¡No os perdáis el Manual de los gobiernos en Twitter del Gobierno de Cataluña!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Twitter y el Gobierno de Cataluña han publicado conjuntamente el Manual de los gobiernos en Twitter, una guía de referencia que aporta técnicas e ideas a gobiernos y administraciones públicas para actuar de una manera efectiva en esta red social.

El Manual ofrece recursos específicos a los gestores de cuentas institucionales para optimizar los contenidos y la interacción que tiene lugar. Se explica por qué es importante estar presente en Twitter y cómo confeccionar una buena estrategia de comunicación adaptada a sus singularidades. Qué comunicar, cuándo tuitear, cómo interaccionar con los ciudadanos, cómo reaccionar ante las críticas o cómo medir la eficacia de las acciones son algunos de los interrogantes a los que se da respuesta.

El Gobierno de Cataluña trabaja desde el año 2009 para disponer de una presencia en Twitter coherente con su estrategia de atención ciudadana innovadora y multicanal. Su experiencia puede ser de mucha ayuda a otros gobiernos. Por este motivo, el Manual muestra algunos casos emblemáticos de la presencia del Gobierno de Cataluña en Twitter y refleja el modelo de funcionamiento colaborativo e innovador con el que se organizan sus profesionales. Las experiencias que expone el Manual son, por tanto, además de intensas y formativas, punteras.

Leedlo, compartidlo, reutilizadlo. Este Manual ayudará a los gestores de cuentas institucionales de Twitter de todo el mundo a mejorar los mensajes que publican.

¿Verdad que ya tiene ganas de poner en práctica las ideas y los recursos que propone?

Comunicar en situacions d’emergència. El cas de @mossos i @emergenciescat

Els responsables de xarxes socials de la Generalitat de Catalunya conformen una de les comunitats de professionals de l’Administració més actives pel que fa a la compartició del coneixement. Periòdicament es troben per plantejar dubtes comuns i identificar les estratègies més adients per resoldre’ls. El passat 12 de desembre ho van tornar a fer en el marc de la 22a CoP de xarxes socials de la Generalitat, celebrada a la seu del Departament d’Interior.

En aquesta ocasió, la sessió es va centrar en una qüestió que preocupa tots aquells que comuniquen a través de les xarxes socials corporatives: la gestió de crisis informatives en situacions d’emergència. La CoP va estar conduïda per Patrícia Plaja i Marc Homedes, responsables dels comptes de Twitter de @mossos i @emergenciescat, respectivament. La tasca que es va fer des d’aquests perfils durant els dies que van seguir els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del passat mes d’agost va servir com a exemple pràctic de com afrontar una crisi comunicativa a les xarxes i com a taula de debat per reflexionar sobre els aspectes a millorar.

Plaja i Homedes van fer un relat cronològic dels tuits més rellevants d’entre els més de 300 que van emetre entre el 17 i el 22 d’agost. Amb aquest repàs, van identificar les claus de l’èxit de la comunicació en una situació de col·lapse:

 1. Rapidesa en la primera reacció. El primer tuit, el més difícil de publicar, es va enviar deu minuts després que es produís l’atropellament massiu a La Rambla de Barcelona.
 2. Lideratge de la comunicació oficial. Els perfils de @mossos i @emergenciescat es van presentar com les úniques fonts oficials, tant per a la ciutadania com per als mitjans de comunicació. Només es va publicar informació confirmada i es van desmentir aquells rumors falsos que podien generar altres situacions d’emergència.
 3. Constància en les publicacions. Malgrat que no es disposés de noves informacions confirmades, es van emetre amb freqüència missatges que insistien que s’estava treballant en la investigació i que s’informaria de nous detalls tan aviat com fos possible. L’objectiu era transmetre una sensació de proximitat virtual i de control de la situació.
 4. Ús de diferents idiomes. Els missatges amb la informació de servei més rellevant es van publicar en català, castellà i anglès, de manera que poguessin arribar a totes les persones afectades.
 5. Compartició d’espai físic i autonomia en la presa de decisions. Els editors de xarxes van treballar des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), conjuntament amb els equips que estaven dirigint la gestió operativa de l’emergència i el Gabinet de Comunicació d’Interior. Els editors de xarxes, per tant, van tenir accés directe als fluxos d’informació. Aquest aspecte, unit a l’autonomia en la publicació dels missatges, va ser un dels factors més rellevants en l’èxit de la comunicació de la crisi.

