17a sessió web "Treballar en xarxa a l’Administració: per on començar?”

17c2aa-sessio-webEl proper dimecres 14 d’octubre, de 9 a 10.30 hores, tindrà lloc la 17a. sessió web de la Generalitat de Catalunya “Treballar en xarxa a l’Administració: per on començar?”, a càrrec de Genís Roca, especialista en estratègia i Internet i soci director de la consultoria RocaSalvatella, a la sala d’actes del CEJFE (Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada) C/Ausiàs March, 40 08019 Barcelona (mapa) Les inscripcions es poden dur a terme emplenant el formulari web fins a l’11 d’octubre.

Avui en dia hi ha múltiples espais i recursos a la xarxa que la ciutadania utilitza per compartir, aprendre i desenvolupar-se, i moltes organitzacions desitgen reproduir aquestes dinàmiques per millorar la seva activitat. Però l’impuls d’aquestes dinàmiques no és senzill i l’àmbit de l’Administració no n’és una excepció. Aquesta 17ª sessió web pretén ajudar aquelles persones que volen iniciar projectes de treball en xarxa i en general de web 2.0 en el si de l’Administració.

View in english

10 respostes a “17a sessió web "Treballar en xarxa a l’Administració: per on començar?”

  1. A mi em sembla molt interessant una reflexió que fa en Ricard Espelt en una entrevista publicada per la UOC (http://www.uoc.edu/portal/catala/la_universitat/sala_de_premsa/entrevistes/2009/ricard_espelt.html). Ell diu: “cal tenir en compte que no s’han de crear eines pròpies, sinó que la ciutadania ja fa servir aquestes eines i que són les bones per a actuar”. Creieu que és aquest l’enfocament correcte? Per què un ciutadà hauria de tenir un compte, per exemple, a Facebook (que no deixa de ser una empresa privada amb objectius de negoci clarament fixats) per poder interactuar amb l’Administració? En aquest post mateix, des de Gencat proposeu Facebook com a eina participativa per a preparar aquesta sessió. Per què la Generalitat promociona aquesta empresa i no una altra? Cal fer alguna mena de procediment públic per a decidir quina empresa es decidirà incentivar (promocionar Facebook és una decisió que implica indirectament no promocionar Hi5 o Tuenti).
    Bé, crec que és una qüestió prou important a discutir si el que ens proposem és saber per on començar! Què hi dieu?

  2. He vist que a l’espai participatiu que s’ha obert a Facebook ja comença a haver-hi moviment i intercanvi d’opinions i s’agraeix el seguiment que en fa el ponent, Genís Roca.

    Seguint el que planteja el Francesc Seguí, crec que ens cal saber triar les eines pròpies i alienes i, entre aquestes, les que tenen més difusió i més públic i les més reduïdes. Potser m’erro, però diria que la majoria dels que ens llegim estem donats d’alta a Facebook i, per tant, accedir al debat no ens requereix cap esforç suplementari.

    D’altra banda, tinc la sensació que la proliferació de xarxes socials no específiques comença a atabalar-nos i potser és preferible crear un espai en què no ens obliguin a donar-nos d’alta novament. Personalment, no sóc a Hi5 ni a Tuenti (xarxa adreçada a un públic més jovenet) i, en canvi, veig que a Facebook hi tinc contactes força heterogenis.

    No defensaré Facebook com a plataforma, però crec que ser-hi, hi és tothom, o pràcticament tothom. Per tant, penso que s’ha fet una bona tria aprofitant aquest espai (gratuït, sense cap cost) que ens ofereix la plataforma per a un ús específic i concret.

  3. El primer que hauria de fer la Generalitat és fer autocrítica: posar en marxa uns nomenaments telemàtics d’interins de primària i secundària com ho ha fet hauria de fer caure la cara de vergonya als responsables d’internet, organització i recursos humans del nostre Govern.
    La tecnologia hauria de servir per incrementar la transparència de l’actuació administrativa, no per afavorir-ne l’opacitat. Però això és exactament el que s’ha fet amb els nomenaments telemàtics. Per tant, si la Generalitat es pregunta com treballar en xarxa, seria bo que comencés per treballar en xarxa ambb els seus propis treballadors, i tractar-los com a professionals i persones, no com mers números d’un bombo informàtic opac sobre el qual no hi ha cap mena de control.
    Fer això seria ben fàcil, si hi hagués la voluntat de fer-ho. Però, és clar, encara és molt més fàcil omplir-se la boca de dos.zeros, encara que pels que som dintre l’organització sigui sense cap mena de credibilitat. Com diuen en castellà: A dios rogando, y con el mazo dando.

