Repositoris d’imatges per publicar digitalment

Logo Creative Commons

La irrupció d’Internet i les TIC i l’imparable progrés del treball col·laboratiu en xarxa fan que haguem de ser escrupolosament respectuosos amb els materials digitals que tenen drets d’autor. La Llei de la propietat intel·lectual és aplicable a l’Administració en dos sentits: en els materials en què l’Administració és el titular de l’obra i en els que és usuària d’obres alienes amb drets d’autor. En el segon apunt al blog sobre la matèria, ens volem referir als repositoris on podem obtenir fotografies alienes que l’autor ens autoritzi a usar, o bé perquè es tracta d’un banc d’imatges que en permet l’adquisició de manera assequible (exemple és iStockphoto,) o bé perquè estan subjectes a una determinada llicència de difusió oberta (tipus Creative Commons), o bé perquè són de domini públic.

Banc de fotografies i imatges
Els bancs d’imatges de pagament solen estar només a l’abast de grans corporacions ja que les tarifes d’ús són molt elevades. No obstant això, hi ha uns pocs serveis a preus raonables on, a més de poder-hi comprar imatges, també en podem vendre, ja que són plataformes comercials que han tret tot suc al web 2.0. El millor exemple és iStockphoto, on, a partir d’un registre i mitjançant un sistema de compra i venda de crèdits, podem adquirir imatges a un preu entre 1 i 5 euros segons la resolució i l’ús. El sistema de catalogació en diverses llengües és prou potent per localitzar imatges concretes o conceptuals de qualitat, a bon preu i amb la qüestió dels drets coberta. Molt recomanable.   www.istockphoto.com

Imatges amb llicència de cessió de drets d’autor: llicències Creative Commons

A més del cercador de recursos al web de Creative Commons, podem trobar imatges amb llicències CC a molts d’altres repositoris com ara:

– creativecommons.org/find
– www.flickr.com/creativecommons
– www.morguefile.com
– es.fotolia.com
– www.openphoto.net
– www.imageafter.com
– www.bigfoto.com
– www.pixelperfectdigital.com
– www.sxc.hu
– yotophoto.com
– www.dreamstime.com/free-photos
– www.artelista.com/libre (obres d’art)
StockSnap.io
Cupcake (imatges de fotògraf en CC0)
Jay Mantri (imatges de fotògraf en CC0)
– Snapwire Snaps (imatges de diversos fotògrafs en CC0)
– Recopilatori de repositoris

Imatges de domini públic

http://www.pond5.com/free

¿Ens animem a completar la llista amb més recursos perquè ens faci molt de servei als grups de professionals que publiquem en entorns digitals a la Generalitat de Catalunya i a tota la comunitat internàutica?

Deixa un comentari