Si no vau poder assistir a la CoP, podeu recuperar l’exposició de Plajas i Homedes en aquest vídeo. Podreu aprofitar la seva experiència a l’hora de generar el vostre propi protocol de gestió d’emergències? Teniu algun suggeriment o idea que pugui millorar la comunicació pública en una situació de col·lapse?

II Concurs d’Idees de la DGAC

IMG_9166Arriba el tancament de l’any i, amb ell, el Concurs d’Idees de la Direcció General d’Atenció Ciutadana (DGAC) de la Generalitat. El passat divendres, 15 de desembre, es va entregar el guardó al guanyador del concurs, en què van participar treballadors i col·laboradors d’aquesta unitat proposant una idea innovadora per millorar les feines del dia a dia i del treball en equip.

Per segon any consecutiu, el Concurs d’Idees ha creat un espai de reflexió i innovació per aportar, de manera anònima, idees d’aplicació senzilla però eficient. Les idees presentades no solament han suggerit reformulacions en l’ús dels recursos i espais disponibles. També han promogut el descobriment de millors experiències per als professionals, a partir del foment de l’empatia, la creativitat, la comunicació i la participació.

La direcció de la DGAC s’ha compromès a aplicar en les properes setmanes la idea guanyadora, que proposa elaborar un protocol d’actuació en situacions d’emergència. Es tracta de crear i compartir un document clar i senzill que contingui instruccions directes sobre com reaccionar, com comunicar i a qui contactar per cada una de les situacions possibles. Aquestes pautes serien complementàries, en l’àmbit de la DGAC, del Protocol d’activació de l’atenció telefònica als ciutadans i afectats en cas d’emergència greu i alarma social, elaborat a nivell de la Generalitat.

El jurat del concurs també ha destacat la disrupció aportada per altres idees finalistes, enfocades a la compartició del coneixement i l’optimització del temps de treball individual i en equip. Molts dels suggeriments han presentat evolucions sobre les idees guanyadores de la primera edició del concurs, centrades en la transformació digital de l’Administració i que ja han estat aplicades al llarg de l’any.

Algunes d’aquestes idees finalistes tenen moltes opcions de ser posades en pràctica:

 • Un Wallapop intern (o miniOBIS) a mode de tauler d’anuncis de tota mena d’avisos i oferiments que no cal que siguin sols de feina (serveis, productes, idees).
 • Un ‘Trello’ (programa per gestionar projectes) comú per a la DGAC per al seguiment dels projectes conjunts.
 • Reanomenament de les sales i espais comunitaris. De designacions genèriques (sala ‘gran’, ‘del mig’, ‘de treball’) passar a un nomenclàtor comú (de toponímia, d’astres, muntanyes, etc.).
 • Visites a unitats i llocs singulars del Departament de la Presidència, com a actuació per enfortir el coneixement departamental o com a font de provisió de continguts a difondre en els canals gencat.

Enguany s’ha confirmat que la iniciativa de celebrar un concurs d’idees funciona. No solament perquè permet detectar necessitats de la feina diària, sinó també trobar-hi solucions i executar-les des de dins. A la DGAC, el concurs ja és un imprescindible del Nadal. Us animeu a introduir aquesta pràctica a la vostra organització? Podria ser un bon propòsit pel 2018, oi?

Made with Padlet

¿Cómo favorecer la transformación digital de la UE? ¡Opinad!

2017-11-14-PHOTO-00000006
Sede del Parlamento de Estonia, en Tallin.