  4. Com resposta a l’Eulàlia volem exposar que el Departament d’Educació va iniciar els actes de nomenaments telemàtics el novembre de 2008 en els serveis territorials a Baix Llobregat de manera pilot. Al llarg del curs 2008-2009 es va fer el desplegament per la resta dels serveis territorials (llevat del ST a la Catalunya Central), tant a primària com a secundària, sense cap incidència.
    Davant dels actes extraordinaris d’inici de curs, des del web del Departament d’Educació es va començar a donar informació el 17 d’agost. Aquesta informació segueix publicada a les webs dels serveis territorials: instruccions generals en text i en vídeotutorials, número d’ordre i priorització de les especialitats, els dies de les convocatòries, com funciona l’adjudicació… En finalitzar cada adjudicació s’exposa públicament el resultat en una llista general, fins la següent convocatòria.

  5. Les inscripcions a la 17a sessió s’han tancat, però el debat continua fins el divendres 8 d’octubre perquè puguem continuar fent aportacions tan interessants com fins ara. Genís Roca, ponent de la sessió web, està estructurant els continguts de la sessió a partir de les nostres intervencions.
    Seguim!

  6. Estaria bé que a més de d’anunciar aquí que les inscripcions s’han tancat, també ho féssiu a aquí:
    http://www20.gencat.cat/portal/site/Justicia/menuitem.6a30b1b2421bb1b6bd6b6410b0c0e1a0/?vgnextoid=35d2c372b2b2e110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=35d2c372b2b2e110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

    i aquí:
    http://www10.gencat.cat/pls/jus_cej/P01.identifica_rapida?but=SSW&inscripcio=Sessions%20Web&cursp=0

    També voldria aprofitar per dir-vos que aquesta darrera pàgina no és compatible amb Firefox, i que aquest formulari a través del qual us escric tampoc hi acaba de funcionar bé (falla l’scroll vertical). Ho entendria si es tractés del Chrome o algun altre navegador minoritari, però avui en dia el Firefox té una quota de mercat massa elevada com per no tenir-lo en compte.

    Moltes gràcies!

  7. Fina: tens raó, ho hauríem d’haver publicat a totes les pàgines que enumeres. Et demano disculpes per les molèsties que t’hagi pogut ocasionar. Pel que fa a la compatibilitat del formulari amb navegadors tan usats com Firefox i fins i tot Chrome, és una incidència que esperem resoldre ben aviat.

    Salutacions,

    Núria Vives

  8. Hola,
    Es pot començar per formar al personal. Aquest dies estic realitzant un taller de gestió i competència digital per la EAPC. La veritat és que m’estic posant al dia. Ara començo a dominar el funcionament dels: bloc, wiki, delicious,.., els sentia anomenar, però no acabava de tenir-los clars. Només és un primer pas, però ja se sap els inicis sempres són costosos.
    Salutacions,
    Pere
    http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/gencat/?p=218

  9. Jo m’afegeixo a la reflexió que fa Francesc Seguí respecte dels mitjans utilitzats per l’administració per relacionar-se amb la ciutadania. És ben cert que l’ús de moltes d’aquestes plataformes s’ha estès entre la població, i són serveis ara per ara gratuïts. Però, la reflexió hauria de ser més profunda: està bé que l’Administració pública accepti contractes d’afiliació com els acceptats per un usuari normal i corrent, en el qual la relació contractual es regeix per lleis d’un altre Estat o país? És el cas, per exemple, dels serveis facilitat per Google. Crec que l’administració ha d’aprofitar els beneficis que donà la xarxa i reflexionar sobre la creació o adaptació d’eines pròpies, ajustades a la jurisprudència del nostre país, que facilitin i ampliïn la relació amb la ciutadania.

Leave a Reply