. Por ejemplo algunos que sé que están por el norte de Altafulla, entre la ermita y la AP-7: El Balcó (cim), Muntanya de l’Oms (cim), Cova de l’Encantament, El Castellot, Coll de Pins, Turó de Sant Antoni (cim) y algunos otros más. Esa zona aparece en el mapa casi sin referencias.

  De nuevo gracias por facilitarnos estas herramientas tan valiosas.

  Saludos

 15. Hola Mikel,

  Certament, aquests topònims que indiques no es localitzen a la Guia de Catalunya.

  Els topònims que es poden localitzar són tots els que apareixen a la cartografia 1/5.000 i 1/50.000. Pots veure en quina cartografia et trobes a cada nivell de zoom consultant-ho en la llegenda.

  La cartografia d’aquesta aplicació la proveeix l’Institut Cartogràfic de Catalunya, institució que realitza la cartografia oficial de Catalunya. No et podem informar, però, dels criteris que apliquen a l’hora de seleccionar els topònims que inclouen a les seves cartografies.

 16. Hola a tots,

  Des d’aquesta setmana, la Guia de Catalunya incorpora noves prestacions.

  – Informació sobre les parades de metro de TMB. Cada parada mostra dades de la línia, estació, accessos i correspondències amb altres línies de metro. També inclou l’accés al plànol de la xarxa de metro i informació sobre les targetes.

  – Informació sobre les parades d’autobús de TMB. Cada parada mostra les línies d’autobús que hi passen i la seva destinació. També es pot accedir als horaris i al recorregut, o consultar informació sobre el proper bus que hi passarà.

  – Addicionalment s’han millorat les prestacions per incrustar mapes en pàgines web i les crides a mapes configurats per l’usuari.

Deixa un comentari