Hace unos meses, os contábamos en un post en este blog que la Comisión Europea estaba trabajando para elaborar una nueva declaración ministerial sobre las políticas de la UE en materia de gobierno digital. El objetivo era superar las limitaciones de la Declaración de Malmö (2009) sobre gobierno electrónico, y conseguir disminuir la distancia política entre ciudadanía y gobiernos con respecto a, principalmente, confianza y participación.

Ahora este nuevo documento ya es una realidad. El pasado 6 de octubre, los representantes europeos encargados de esta materia aprobaron la Declaración de Tallin sobre Gobierno Digital, que marca los pasos a seguir durante los próximos años en este campo tanto a nivel nacional como supranacional.
A grandes rasgos, los principios que han inspirado la Declaración de Tallin son:

 1. Digital por defecto. Asegurar que los ciudadanos europeos interactúen digitalmente con las administraciones públicas y de la manera más accesible posible.
 2. Sólo una vez. Evitar que los ciudadanos tengan que proveer constantemente los mismos datos a las diferentes administraciones. Se pretende impulsar la colaboración y el intercambio de datos entre las distintas administraciones, tanto a nivel regional como nacional y europeo.
 3. Seguridad y confianza. Asegurar que los requisitos de privacidad se toman en consideración a la hora de diseñar servicios públicos y soluciones TIC.
 4. Transparencia. Mejorar la gestión que ciudadanos y empresas pueden hacer de sus datos personales recogidos por las administraciones públicas.
 5. Interoperabilidad. Impulsar la reutilización de soluciones tecnológicas compartidas y estandarizadas, y hacer más uso de soluciones y softwares libres.

¿Habéis aplicado alguna práctica innovadora que ayude a consolidar estos principios y que cualquier administración europea pueda incorporar? ¿Tenéis alguna necesidad específica en materia de gobierno abierto que consideráisque habría que resolver? Si es así, participad en la llamada pública que ha hecho la Comisión Europea para recoger ideas para el Plan de acción de Administración electrónica 2016-2020. La Comisión se compromete a ofrecer las propuestas a los Estados miembros para que las implementen.

El debate está en curso. No dejéis pasar la ocasión y proponed las ideas y actuaciones que creéis que garantizarán la transformación digital de Europa y la harán avanzar al ritmo que se necesita. ¡Tenéis tiempo hasta el 30 de noviembre!

Com afavorir la transformació digital de la UE? Opineu!

2017-11-14-PHOTO-00000006
Seu del Parlament d’Estònia, a Tallinn.

Fa uns mesos, us explicàvem en un apunt en aquest blog que la Comissió Europea estava treballant per elaborar una nova declaració ministerial sobre les polítiques de la UE en matèria de govern digital. L’objectiu era superar les limitacions de la Declaració de Malmö (2009) sobre govern electrònic, i aconseguir disminuir la distància política entre ciutadania i governs pel que fa a, principalment, confiança i participació.

Ara aquest nou document ja és una realitat. El passat 6 d’octubre, els representants europeus encarregats d’aquesta matèria van aprovar la Declaració de Tallinn sobre Govern Digital, que marca els passos a seguir durant els propers anys en aquesta matèria tant a nivell nacional com supranacional.
A grans trets, els principis que han inspirat la Declaració de Tallinn són:

 1. Digital per defecte. Assegurar que els ciutadans europeus interactuïn digitalment amb les administracions públiques i de la manera més accessible possible.
 2. Només una vegada. Evitar que els ciutadans hagin de proveir constantment les mateixes dades a les diferents administracions. Es pretén impulsar la col·laboració i l’intercanvi de dades entre les diverses administracions, tant a nivell regional com nacional i europeu.
 3. Seguretat i confiança. Assegurar que els requisits de privadesa es prenen en consideració a l’hora de dissenyar serveis públics i solucions TIC.
 4. Transparència. Millorar la gestió que ciutadans i empreses poden fer de les seves dades personals recollides per les administracions públiques.
 5. Interoperabilitat. Impulsar la reutilització de solucions tecnològiques compartides i estandarditzades, i fer més ús de solucions i programaris lliures.

Heu aplicat alguna pràctica innovadora que ajudi a consolidar aquests principis i que qualsevol administració europea pugui incorporar? Teniu alguna necessitat específica en matèria de govern obert que considereu que caldria resoldre? Si és així, participeu a la crida pública que ha fet la Comissió Europea per recollir idees pel Pla d’acció d’Administració electrònica 2016-2020. La Comissió es compromet a oferir les propostes als Estats membres perquè les implementin.

El debat està en curs. No deixeu passar l’ocasió i proposeu les idees i actuacions que cregueu que garantiran la transformació digital d’Europa i la faran avançar al ritme que es necessita. Teniu temps fins els 30 de novembre!

Innovación aplicada. El I Concurso de Ideas de la DGAC, un año después

concurs_proposta2Hace prácticamente un año, la Dirección General de Atención Ciudadana de la Generalitat de Cataluña convocó el I Concurso de Ideas de la DGAC, con el que animaba a todos los trabajadores y colaboradores de esta unidad a proponer una idea innovadora que mejorara los trabajos del día a día y del trabajo en equipo. Se trataba de crear un espacio de reflexión para aportar, de manera anónima, ideas de aplicación sencilla pero eficiente. Además, en la convocatoria, la Dirección se comprometía a aplicar la idea ganadora lo antes posible.

Hoy, casi un año después, se ha implementado al 100% la propuesta ganadora: crear una agenda compartida por todos los miembros de la DGAC donde se anoten todos los eventos relevantes relacionados con la tarea de cada equipo y contribuir así a compartir el conocimiento.
Así, el pasado mes de enero se puso en marcha un calendario compartido de Outlook que todos los trabajadores pueden visualizar y editar. No sólo se utiliza para convocar reuniones transversales o actos de agenda, sino que también se está empleando para compartir noticias significativas en el ámbito de trabajo y poner en común los logros alcanzados o por alcanzar. Con esta herramienta, se ha conseguido generar un canal de comunicación fluida entre las diferentes áreas que integran la DGAC y se ha avanzado en la creación de equipos de trabajo transversales y cohesionados.

Ésta, sin embargo, no ha sido la única propuesta surgida del I Concurso de Ideas que se ha consolidado. Entre otras ideas finalistas, destaca muy especialmente la propuesta de eliminar el papel en la gestión diaria de la DGAC. El proyecto era ambicioso, pero se ha implementado completamente para cumplir con este principio: menos papel para facilitar el uso de los servicios y abaratar costes.
A día de hoy, el papel ha desaparecido de las mesas, estanterías y otros espacios físicos de la DGAC, así como en la gestión interna administrativa. En el día a día, sólo se utiliza temporalmente durante las fases de un proyecto, con la condición de que el documento definitivo tendrá únicamente formato digital.

El balance de la aplicación de las ideas de innovación en la DGAC es, por tanto, altamente positivo porque ha permitido no sólo detectar necesidades en el trabajo diario, sino también encontrar soluciones y ejecutarlas desde dentro.

Tanto si formáis parte de las administraciones públicas como de organizaciones o empresas, os animamos a abrir vuestro propio concurso de ideas. ¿Compartiréis con nosotros vuestras fórmulas de innovación?

Innovació aplicada. El I Concurs d’Idees de la DGAC, un any després

concurs_proposta2Fa pràcticament un any, la Direcció General d’Atenció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya va convocar el I Concurs d’Idees de la DGAC, amb què animava tots els treballadors i col·laboradors d’aquesta unitat a proposar una idea innovadora que millorés les feines del dia a dia i del treball en equip. Es tractava de crear un espai de reflexió per aportar, de manera anònima, idees d’aplicació senzilla però eficient. A més a més, en la convocatòria, la Direcció es comprometia a aplicar la idea guanyadora com més aviat millor.

Avui, quasi un any després, s’ha implementat al 100% la proposta guanyadora: crear una agenda compartida per tots els membres de la DGAC on s’anotin tots els esdeveniments rellevants relacionats amb la tasca de cada equip i contribuir així a compartir el coneixement.
Així, el mes de gener passat es va posar en marxa un calendari compartit d’Outlook que tots els treballadors poden visualitzar i editar. No només s’utilitza per convocar reunions transversals o actes d’agenda, sinó que també s’està emprant per compartir notícies significatives dins l’àmbit de treball i posar en comú les fites assolides o per assolir. Amb aquesta eina, s’ha aconseguit generar un canal de comunicació fluida entre les diferents àrees que integren la DGAC i s’ha avançat en la creació d’equips de treball transversals i cohesionats.

Aquesta, però, no ha estat l’única proposta sorgida del I Concurs d’Idees que s’ha consolidat. Entre altres idees finalistes, destaca molt especialment la proposta d’eliminar el paper en la gestió diària de la DGAC.  El projecte era ambiciós, però s’ha implementat completament per complir amb aquest principi: menys paper per facilitar l’ús dels serveis i abaratir costos.
A dia d’avui, el paper ha desaparegut de les taules, prestatgeries i altres espais físics de la DGAC, així com en la gestió interna administrativa. En el dia a dia, només s’utilitza temporalment durant les fases d’un projecte, amb el benentès que el document definitiu tindrà únicament format digital.

El balanç de l’aplicació de les idees d’innovació a la DGAC és, per tant, altament positiu perquè ha permès no solament detectar necessitats en la feina diària, sinó també trobar-hi solucions i executar-les des de dins.

Tant si formeu part de les administracions públiques com d’organitzacions o empreses, us engresquem a obrir el vostre propi concurs d’idees. Compartireu amb nosaltres les vostres fórmules d’innovació? 

Materials de la 49a sessió web. ‘Comunicar mitjançant la visualització de dades’

37791830131_4ca091a9b9_oEl passat dimecres 18 d’octubre, el co-fundador i director d’estratègia de OneTandem, Pere Rovira, va impartir la sessió ‘Comunicar mitjançant la visualització de dades’ a la 49a sessió web, organitzada per la Generalitat de Catalunya.

En aquesta sessió, Rovira va exposar els principis fonamentals de la visualització de dades i els usos que en poden fer tant particulars com empreses i institucions públiques.

La primera part de la intervenció es va centrar en la definició dels tres objectius que ha d’assolir la presentació de dades de manera visual:

 • Comunicar. La presentació de les dades en brut, mitjançant fórmules estadístiques o matemàtiques, fa les organitzacions transparents, però no les apropa als ciutadans. En canvi, amb la visualització de dades, es poden comunicar més i millor grans quantitats d’informació.
 • Explorar. Quan la presentació de dades, a més de ser visual, és interactiva, l’usuari les pot filtrar segons allò que li interessa més a cada moment.
 • Analitzar. La visualització de dades afavoreix que l’usuari interpreti les dades i tregui conclusions de manera ràpida.

La intervenció de Pere Rovira també va incidir en els aspectes de disseny que intervenen en la visualització de dades. En aquest sentit, mitjançant exemples de referència, va posar èmfasi en tres regles bàsiques:

 1. Reduir per millorar. Cal optar per dissenys nets i diàfans, que incloguin només aquelles dades que es vol comunicar.
 2. Relacionar volum, qualitat i context. Cal triar el tipus de gràfic més adequat i implementar-lo correctament. A més, és important ubicar les dades en un context per oferir la imatge global més precisa possible.
 3. Compte amb mentir! Cal dominar els principis estadístics per no cometre errors de presentació que condueixin a l’error d’interpretació.

La sessió es va cloure amb un torn de preguntes en què els assistents van poder resoldre dubtes sobre programari lliure per a la visualització de dades i sobre l’aplicació d’aquesta disciplina a l’hora de comunicar polítiques públiques. Un debat molt participatiu que va posar de manifest el gran interès que estan mostrant els servidors públics per transmetre efectivament als ciutadans la major quantitat possible d’informació.

Us van resultar útils els consells i recomanacions de Pere Rovira? Els començareu a aplicar en la vostra tasca diària? Esperem el vostre feedback!

49a sessió web: ‘Comunicar mitjançant infografies’

Esgotades les places per a la 49a sessió web

samsung-793043_960_720 (1)

El proper dimecres 18 d’octubre, Pere Rovira, co-fundador i director d’estratègia de OneTandem, impartirà la sessió ‘Comunicar mitjançant infografies’. L’activitat tindrà lloc a la sala d’actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada en el marc de la 49a sessió web organitzada per la Generalitat de Catalunya.

En aquesta sessió es repassaran els principis fonamentals de la visualització de dades, una disciplina que ajuda a entendre les dades de manera visual, és a dir, fent servir un dels sentits més poderosos i intuïtius de l’ésser humà. S’explicarà com aplicar aquests recursos a la resolució de problemes específics de l’Administració pública. L’objectiu és aprendre a analitzar i jutjar les dades de manera crítica, i saber-les comunicar a públics no especialistes.

La sessió serà presentada per Jordi Graells, director general d’Atenció Ciutadana, i Gabriel Capilla, director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

Us engresqueu a participar-hi i a posar en pràctica aquests recursos en la comunicació de la vostra tasca?


Programa

 1. Introducció a la visualització de dades.
 2. Metodologia per visualitzar dades.
 3. Visualitzar o comunicar? O són una mateixa cosa?
 4. La visualització de dades a l’Administració.

Data i lloc

Dimecres 18 d’octubre de 2017, de 9 a 10.30 h

Sala d’actes de Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada

Ausiàs Marc, 40. 08010 Barcelona

Inscripcions

Places esgotades

Gencatgram. Avanzando hacia un gobierno abierto


Con la voluntad de ofrecer el mejor servicio a la ciudadanía, la Generalitat de Cataluña promueve políticas de atención en los entornos del ciudadano, participando de forma activa en ecosistemas ajenos a la organización. Se trata de un nuevo modelo de relación con el ciudadano más descentralizado y distribuido que el clásico modelo más vertical que ha imperado hasta nuestros días.

En coherencia con este modelo, la Generalitat lanza ahora la aplicación gencatgram para registrar en un mismo entorno todos los datos y la actividad de los distintos canales digitales del Gobierno y del conjunto de la Generalitat. Se abren todos los datos para que el ciudadano pueda consultar la información distribuida por todos los canales oficiales de la Generalidad en las diferentes plataformas, con la intención de que sea él quien siga y valore si aquellos canales responden a los objetivos por los que existen y que fueron definidos previamente. ¿Qué piensas? Será realmente para monitorizar la acción de la Generalitat en estos canales?

Read More »

Gencatgram. Avançant cap a un govern obert

 


Amb la voluntat d’oferir el millor servei a la ciutadania, la Generalitat de Catalunya promou polítiques d’atenció en els entorns del ciutadà mateixos, participant de manera activa en ecosistemes aliens a l’organització. Es tracta d’un nou model de relació amb el ciutadà més descentralitzat i distribuït que el clàssic model més vertical que ha imperat fins als nostres dies.

En coherència amb aquest model, la Generalitat llança ara l’aplicació gencatgram per registrar en un mateix entorn totes les dades i l’activitat dels diferents canals digitals del Govern i del conjunt de la Generalitat. S’obren totes les dades perquè el ciutadà pugui consultar la informació distribuïda arreu dels canals oficials de la Generalitat en les diferents plataformes, amb la intenció que sigui ell qui segueixi i valori si aquells canals responen als objectius pels quals existeixen i que van ser definits prèviament. Què en penses? Serà realment per monitorar l’acció de la Generalitat en aquests canals?

Read More »